Militarii care poartă urmele războaielor în care şi-au riscat vieţile au nevoie de ajutor

De Redactia Observator.
Publicat: 17.10.2019, 21:35.
Actualizat: 17.10.2019, 21:42

Veteranii Armatei României scot la vânzare dreptul la viaţă. O asociaţie din care fac parte peste 14 mii de militari organizează o licitaţie cu obiecte donate de jurnalişti, artişti, actori, oameni politici sau sportivi.

Veteranii Armatei României scot la vânzare dreptul la viaţă. O asociaţie din care fac parte peste 14 mii de militari organizează o licitaţie cu obiecte donate de jurnalişti, artişti, actori, oameni politici sau sportivi. Cu banii obţinuţi se va construi primul Centru de Refacere şi Recuperare pentru soldaţii care au rămas cu traume după război. Cât de necesar este un astfel de centru şi ce poveşti cutremurătoare ascund soldaţii români aflaţi într-un reportaj semnat de Sonia Simionov.

Ionuţ Butoi, veteran AMVVD: În momentul căzăturii mi-am fracturat coloana. Da, am avut gânduri că nu mai vreau să trăiesc

Marius Apostol, veteran AMVVD: Am ambele picioare afectate, coloana mea a fost ruptă în două locuri, am o proteză metalică, am 56 de şuruburi şi 24 de plăcuţe, deci toată coloana este însăilată

Sunt traumele fizice şi psihice pe care veteranii le poartă cu ei după misiuni grele. România a descoperit sindromul de stres posttraumatic abia în urmă cu un an. Alte state se luptă cu boala de decenii. Au reuşit chiar să o învingă.

Cpt. Michael Benjamin Tenney, psihiatru al Armatei SUA: Între 8 şi 20 la sută dintre militarii care se întorc din război vor fi afectaţi de sindromul post traumatic. Este o afecţiune care poate fi vindecată. Am văzut fapte

Dan Cosma, veteran AMVVD: Toţi sunt afectaţi, într-un fel sau altul. Faptul că nu se recunoaşte nu însemnă că nu există

România are peste zece mii de militari care au participat, cel puţin odată, la misiuni care s-au încheiat tragic sau au fost într-o situaţie limită. În ultimii ani, 30 de militari români s-au întors în sicrie din teatrele de operaţii. Alte câteva sute trag şi acum de pe urma rănilor de război.

Ionuţ Butoi, veteran AMVVD: Toată recuperarea am făcut-o pe cheltuiala mea. Este foarte greu

Ionuţ a ajuns în scaun rulant după ce, într-o misiune, maşina în care era a sărit zece metri în aer. Doi camarazi a pierdut atunci. Şi, pentru o vreme, speranţa.

Ionuţ Butoi, veteran AMVVD: Pe mine Dumnezeu mă iubeşte! Chiar dacă mi-a dat, mi-a dat ceva ce pot duce

Şi a dus. A dus numele României pe cele mai înalte trepte. În 2017, a câştigat locul doi la tir cu arcul din scaun rulant la Jocurile Invictus. Astăzi, donează medalia de argint pentru alţi camarazi care au nevoie de speranţă.

Banii obţinuţi la licitaţia organizată de Asociaţia Militarilor Veterani vor contribui la centrul de refacere şi recuperare de la Târgovişte.

Marius Apostol. În 2011, blindatul în care era a sărit în aer după ce o maşină capcană a intrat în el cu 200 de kilograme de exploziv.

Marius Apostol, veteran AMVVD: După un an de zile, cât am stat imobilizat la pat, până la urmă Dumnezeu mi-a dat o şansă şi trebuie să lupt să pot să merg. Am luat-o de la capăt

Marius şi Ionuţ nu au avut unde să-şi trateze rănile. S-au vindecat singuri, dar vor să le facă altora viaţa mai uşoară.

Marius Apostol, veteran AMVVD: Visul nostru, domnişoara Sonia, este de a construi şi a avea ceva acasă

Adică un centru de recuperare corespunzător nevoilor lor. Au găsit şi un loc. În vârful unui deal din Târgovişte. Au primit proprietatea de zece hectare şi două clădiri abandonate de la Primărie. Până acum au investit, din donaţii, peste două milioane de euro. Acoperişul l-au reparat singuri.

Dan Cosma, veteran AMVVD: Va fi pentru toţi militarii, indiferent că sunt români sau membri NATO

Una dintre clădiri va fi dotată cu aparatură medicală, iar serviciile vor fi gratuite. Clădirea mai mare va fi destinată refacerii şi recreerii. Atât pentru militari, cât şi pentru civili.

Marius Apostol, veteran AMVVD: Ar fi o mare realizare, nu numai pentru noi, pentru toţi militarii, pentru toţi veteranii, dar şi pentru România

O realizare la care statul nu are nicio contribuţie. Nici măcar un leu. Multe personalităţi vor pune umărul la ridicarea acestui centru.

Gică Hagi, Radu Tudor, Dan Puric, Pricipesa Margareta şi mulţi alţii au donat peste 100 de obiecte personale care vor fi scoase la licitaţie pe 1 Noiembrie, în Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional. Accesul este liber.

Se poate licita în sală, on-line pe platforma ArtMark sau prin telefon. Observator şi Antena 3 sunt parteneri media unici ai evenimentului.

Pentru alte donaţii puteţi folosi conturile de mai jos. Orice sumă contează!

Cont RON IBAN: RO53BACX0000001901764000

Cont EUR IBAN: RO26BACX0000001901764001

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs accidentul cu 7 morți din Bacău. Altar de flori după tragedie: "Tremur toată, nu mai sunt bună de nimic"
1
Eveniment • pe 26.07 la 18:58

"Tată, spune-mi că e un vis". Acestea au fost primele cuvinte ale băiatului de 15 ani grav rănit în accidentul de ieri din Bacău. Din păcate, era realitatea cruntă. Şi-a pierdut sora, mama şi cele două bunici, iar viaţa lui atârnă acum de un fir de păr. A fost adus azi, de urgenţă, cu un elicopter SMURD, la un spital din Capitală. Între timp, apar informaţii noi şi despre filmul evenimentelor, despre care vă avertizăm că sunt cu puternic impact emoţional.