Mișcarea riscantă a Marii Britanii îi aduce acum beneficii enorme. OMS spune că Marea Britanie ar trebui să dea și altora din vaccinurile sale

De Cristian Ionescu.
Publicat: 07.02.2021, 11:39.
Actualizat: 07.02.2021, 11:42

Trimisul special al OMS pentru COVID-19, Dr. David Nabarro a declarat că Marea Britanie ar trebui să înceapă să ofere din vaccinurile sale și altor țări, după ce toată populația de peste 50 de ani a fost inoculată.

Mișcarea riscantă a Marii Britanii îi aduce acum beneficii enorme, scrie presa internațională

Profimedia

OMS cere Marii Britanii să dea din stocurile de vaccin și altor țări

Marea Britanie are acum printre cele mai solide stocuri de vaccin anti-Covid, după ce și-a asumat mai multe riscuri comandând în avans milioane de doze, spre deosebire de Uniunea Europeană, care a ales calea mai prudentă.

Marea Britanie a comandat acum încă 40 de milioane de doze și are opțiuni pentru mai multe de la Valneva, care are o fabrică în Scoția. UE este încă în discuții cu compania.

Acest model al Marii Britanii care investește agresiv și devreme, în timp ce UE adoptă o abordare mai lentă și mai prudentă, a fost semnul distinctiv al cursei de vaccinuri din Europa - și oferă o fereastră către problemele care au determinat lansarea vaccinării de către cel mai mare bloc comercial din lume, scrie AFP.

UE a jucat prudent

Ca și alte țări care s-au mișcat rapid, negocierea contractelor mai devreme a ajutat Marea Britanie să evite unele dintre problemele de aprovizionare cu vaccin cu care s-a confruntat UE, atunci când AstraZeneca a spus că s-a lovit de o problemă de producție.

Președintele Valneva, Franck Grimaud, a declarat pentru AP că Marea Britanie va primi doze de vaccin mai devreme, deoarece a semnat mai întâi. La fel a anunțat și CEO-ul AstraZeneca. Marea Britanie va primi prima transportul deoarece a semnat prima.

Dar Marea Britanie a demonstrat, de asemenea, rapiditate și agilitate în alte domenii: agenția sa de reglementare a autorizat vaccinurile mai repede decât UE, iar guvernul său a experimentat extinderea timpului între vaccin și rapel, permițându-i să lanseze primele doze mai repede, astfel încât mai multe persoane câștigă o protecție mai rapid. UE a fost mai prudentă în ambele privințe.

Marea Britanie ar fi riscat enorm

UE a fost, de asemenea, mai lentă în a aproba vaccinurile, optând pentru un proces mai lung care a oferit un control mai aprofundat al Agenției Europene pentru Medicamente, mai degrabă decât autorizația de urgență, pentru a asigura o mai mare încredere publică, decizie pe care încă o apără.

Drept urmare, Marea Britanie a început să administreze vaccinuri pe 8 decembrie, în timp ce UE pe 27 decembrie. De atunci, UE nu a mai ajuns din urmă Marea Britanie.

Liderii europeni susțin în continuare că Marea Britanie și-a asumat riscuri enorme. "Nu ar trebui să regretăm faptul că Europa joacă cu prudență. De fapt, cred că este un lucru bun", a spus Catherine Moureaux, primarul municipalității Molenbeek din Bruxelles.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului. Ucraina exclude orice ofensivă, Zelenski s-a dus pe linia frontului
1
Extern • pe 09.04 la 18:51

Conflictul din Donbas este pe punctul de a se transformat într-un război total între Ucraina şi Rusia. Kremlinul a trimis la frontieră cel mai mare număr de trupe din ultimii şapte ani. Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului pentru statului ucrainean. Aliaţii au reacţionat, iar Statele Unite iau în considerarea trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni pentru a demonstra susţinerea pentru Ucraina din partea NATO.