La ce sporturi excela Mihai Eminescu, ce nu îi plăcea la şcoală şi legătura cu astronomia!

Publicat: 15.01.2014, 11:27.

Astăzi se împlinesc 164 de ani de la naşterea poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu. Există şi lucruri mai puţin ştiute despre marele poet: ce sporturi îi plăceau să practice, ce materie nu suporta la şcoală şi cum l-au omagiat astronomii americani!

A fost considerat de critici cel mai important artist liric şi unul dintre reprezentanţii unui romantism literar întârziat. Eminescu a fost şi un om politic important, figură marcantă a Partidului Conservator.

Există şi lucruri mai puţin ştiute despre Mihai Eminescu.

De exemplu, un asteroid descoperit în 1971 de Observatorul Palomar, care se învârte în jurul soarelui şi se află la o distanţă de 250 de milioane de kilometric de Pământ, a primit numele de 9495 Eminescu!

Când l-au descoperit, pe 26 martie 1971, astronomii americani C. J. van Houten, I. van Houten-Groenveld şi T. Gehrels l-au numit simplu 9495. În anul 2000, care a fost declarat în România anul lui Mihai Eminescu, Uniunea Internaţională de Astronomie a hotărât ca astroidul să fie denumit 9495 Eminescu.

De asemenea, un crater de pe planeta Mercur îi poartă numele marelui poet. Craterul, cu un diametru de 125 de kilometric, a fost denumit Eminescu!

Lucruri mai puţin cunoscute despre Mihai Eminescu din tinereţea sa:


1. Mihai Eminescu nu a suportat niciodată matematica, fiind o materie cu care nu se împăca deloc. “N-ajunsesem nici la vârsta de douăzeci de ani să ştiu table pitagoreică, tocmai pentru că nu se pusese în joc judecata, ci memoria! Şi, deşi aveam o memorie fenomenală, numere nu puteam învăţa deloc pe de rost, întrucât îmi intrase în cap ideea că matematicile sunt ştiinţele cele mai grele de pe faţa pământului”, se arată în “Viaţa lui Mihai Eminescu”, de George Călinescu.

2. Cu tatăl său a avut nenumărate conflicte din cauza viziunilor diferite despre viaţă. Tatăl lui Mihai Eminescu, Gheorghe, nu îşi dorea ca fiul său să scrie poezii. “Dacă nu ţi-am scris până acum, cauza a fost neîncrederea cu care întâmpini orice voinţă proprie a oricăruia din fiii dumitale, neîncredere argumentată de privirea formalistă ce o ai despre lume, după care orice om care nu căuta numaidecât a se chivernisi, după cum o numeşti dumneata, trebuie să fie un om de nimic. Eşti un părinte nenorocit (nefericit) – adevărat (se poate). Dar eşti nenorocit mai mult pentru că vrei ca fiecare să trăiască şi să-şi măsure paşii după cum doreşti dumneata”, se arată într-o scrisoare a poetului adresată tatălui de la Berlin.

3. Între anii 1864-1865 Mihai Eminescu a fugit de la şcoală pentru a se alătura trupei de teatru Fani Tardini!

4. Lui Mihai Eminescu îi plăcea să joace fotbal. Mărturia vine din partea lui Theodor V. Stefanelli, în “Amintiri despre Eminescu”: Locuiam în strada Cuciur Mare (din Cernăuţi) şi înaintea locuinţei mele se întindea aşa numita toloacă a oraşului, unde studenţii jucau adese în orele libere mingea. Şi Eminescu era adese printer noi şi juca mingea cu noi”.

5. Eminescu era un extraordinar înotător. “Nu departe de Blaj se afla locul unde Tîrnava Mare se vărsa în cea Mică, înainte de a se vărsa în Mureş, Balta de la Ipoteşti şi Prutul de la Cernăuţi făcuseră din Eminescu un bun înotător cu voluptăţi tritonice”, afirma George Călinescu. Poetul era extrem de atras şi de scufundări! “Făcea tot felul de isteţii nautice, intrând în apă într-un loc şi ieşind târziu unde nici nu te aşteptai, spre admiraţia celor mai buni înotători din Blaj. Erau mulţi înotători buni în Blaj, dar cu Eminescu nici unul nu se putea ţinea”, spune Ştefan Cacovean, în “Eminescu la Blaj”.

