Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O comună din Sibiu va testa "energia viitorului". Ce va curge prin ţevile din casele localnicilor: "Vreau să am cum să aprind focul"

"Energia viitorului" ajunge şi în România. În curând, am putea să ne încălzim casele... mai verde şi mai ieftin: amestecăm gazul cu hidrogen. Combustibilul mai puţin poluant a fost deja testat - e sigur, iar specialiştii spun că e şansa noastră să nu mai fim  dependenţi de importuri.

de Alex Prunean

la 08.06.2023 , 20:12

80% gaz, 20% hidrogen. Asta ar putea să curgă în curând pe ţeava galbenă din casă, asta am putea arde când deschidem aragazul sau pornim centrala. Amestecul folosit deja cu succes în Germania sau Olanda a fost testat, în premieră, la Mediaş, lângă Sibiu. Cum hidrogenul e extrem de inflamabil, principala preocupare a specialiştilor a fost să afle cât de sigur e amestecul. Aşa că au construit, într-un poligon, o replică a unei reţele de gaz cu toate componentele ei şi au testat nu mai puţin de 36 de tipuri de aparate consumatoare de gaz - cele mai utilizate de români.

Întregul proiect se desfăşoara în două etape

Întregul proiect se desfăşoara în două etape. Prima, chiar aici in poligon, unde este testata etanseitatea retelei, dar si a aparatelor de la diferiti producatori. Abia in a doua etapa noul gaz va ajunge in reteaua propriu zisa la care sunt bransati consumatori ce si-au dat acceptul pentru aceste teste. "Folosim hidrogenul şi în apartamente. Vrem să ştim mai mult care dintre instalaţiile noastre sunt deja potrivite şi vrem să demonstrăm că putem să livrăm acelaşi confort oamenilor", a declarat Volker Raffel, CEO companie de distribuţie. Energia adunată din vânt sau din soare nu poate fi, în prezent, stocată. Surplusul poate fi, însă, transformat în hidrogen, prin electroliză. Iar acesta poate fi apoi depozitat şi, în cele din urmă, folosit pentru încălzirea locuinţelor, în industria de îngrăşăminte chimice, în siderurgie sau în industria auto.

Vezi și

"Dacă acel hidrogen care se amestecă cu gazul natural şi va fi folosit la încălzire provine din surse regenerabile, eolian, solar, atunci ne putem aştepta şi la o scădere de preţuri pentru partea de încălzire a locuinţelor. Reuşeşti să scapi şi de depedenţa de importuri de gaz", a declarat Ciprian Cherciu, expert energie. "Atâta timp cât există o subvenţie pentru producţia de hidrogen, în cazul României, nu mai este atât de scump, e mai ieftin decât gazul natural", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei. "Prin acest amestec, noi înverzim gazele naturale. Nu mai avem alte soluţii: gazele naturale se vor termina, cărbunii nu mai există. Lemnul, la fel, se va termina", a declarat Cristian Călin, coordonator proiect.

Prima localitate în care amestecul va fi testat şi în casele oamenilor va fi comuna Dârlov din judeţul Sibiu. "Dacă e nevoie, de ce nu? N-am nimic împotivă. Nu mă intereseză preţul. Mă interesează Să am gaz în casă, să am cum să aprind focul", spune un localnic. Suntem încă departe de momentul în care maşinile românilor vor merge cu apă. Motoarele pe hidrogen sunt foarte scumpe, la fel şi deschiderea unor staţii de alimentare.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Întrebarea zilei
Alegeri SUA: pe cine aţi prefera preşedinte, Donald Trump sau Kamala Harris?
Observator » Evenimente » O comună din Sibiu va testa "energia viitorului". Ce va curge prin ţevile din casele localnicilor: "Vreau să am cum să aprind focul"