Exportul animalelor vii ar putea fi interzis, după moartea miilor de oi din Portul Midia
Masacrul oilor din portul Midia determină autorităţile să se gândească la schimbarea legii: exportul animalelor vii ar putea fi interzis! Anual, trimitem peste un milion de animale cu vaporul, în condiţii de multe ori barbare şi fără un medic veterinar la bord.
Masacrul oilor din portul Midia determină autorităţile să se gândească la schimbarea legii: exportul animalelor vii ar putea fi interzis! Anual, trimitem peste un milion de animale cu vaporul, în condiţii de multe ori barbare şi fără un medic veterinar la bord. Multe nu supraviţuiesc transportului. Între timp, operaţiunea riscantă de salvare a oilor continuă. Un scafandru a luat foc în timp ce încerca să facă o spărtură în navă.
Scafandrul tăia o bucată din navă când costumul i-a luat foc. Din cauza cadavrelor în descompunere, în aer s-a format metan- un gaz care, în combinaţie cu scânteile, a avut un efect exploziv. Scafandrul a căzut în apă, astfel reuşind să se salveze. Pe vas a izbucnit şi un incendiu.
În ciuda riscurilor, pompierii şi scafandrii de mare adâncime continuă misiunea pe mare. Speră să mai găseasă animale în viaţă
Am ajuns din nou la navă şi observăm că practic poziţia ei nu s-a modificat cu nimic. În schimb, însă, se mai fac decupaje în navă astfel încât oamenii să poată interveni în toate compartimentele în care nu au avut acces până acum.
Momentul în care vaporul „Queen Hind" se răstoarnă a fost filmat. Totul a durat doar câteva zeci de secunde.
În ciuda scandalul provocat de masacrul oilor, în portul Midia au loc în continuare scene barbare. Imaginile surprinse în ultimele zile arată cum vacile care sunt încărcate pe un vapor, sunt lovite cu cruzime cu bâte şi bice. Pe un alt vas, echipa Observator a surprins momentul în care mai multe oi sunt lovite cu lopata.
Scenele dure readuc în discuţie problema animalelor care trec prin chinuri şi torturi îngrozitoare pe drumul spre ţările arabe. Deşi majoritatea statelor din Uniunea Europeană au renunţat la astfel de exporturi pe mare, România continuă să o facă, pentru că este mai ieftin.
Numai astăzi, prin portul Midia intră peste 80 de TIR-uri cu animale. Asta în timp ce autorităţile încearcă să rezolve această problemă.
Premierul vrea ca pe termen mediu să fie interzis exportul animalelor vii. În Parlament, se află în dezbatere un proiect de lege care prevede exportul în anumite condiţii.
Deocamdată, prioritatea autorităţilor este aducerea vasului scufundat la cheu. Este obligaţia armatorului, dar dacă acesta refuză misiunea va reveni administraţiei portului.
Cheltuielile în acest caz pot fi recuperate doar în instanţă. Operaţiunea este însă complicată şi durează cel puţin cinci zile.
În această seară, autorităţile au anunţat că operaţiunea de căutare a oilor în viaţă s-a încheiat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