Economistul Nouriel Roubini crede că viitorul României este cu UE. Cum putem ieși câștigători după criză

De Redactia Observator.
Publicat: 01.08.2020, 19:25.
Actualizat: 19.08.2020, 22:50

România este la răscruce. O spune unul dintre cei mai mari economiști ai lumii, americanul Nouriel Roubini. Cu diplomație, dar ferm, ne oferă o analiză crucială pentru viitor: avem de luat decizii și de făcut alegeri între marile puteri ale lumii pentru a ieși câștigători din această criză. Ultima parte a unui interviu oferit în exclusivitate pentru Observator.

Economia este strâns legată de felul în care națiunile au răspuns la criza sanitară. Și Europa trebuie să-și păstreze avantajul pentru a putea reintra rapid în joc.

Alessandra Stoicescu: Când aţi lucrat pentru Casa Albă, aţi fost implicat în rezolvarea crizelor globale economice. Ce ar trebuie să facă naţiunile, ce ar trebui să facem la nivel mondial?

Nouriel Roubini, economist: Cred că am învăţat că în carantină se reduce activitatea economică, dar dacă redeschizi prea repede, prea devreme, e posibil ca numărul cazurilor să crească cu un nou val şi atunci va trebui să închizi din nou activitatea economică. Vestea bună este că, spre deosebire de Statele Unite, Europa a fost mai prudentă până recent şi, în vreme ce în SUA numărul cazurilor de infectări zilnice creşte, până de curând numărul cazurilor în Europa a fost limitat. Dar acum sunt date care sugerează că există un început de creştere al numărului de cazuri în anumite părţi ale Europei, o dată ce oamenii încep să se deplaseze mai mult, merg în vacanţa de vară, se deschid restaurante, cluburi, baruri şi există pericolul unei noi runde de creşteri şi în Europa. Deci răspunsul sistemului sanitar trebuie să fie primul răspuns şi cel mai potrivit, astfel încât virusul să fie ţinut sub control, dar să nu distrugă activitatea economică.

Alessandra Stoicescu: Din punct de vedere geo-politic, dacă ne puteţi face o analiză să înţelegem ce fel de alianţe se fac acum.

Nouriel Roubini, economist: Apropierea președintelui american de Rusia este surprinzătoare, pentru că Rusia nu este chiar un prieten al SUA. Rusia a intervenit în alegerile din Statele Unite în 2016/ Rusia nu a fost cooperantă în Europa şi în multe părţi ale lumii, inclusiv Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, vedeţi ce s-a întâmplat în Ucraina cu Crimeea. Politicile Rusiei sunt de a divide şi slăbi Europa. Iar Europa trebuie să rămână unită şi integrată şi un bun aliat al Statelor Unite. Fragmentarea şi slăbirea Europei vor fi în interesul Rusiei, dar nu a integrităţii Europei. Rusia e o ţară care nu a făcut reforme structurale, potenţialul de creştere abia atinge 1%. Aşa că nu reprezintă o parte dinamică a economiei globale. În vreme ce Europa poate fi o parte dinamică a economiei lumii, dacă se consolidează mai bine, dacă are comerţ şi legături economice cu China, Asia şi SUA şi alte puteri. Europa trebuie să fie precaută şi să aibă relaţii constructive cu Rusia, dar Rusia nu are politici interne şi externe care sunt bune pentru restul Europei. Europa ar trebui să se îngrijoreze că Rusia intervine în problemele Uniunii Europene.

Nouriel Roubini, economist

Viitorul Ungariei, al Bulgariei, al României şi al ţărilor din Europa Centrală şi de Est nu este cu Rusia.

Alessandra Stoicescu: Ar trebui să fie România conştientă de asta? Suntem încă o ţintă pentru Rusia?

Nouriel Roubini, economist: Rusia încearcă să intervină în multe ţări ale Europei, inclusiv în Balcani. O ţară ca Ungaria, care istoric a fost temătoare faţă de Rusia din cauza comunismului, dar care acum, o dată cu venirea lui Orban ca prim-ministru, mult mai autoritar, are o relaţie mult mai deschisă de prietenie cu Rusia. Dar viitorul Ungariei, al Bulgariei, al României şi al ţărilor din Europa Centrală şi de Est nu este cu Rusia. Economia este în declin, cu o populaţie în scădere şi fără dinamism în inovaţie. Viitorul acestor ţări este cu Europa. E un motiv întemeiat pentru care Romania, Bulgaria, Ungaria şi altele au aderat la UE, pentru că UE este democratică, există un plan de sprijin social, există dinamism inovator.

Iar singura cale de a depăși criza este să rămânem fideli principiilor la care am aderat, spune economistul.

Nouriel Roubini, economist: Pentru ca Europa să aibă influenţă asupra economiei globale, comerţului şi finanţelor globale, Europa trebuie să rămână unită. Multe dintre problemele cu care ne confruntăm în lume sunt globale şi multe chestiuni depăşesc graniţele naţionale, suntem cu toţii parte a rasei umane şi oamenii se confruntă cu aceleaşi probleme, aceleaşi provocări.

Alessandra Stoicescu: Mulţumesc foarte mult pentru acest interviu. Aveţi grijă de dumneavoastră!

Nouriel Roubini, economist: A fost o mare plăcere. Îmi place să vizitez Bucureştiul şi ţara dumneavoastră. Sper să putem gestiona această criză şi să putem să începem să călătorim din nou!

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 20 iunie 2021. Peștii trebuie să ia decizii importante. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro