Antena Meniu Search
x

Video A murit în timp ce era pus la pământ de poliţişti. Oamenii legii se apără şi spun că era bolnav

Imaginile care au înspăimântat America se repetă şi la noi, la Piteşti. Un bărbat de 63 de ani a fost imobilizat cu brutalitate de poliţişti, care, spun martorii, i-au pus genunchii în piept. În timpul intervenţiei, bărbatul a murit. Agenţii spun că era bolnav.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 17.04.2021, 13:02

Vezi și

Un bărbat de 63 de ani, vizibil băut, stă în calea agenţilor care intervin la un incendiu în bucătăria unui local din Piteşti. De aici se dezlănţuie o acţiune cu final tragic, pe care martorii o compară cu uciderea lui George Floyd în America. 

Un martor filmează scenele cumplite. Unul dintre ofiţeri îl prinde pe bărbat de haină şi îl aruncă la pământ cu putere. Când acesta opune rezistenţă, mai mulţi poliţişti îl forţează să se întindă pe jos. 

Pe imagini se vede cum bărbatul se loveşte cu capul de ciment. Martorii spun că unul dintre agenţi s-a aşezat cu ambii genunchi pe gâtul bărbatului.

"I-au pus piciorul pe gât, au vrut să îl legitimeze. Filmaţi. Omoară oameni. Aşa ne omoară nenorociţii". 

Pe acelaşi subiect

Mort după intervenţie

"Nu trebuia să procedeze în halul ăla cu el, să dea cu el aşa de pământ. Ce, avea pistol, avea armă ceva la el?"

Zeci de oameni au privit totul de pe margine, fără să aibă vreo reacţie. Unii chiar mănâncă liniştiţi la mesele din jur.

"Domnul care... s-a întâmplat ce s-a întâmplat, Dumnezeu să-l odihnească, stătea pe terasă, nu puteam să-mi fac treaba de el pentru că domnul stătea tot timpul în faţa mea, în faţa uşii", spune o chelneriţă.

Sub greutatea poliţiştilor, bărbatul intră în stop cardio-respirator. 

În momentul în care şi-au dat seama că nu mai respiră, poliţiştii au chemat ambulanţa. Două salvări au sosit la locul faptei, iar medicii au resuscitat victima mai bine de 30 de minute. În zadar însă.

Şefii agenţilor cred că acţiunea violentă a fost justificată. 

Ucis de boli

Florin Popa - Poliţia Argeş: Bărbatul a fost evacuat folosindu-se minimul de forţă necesară. Totodată, în condiţiile în care o persoană refuză să se supună somaţiilor poliţiştilor, poliţiştii au dreptul de a folosi forţa".

Mai mult, spun reprezentanţii IPJ Argeş, bărbatul ar fi fost răpus de bolile de care suferea.

Florin Popa: "Bărbatul avea asupra sa mai multe medicamente. Bărbatul nu a fost încătuşat. S-a manifestat recalcitrant faţă de persoanele din jur şi faţă de poliţişti şi i s-a făcut rău".

De la Bucureşti intervenţia se vede altfel. 

Lucian Bode, ministrul de Interne: "Ancheta e preluată de un procuror şi sunt convins că se va face urgent lumină în acest caz".

Tânărul care a filmat scena intervenţiei cu telefonul a fost căutat de poliţişti acasă. A povestit pentru Observator cum a decurs toată operaţiunea. 

Alexandru Vladimir, martor: "Nu a avut niciun act de violenţă asupra nimănui, era inofensiv. Toţi trei presau pe el, după nici 20 de secunde, dânsul a început să-şi dea ultima suflare".

Ipj Argeş a deschis dosar penal pentru purtare abuzivă şi ucidere din culpă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » A murit în timp ce era pus la pământ de poliţişti. Oamenii legii se apără şi spun că era bolnav