Antena Meniu Search
x

Video Grevă STB, ziua a 4-a: Intimidări şi negocieri eşuate. Lider de sindicat: "Mi se pare o bătaie de joc. Se mimează o negociere"

A patra zi de grevă STB, o nouă rundă de negocieri eşuate. Cei mai mulţi dintre angajaţii STB au refuzat şi azi să iasă pe traseu, deşi riscă să fie daţi afară. Iar cei care au scos autobuzele şi tramvaiele din depou sunt terorizaţi de colegi. Mâine sunt aşteptate noi discuţii pentru a debloca situaţia.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 23.01.2022, 19:17

Vezi și

Un sfert dintre autobuze, tramvaie şi troleibuze au ieşit pe traseu, în a patra zi de protest. "Spărgătorii de grevă" au fost huiduiţi şi intimidaţi de colegii lor, în timp ce presa era ţinută la poartă.

Autobaza Titan: Băi, băi, ce faci, băi? Alo, alo, alo! N-aveţi voie înăuntru!

Bogdan Dinu, reporter Observator: La ora 7 dimineaţa, din 697 de șoferi şi vatmani, doar 162 au ales să iasă pe traseu. Mai mulţi faţă de zilele trecute. Totul după ce, ieri, directorul STB, dar şi primarul Nicușor Dan, i-au amenințat cu pierderea locului de muncă pe cei ce continuă greva.

Sute de angajaţi STB s-au adunat dimineaţă la autobaza Titan, la îndemnul liderilor de sindicat. 

Pe acelaşi subiect

Intimidări şi negocieri eşuate

Lider sindicat: Toate autobazele care sunt dispuse să meargă în continuare cu acest protest spontan, merg la Titan dimineaţă. Deci nu la Nordului. Să nu vă vadă careva prin curte pe-acolo şi să pună pe voi presiune să ieşiţi în traseu.  

Toate încercările de negociere de până acum au eşuat. Azi, directorul general i-a invitat din nou pe liderii de sindicat la discuţii, la ora 12. Dar aceştia susţin că au primit mesajul prea târziu.

Vasile Petrariu, lider de sindicat: Eu am primit de la directorul general la 11.56 invitaţia, pe WhatsApp. Asta mi se pare o bătaie de joc. Se mimează o negociere.

De cealaltă parte, directorul societăţii de transport public susţine că invitaţia a fost transmisă mai întâi verbal, iar mesajul-text a fost doar ca să aibă dovada că i-a invitat. Mai mult, îi acuză pe liderii de sindicat că fac presiuni asupra angajaţilor.

Adrian Criţ, director general STB: Azi am avut o discuţie cu şeful depoului de la Berceni. M-a sunat în jurul orei 9 şi mi-a spus că şase conducători de troleibuz s-au întors tremurând din traseu.  Acei oameni au fost presaţi de liderii sindicali ca să iasă de pe traseu. 

Conform contractului colectiv de muncă, angajaţii STB aflaţi în grevă riscă să fie disponibilizaţi, după trei zile fără activitate. Potrivit unor surse, aceştia ar apela la diverse artificii, precum scutiri medicale sau adeverinţe de donare a sângelui, ca să nu îşi piardă serviciul. Directorul promite să-i ierte pe cei care revin pe traseu. Cei mai mulţi însă sunt hotărâţi să continue greva.

Adrian Ioniţă, şofer autobuz: Colegii de la STB sunt nemulţumiţi de lipsa pieselor. Mai bine îmi pierd locul de muncă decât să fac accident să omor călătorii.

Călători: Eu ce vină am, am abonament, stau cu el în buzunar.

- Vai de picioarele noastre, dar asta e, ne-am descurcat, am supravieţuit. Să nu mai facă aşa ceva.

Directorul susţine că protestul are legătură cu un audit făcut recent care a scos la iveală că se fura combustibil. Angajaţii de la metrou îi liniştesc pe călători: nu vor urma exemplul colegilor de la STB şi nu vor intra şi ei în grevă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Grevă STB, ziua a 4-a: Intimidări şi negocieri eşuate. Lider de sindicat: "Mi se pare o bătaie de joc. Se mimează o negociere"