Antena Meniu Search
x

Breaking News Explozie la Rafinăria Petromidia: un mort și patru răniți. Incendiul a fost lichidat după 3 ore. Lucian Bode: Se putea produce o catastrofă

O explozie a avut loc la Rafinăria Petromidia. Autorităţile au emis un mesaj Ro-Alert şi au făcut apel la oameni să evite zona, să închidă geamurile şi să nu se expună la fum, acesta fiind toxic. Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort, iar alte patru persoane sunt rănite.

de Redactia Observator

la 02.07.2021, 17:42

UPDATE 17.30 MAI a făcut bilanţul exploziei de la Rafinăria Petromidia: ”Astăzi, 2 iulie 2021, la ora 12:16 a izbucnit un incendiu la Rafinăria Petromidia, din localitatea Năvodari, județul Constanța. În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări mari de fum. Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul  județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului. Prioritatea echipajelor  de intervenție a reprezentat-o căutarea și salvarea persoanelor surprinse în acest incident.

Bilanțul final al victimelor este de 6 persoane, astfel:  2 persoane cu arsuri pe 45%, respectiv 35% din suprafața corpului transportate cu 2 elicoptere SMURD la Spitalul Clinic de Urgență București, 2 persoane cu diverse  traumatisme transportate la spital, 1 persoană cu arsuri minore care a refuzat transportul la o unitate spitalicească. Din nefericire, persoana dispărută  a fost găsită decedată. Incendiul a fost localizat la ora 13:14, iar în urmă cu puțin timp acesta a fost lichidat. La acest moment nu mai există flacără, iar echipajele de intervenție acționează pentru răcirea zonei de ardere, în scopul eliminării posibilității de reaprindere.

Pentru gestionarea acestei situații de urgență, aproximativ 120 de pompieri din cadrul mai multor Inspectorate pentru Situații de Urgență Județene au acționat  cu următoarele mijloace de intervenție :

14 Autospeciale de stingere cu apa și spumă;

Pe acelaşi subiect

3 Autocamioane de intervenție;

4 motopompe de mică și mare capacitate;

1 autospecială CBRN;

1 autospecială transport victime multiple;

1 ambulanța SMURD Terapie Intensivă Mobilă;

6 ambulanțe SMURD Echipaj de Prim Ajutor;

6 ambulanțe ale SAJ Constanța ( 1 echipaj C2 și 5 echipaje B2);

2 elicoptere SMURD.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns s-a dispus alocarea de forțe suplimentare din cadrul ISU Călărași, ISU Galați, ISU Vrancea, ISU Ialomița, ISU Tulcea, ISU Brăila. Planul Roșu de Intervenție a fost  dezactivat la ora 16:20.Totodată, în scop preventiv,  pentru informarea promptă a cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție a fost trimisă o avertizare prin sistemul RO-ALERT. Dată fiind manifestarea incendiului cu degajări mari de fum,  în urma  consultării cu reprezentanții Gărzii de Mediu, reiterăm faptul că în toată această perioadă, siguranța cetățenilor nu a fost pusă nicio clipă în pericol.”

UPDATE 16.30 Doi dintre răniții în explozia de la Rafinăria Petromidia vor fi transferați la Spitalul Floreasca din București, a anunțat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Este vorba despre două persoane cu vârste de aproximativ 50 de ani care au arsuri pe 40%, respectiv 35% din suprafața corpului.

UPDATE 16.00 Directorul general al Rompetrol Rafinare, Felix Crudu, a declarat că nu a fost vorba de o eroare umană la baza producerii exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari, ci de un echipament care a cedat.

UPDATE 15.40 Incendiul de la rafinăria Petromidia, din Năvodari, a fost lichidat în jurul orei 15.00, a declarat, vineri, ministrul de Interne, Lucian Bode. Lucian Bode a declarat că incendiul a fost stins în jurul orei 15.00. Ministrul de Interne a mai spus că dacă intervenția pompierilor nu era promptă, „se putea produce o catastrofă”. Persoana decedată are 32 de ani, au transmis autoritățile. În zona de producție a rafinăriei lucrează circa 150 de persoane, toate fiind evacuate, potrivit Mediafax. 

UPDATE 15.15 Grupul KMG International, compania care deține Rompetrol Rafinare, a transmis că incendiul a fost izolat și stabilizat. 

“Prioritatea pentru noi, de la începutul incidentului la rafinăria Petromidia, a fost siguranța angajaților noștri. Tot personalul rafinăriei Petromidia a fost evacuat și procesele tehnologice au fost oprite.Din păcate, ca urmare a accidentului, 5 dintre colegii noștri se află în îngrijiri medicale la Spitalul Județean Constanța.Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Suntem alaturi de familiile victimelor în acest moment tragic.În acest moment, incendiul din cadrul instalației HPM este izolat și stabilizat, echipele interne și externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp.Va reamintim ca in cursul acestei zile, pe platforma Petromidia a avut loc un incident in cadrul instalatiei de hidrofinare petrol motorină (HPM).” a anunțat  KMG International, grupul care deține Rompetrol.

