Video Motivul pentru care trei oraşe din România au decis să se promoveze singure la Târgul de Turism din Viena
Ministerul Economiei şi Turismului a "tăiat" de pe lista de priorități participarea României la unul dintre cele mai mari târguri de turism din lume, pe motiv că... e austeritate. În faţa unei astfel de decizii, trei oraşe din România au luat atitudine. În premieră, la inițiativa Timişoarei, şi-au unit puterile şi banii şi vor merge să se promoveze la Târgul de Turism din Viena.
Timișoara, mica Vienă ajunge în Viena cea mare. Pe cont propriu și nu sub brandul de țară. A preluat inițiativa și este hotărâtă să atragă și mai mulți turiști, alături de Sibiu și Oradea. Doar anul trecut în orașul de pe Bega au venit peste 260.000 de vizitatori.
Este pentru prima dată când 3 oraşe importante se unesc ca să-şi continue promovarea turistică chiar dacă timpul pentru pregătirea standului şi a materialelor a fost limitat.
"Colaborând cu cele 2 destinații, bineînțeles că efortul financiar este mai mic decât dacă am fi mers singuri. Costurile doar pentru construcția și chiria spațiului ajung la 3000- 4000 de euro/ oraș", spune Laura Boldovici, Organizația de Management a Destinației.
În Timişoara, găseşti turişti și la -5 grade Celsius
- "Vot pentru Adeline", noua tentativă de fraudă pe WhatsApp. Ce trebuie să ştie utilizatorii românii
- Grigore Leşe, luat cu ambulanţa de la un hotel din Botoşani. Artistului i s-a făcut rău după un recital
- Motivul pentru care trei oraşe din România au decis să se promoveze singure la Târgul de Turism din Viena
- Românii resping categoric ieşirea României din NATO. Câţi ar fi totuşi de acord cu renunţarea la parteneriatul...
- Ziua Culturii, marcată de proteste. Angajaţii din muzee au făcut grevă japoneză şi cer măriri salariale
Iar standul creat de cele 3 orașe, în timp record, nu arată nici pe departe ca cel cu care România s-a prezentat, de exemplu la târgul de turism de la New York. În 2022, invităm turiştii străini cu... o pânză neagră şi câteva poze color, care au stârnit un val de reacții negative, mai ales în online.
"În toată discuția asuterităţii este o absurditate să tai fix acolo unde ar fi o investiție, să aduci venituri în plus în țară pentru că avem nevoie de turiști", spune Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
"Noi vizităm Timișoara pentru că am auzit de cultura orașului, de toate bisericile, de acest loc cu case colorate", spune un turist.
Timișoara pleacă la Viena nu doar pentru ea, ci și pentru a arăta ce are România de oferit. Și drag de Oradea prind tot mai mulţi turişti. Din cei 200.000 de vizitatori înregistrati anul trecut, peste 10% au fost străini.
"Urmează să mergem la Berlin în luna martie. Aşteptăm vești bune de la minister pentru luna martie", spune Alexandru Chira, director executiv Visit Oradea.
Şi Sibiu a acceptat apelul Timişoarei
Şi Sibiul, o altă capitală europeană a culturii, a spus prezent apelului Timişoarei, de a participa la târgul internaţional de turism din capitală austriei.
"Ne-am dorit să participăm alături de Timișoara și Oradea la târgul de turism de la Viena pentru a continua promovarea destinațiilor noastre, pe această piață, încurajând turiștii din Austria să vină să descopere România și zona noastră", spune Alin Chipăilă, director Asociația Județeană de Turism
"E important să fim prezenți la Viena pentru că este una dintre piețele cu mare potențial de creștere", spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu.
"Cred că Sibiul este un oraş drăguţ, foarte pitoresc, i-am auzit istoria bogată, e un oraş german aşa că dacă n-ai bani de Germania, poţi veni aici", spune o turistă venită din Anglia.
Se estimează că peste 50.000 de oameni vor participa la târgul de turism de la Viena, unul dintre cele mai importante din europa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