Antena Meniu Search
x

INFP: Undele cutremurului din Turcia, destul de mari încât să provoace seisme în România. Institutul a revenit asupra afirmaţiei după 3 ore

La 9 minute după catastrofa din Turcia, în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea 4,5 pe Richter. Specialiştii de la Institutul pentru Fizica Pământului au explicat, într-o postare pe Facebook, că falia nord-anatoliană este mai apropiată de România şi ar putea influenţa chiar şi mişcarea seismică din Vrancea"Cutremurul din Turcia a produs unde seismice care s-au propagat în toate direcţiile şi au ajuns şi pe teritoriul ţării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanşa cutremure", au precizat specialiştii. Totuşi, postarea în care s-a făcut această afirmaţie a fost modificată de reprezentanţii institutului, la doar 3 ore după publicare, fiind ştearsă chiar partea în care erau menţionate şi posibilele cutremure din ţara noastră. 

de Redactia Observator

la 07.02.2023, 16:41

Institutul pentru Fizica Pământului din România explică apoi într-un comunicat de presă că este puțin probabil ca activitatea seismică din țara noastră să fie influențată de cutremurele din sudul Turciei.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cele două cutremure devastatoare din Turcia au avut magnitudinea de 7.8 Mw şi 7.5 Mw. Seismele s-au resimţit în toată zona de sud-est a Turciei, în Siria, dar şi în Liban şi Cipru şi au fost urmate de 145 de replici, trei dintre ele cu magnitudini mai mari de 6,0, transmite news.ro.

Facebook INFP

Astfel, cutremurul cu magnitudine 7.8 s-a produs în urma unei falieri de tip alunecare pe direcţie, la adâncime superficială. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată nord-est – sud-vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată sud-est – nord-vest, cu deplasare dextră. Falia Est Anatoliană presupune deplasarea spre vest a Turciei ȋn Marea Egee, în timp ce zona faliei transformante a Mării Moarte presupune deplasarea spre nord a plăcii Arabice în raport cu plăcile Africană şi Eurasiatică, arată specialiştii Institutului, într-o postare pe Facebook.

Pe acelaşi subiect

Cum ar putea afecta un astfel de cutremur şi ţara noastră

"Falia nord-anatoliană care se deplasează către sud-est este mai apropiată de România şi ar putea influenţa mişcarea seismică din Vrancea, cu toate că România şi Turcia se afla pe plăci tectonice diferite. Falia care se deplasează înspre sud este mai puţin probabil să influenţeze seimicitatea din ţara noastră. Cutremurul din Turcia a produs unde seismice care s-au propagat în toate direcţiile şi au ajuns şi pe teritoriul ţării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanşa cutremure", au adăugat reprezentanţii Institutului pentru Fizica Pământului.

La doar trei ore de la publicare postării însă, afirmaţia referitoare la undele care ar putea provoca seisme şi în ţara noastră, a fost eliminată din postarea publicată pe Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Totodată, mecanismul cutremurului cu magnitudine 7.5 este de tip alunecare pe direcţie. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată est – vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată nord – sud, cu deplasare dextră. Localizarea preliminară a cutremurului de magnitudine 7.5 îl plasează în vecinătatea unei triple joncţiuni între plăcile tectonice Anatolia, Arabia şi Africa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » INFP: Undele cutremurului din Turcia, destul de mari încât să provoace seisme în România. Institutul a revenit asupra afirmaţiei după 3 ore