Antena Meniu Search
x

Habar nu aveai! Ce MESERII aveau scriitorii celebri

Puţini ştiu că unii dintre cei mai iubiţi scriitori ai lumii au avut, de-a lungul timpului, meserii la care nici nu te gândeai! Cel mai bun exemplu este Jack London care a fost... pirat

Puţini ştiu că unii dintre cei mai iubiţi scriitori ai lumii au avut, de-a lungul timpului, meserii la care nici nu te gândeai! Cel mai bun exemplu este Jack London care a fost... pirat

Indiferent de pregătirea sau de aria lor de interes, mulţi scriitori celebri au fost nevoiţi să aibă şi slujbe mai puţin bine plătite în viaţa lor, scrie Huffington Post.

Agatha Christie a lucrat în timpul Primului Război Mondial ca voluntar într-un centru de asistenţă medicală pentru soldaţii britanici răniţi. După doi ani în care nu a fost plătită, ea a reuşit să fie numită drept asistent de farmacist, având atunci un salariu anual de circa 16 lire (circa 1.600 de dolari, echivalentul de astăzi).

Împotriva voinţei sale, părinţii lui Feodor Dostoievski au decis că atât el, precum şi fratele acestuia, Mihail, să urmeze cursurile Institutului de Inginerie Militară din Sankt Petersburg. Deşi avea doar 15 ani atunci, scriitorul rus detesta acest tip de educaţie, pentru că îl ţinea departe de literatură, religie şi artă. Ambii săi părinţi au murit în timp ce Feodor Dostoievski încă se afla pe băncile institutului. Cu toate acestea, în pofida unor probleme de sănătate, el reuşeşte să absolve cursurile şi se angajează chiar ca inginer pentru o scurtă perioadă de timp, scriu cei de la Huffington Post.

Britanicul Charles Dickens a muncit încă de la vârsta de 12 ani într-o fabrică de cremă de ghete, pentru doar 6 şilingi pe săptămână. Ulterior, acesta a început să lucreze într-un cabinet de avocatură, însă deoarece nu i-a plăcut prea mult, decide într-un final să devină ziarist.

În adolescenţa, Jack London fura stridii de la fermele din Golful San Francisco, pentru a le vinde apoi în pieţele din Oakland. După ce barca să a fost deteriorată, scriitorul american s-a alăturat mai multor echipe de pescari. De asemenea, Jack London a lucrat şi într-o fabrică în care se confecţionau articole din iută.

Creatorul lui Tom Sawyer şi al lui Huckleberry Finn, cel care a lăsat lumii minunata împletire de destine dintre un prinţ şi un cerşetor, precum şi alte scrieri astăzi legendare, a avut de-a lungul vieţii mai multe ocupaţii. Mark Twain, pe numele său real Samuel Clemens, a lucrat ca ucenic de tipograf, a fost marinar de apă dulce pe un vapor cu zbaturi pe fluviul Mississippi (zonă unde se desfăşoară unele dintre întâmplările nemuritoarelor sale personaje), s-a înrolat în armată şi a fost pătruns de febră argintului, făcând pentru un timp şi minerit, în speranţa îmbogăţirii. Eşecul în descoperirea filonului câştigător avea să se transforme, treptat, în câştig literar şi într-o bună imagine în societatea din vremea sa, căci s-a angajat la un ziar şi a început să publice, notorietatea cunoscând-o încă din timpul vieţii.

Scriitorul care a reliefat poate în modul cel mai grotesc şi halucinant realitatea muncii în organismele funcţionăreşti a fost Franz Kafka. De la el avem şi adjectivul „kafkian“, care ilustrează absurdul birocratic în care omul este fie o rotiţă oarecare, fie o minusculă vietate căzută într-un uriaş mecanism.

Kafka a studiat dreptul şi a lucrat ca avocat al unei firme de asigurări italiene. Experienţa lui traumatizantă psihologic în acest corset funcţionăresc a fost minunat sublimată - chiar dacă numai parţial, el suferind de-a lungul vieţii de anxietate, depresii, insomnii, ipohondrie - într-un stil scriitoricesc ce a influenţat semnificativ literatură.

Tennesse Williams a avut şi el parte de câteva meserii bizare: jumulitor de pene la o crescătorie de porumbei şi îngrijitor de păsări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » Habar nu aveai! Ce MESERII aveau scriitorii celebri