UPDATE 15.00 Bilanț actualizat după explozia de la Petromidia. Sunt șase victime în total, dintre care cinci răniți și un mort. 

UPDATE 14.50 Bărbatul dispărut după explozia de la Petromidia a fost găsit mort, a confirmat prefectul Constanței, Silviu Coșa, citat de Mediafax.  Angajatul dat dispărut în urma explozie de la Rafinăria Petromidia a fost găsit decedat, a anunţat, vineri, prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Anamaria Stoica, victimele au vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani.

UPDATE 14:15 O explozie puternică a avut loc vineri după-amiază la Rafinăria Petromidia. Potrivit primelor date, trei persoane sunt rănite, iar o a patra persoană este dată dispărută. Octavian Berceanu, şeful Gărzii de Mediu, spune că poate exista un impact major asupra mediului, în funcţie şi de viteza vântului, precum şi de direcţia de deplasare a curenţilor de aer. Incidentul s-a produs la instalaţia de hidrofinare petrol motorină, potrivit KMG International, compania care deţine Rafinăria Petromidia.

UPDATE 14.14  Premierul Florin Cîţu a transmis, vineri, că i-a trimis pe secretarul de stat Raed Arafat şi pe şeful IGSU la faţa locului, după explozia de la Petromidia. Mai multe persoane au fost rănite în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia.

UPDATE  14.10 Șeful DSU Raed Arafat a declarat că numărul victimelor în urma exploziei urmată de incendiu de la Petromidia este de trei: una cu arsuri grave şi două cu leziuni mai uşoare. O a patra persoană este dată dispărută.

UPDATE 14.05 KMG International, compania care deţine Rafinăria Petromidia, a transmis că, în cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinăriei. Procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate şi se acţionează pentru controlul şi stingerea incendiului. Incidentul s-a produs la instalaţia de hidrofinare petrol motorină.

UPDATE 14.00 Momentul exploziei de la Rafinăria Petromidia a fost surprins de un amator care filma jocul delfinilor în Marea Neagră, lângă stabilopozii de la capătul plajei din Mamaia Nord.

UPDATE 13:20: Incendiul se manifestă la o instalație de transport petrolier, iar în acest moment, salvatorii acționează pentru închiderea robineților și întreruperea alimentării cu combustibil. 

Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Populația alertată să nu stea la mai puțin de 1 km de zonă. ANM: Norul de fum se va deplasa spre mare

Până la acest moment,  sunt raportate 3 victime, dintre care 2 cu arsuri. În zonă a fost trimis și un elicopter SMURD. Cele 3 victime au fost transportate la UPU Constanța. Una dintre acestea, cu arsuri de aproximativ 45% din suprafața corporală, a fost transportată cu elicopterul SMURD.

Reacţia ministrului Mediului după explozia de la Petromidia: "Impactul asupra mediului poate fi major"

Ştire iniţială: Din primele informaţii se pare că s-a produs o explozie la o instalaţie de la rafinărie, iar focul este violent. Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. 

Explozie la Petromidia, starea victimelor. O persoană cu arsuri pe aproape jumătate de corp, evacuată cu elicopterul

Din informațiile primite până la acest moment, 2 persoane ar fi rănite, a transmis IGSU. La fața locului intervin 8 autospeciale și 3 ambulanțe. IGSU anunță oficial că este vorba despre o explozie urmată de incendiu la o rafinărie din localitatea Năvodari.

Potrivit surselor, una dintre victime ar fi suferit arsuri de căi aeriene şi pe aproximativ 45% din suprafaţa corpului.

Mesaj RO-Alert după explozia de la Petromidia

A fost activat Planul roşu de intervenţie, iar prin RO-Alert a fost emisă o atenţionare de urgenţă. 

"Atenţie Atenţie Atenţie. La Petromidia zona Midia - Năvodari s-a produs o explozie puternică cu degajări mari de noxe. Pentru siguranţa dumneavoastră, evitaţi zona pe o rază de 1.000 de metri, rămâneţi în interiorul locuinţei, închideţi geamurile şi nu vă expuneţi la fum/noxe!", se arată în mesajul Ro-ALERT trimis de ISU Constanţa.

Explozie la Petromidia, în 2016

În urmă cu aproape 5 ani, o altă explozie gravă s-a produs la Rafinăria Petromidia. În urma acestei explozii au suferit arsuri grave patru salariaţi, unul dintre aceştia decedând a doua zi din cauza arsurilor de pe tot corpul. Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa, Claudia Tatarici, a fost activat planul roşu de intervenţie, muncitorii fiind preluaţi de ambulanţe pentru a fi transportaţi la spital. Petre Tancău, liderul de sindical de pe Platorma Rafinăriei Petromidia, a precizat că incendiul a fost generat de o explozie la o pompă de alimentare DDV, din cadrul unei instalaţii de prerafinare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Explozie la Rafinăria Petromidia: un mort și patru răniți. Incendiul a fost lichidat după 3 ore. Lucian Bode: Se putea produce o catastrofă