6. Cu o minte extrem de ageră, Mihai Eminescu s-a orientat şi către sportul minţii. În 1884, poetul se afla în Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi. “Era vizitat des de prieteni, de Pompiliu, Burlă, Humpel şi, îndeosebi, jucau şah”, povesteşte George Călinescu în “Viaţa lui Eminescu”.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Citește și
Social • pe 16.01.2020 la 11:24
Mihai Eminescu, celebrat la 170 de ani de la naștere
recomandari pe a1.ro
Gina Pistol a plâns în hohote în fața chefilor! Vedetele au licitat pentru farfurii, la Chefi la cuțite
Social • pe 15.01.2020 la 16:36
De Ziua Culturii Naţionale, locuitorii din Târgu Mureş participa la un maraton literar

Top știri

1
Social • pe 28.11 la 19:23

Tone de droguri, care ar fi trecut şi prin România, confiscate într-o operaţiune istorică a poliţiştilor din zeci de ţări

Narcos, episodul România. Tone de cocaină au fost transportate prin Europa, inclusiv din ţara noastră, de cea mai puternică reţea de trafic de narcotice din America de Sud. Drogurile erau ascunse în containere venite în mai multe porturi, printre care şi Constanţa. De aici, plecau în tiruri cu mărfuri, cu destinaţia principală Olanda. 50 de tone de cocaină şi milioane de euro au fost confiscate în urma celei mai mari operaţiuni din istorie a ofiţerilor antidrog din mai multe ţări.

ULTIMELE ȘTIRI
22:47 Încep meciurile decisive din grupele UEFA Champions League. Programul complet al etapei a V-a 21:51 Un băieţel de doar 4 ani a înghiţit 27 de magneţi în timp ce se juca: "Se prefăcea că mănâncă spaghete" 21:48 O adolescentă de 15 ani ar fi fost răpită de pe o stradă din Târgu Mureş 21:48 O reporteriţă de 26 de ani din Florida a murit într-un tragic accident de motocicletă 21:09 Cabană mistuită de flăcări, în urma unui incendiu violent produs în Cluj 20:52 Românii plecați în străinătate dezvăluie de ce nu s-au mai întors niciodată. ”Am renunțat la România definitiv” 20:43 Cadoul primit de Felipe, brazilianul îndrăgostit de România, de la Adelina Pestrițu 20:25 Institutul Cantacuzino lansează un medicament în lupta cu COVID-19 20:13 În copilărie s-a luptat cu sărăcia în Spania, acum luptă pentru drepturile românilor imigranți. El Rumanol are o singură dorință 20:05 Mii de bucureşteni nu au căldură şi apă caldă în pragul iernii
CITEȘTE ȘI
Jennifer Lopez a pozat nud la 51 de ani. Ce au observat fanii pe corpul vedetei
A1.RO
iUmor 29 noiembrie 2020. Irinel Columbeanu i-a surprins pe jurați: "Nu știu dacă voi mai avea mulți bani vreodată"
A1.RO
PARTENERI
Celebrul bucătar Salt Bae, decizie de ultimă oră luată după drama care a îndoliat o lume întreagă
pe antenasport.ro
Gestul uriaș pe care Ion Țiriac l-a ținut secret: ”Dacă nu făceam asta, eram ultimul om”
pe antenasport.ro
După o nuntă plină de peripeții, Ninel Conde anunță deja dorința de a rămâne însărcinată
pe tvhappy.ro
Un nou simptom al COVID-19 face tot mai multe victime. Ce este ”happy hypoxia” și cum se manifestă
pe spynews.ro
Avocatul lui Alex Bodi, declarații despre averea afaceristului! Suma colosală pe care a strâns-o fostul soț al Biancăi Drăgușanu anul trecut / VIDEO EXCLUSIV 
pe spynews.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!
pe zutv.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!
pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”
pe antenastars.ro