Antena Meniu Search
x

Observator Update, știrile zilei de 13 mai

Știrile zilei - 13 mai. Ești grăbit? Observatornews.ro te ajută să afli, pe scurt, cele mai importante știri ale momentului, la Observator Update.

de Redactia Observator

la 12.05.2020, 23:36

Observator Update, știrile zilei de 13 mai
Observator Update, știrile zilei de 13 mai - Profimedia Images / Mediafax / Octav Ganea - Inquam Photos
  • Proiectul de lege pentru starea de alertă a trecut de Senat
  • Se deschid parcurile, zoo și cimitirele din București

1. Proiectul de lege pentru starea de alertă a trecut de Senat

Proiectul de lege al Guvernului, modificat de comisiile de specialitate, privind stabilirea măsurilor pentru perioada stării de alertă, a trecut de Senat, cu 111 voturi pentru, 8 împotrivă și 15 abțineri. Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a susținut o conferință de presă în care și-a declarat nemulțumirea că Guvernul că nu a pregătit din timp un act normativ care să reglementeze perioada de stare de alertă.

Citește și: Ce sporturi vor putea fi practicate după 15 mai. Doar în aer liber, iar scuipatul este interzis la antrenament 

2. Exclusiv! Restricţiile din weekend vor avea rol de recomandare. Până luni nu se vor putea da amenzi - surse

Și tocmai lucrul făcut pe ultima sută de metri se traduce în faptul că în weekend s-ar putea să nu avem restricții. Surse guvernamentale au declarat în exclusivitate pentru Observator că se va merge pe varianta unei Hotărâri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în care vor fi incluse propunerile.Aceste prevederi vor avea rol de recomandare până luni, când va putea intra în vigoare Legea stării de alertă şi când se vor putea aplica şi amenzi. Până atunci, recomandări sau o soluție de ultimă oră.

Citește și: Klaus Iohannis a anunțat ce restricții dispar după 15 mai. Nu mai e nevoie de declarație în localitate

3. Se deschid parcurile, zoo și cimitirele din București! Gabriela Firea a făcut anunțul oficial

Și pentru ca situația să fie și mai clară, Primarul Municipiului București Gabriela Firea a anunțat că din 15 mai se vor deschide toate parcurile, grădinile publice, inclusiv grădina zoologică, şi cimitirele din Capitală. Măsura va intra în vigoare în prima zi după ridicarea Stării de urgență din România, dar Gabriela Firea face un apel la cetățeni să păstreze distanța socială și să evite zonele aglomerate.

Citește și: Reguli care trebuie respectate din 15 mai. Ce avem voie să facem și ce nu, după starea de urgență (Video) A scăzut traficul în București. Valori sub media lunilor de vară

4. Maria Macsim Nicoară, mezzosoprană la Opera din Iași, e pe moarte, după ce a căzut pe scări, în casă

Maria Macsim Nicoară, metzzosoprană la Opera din Iași, e pe moarte, după ce a căzut pe scări, în casă. Ea a ajuns la spital duminică noaptea și a fost operată la cap, dar medicii sunt extrem de rezervați în ceea ce privește șansele ei de supraviețuire.

5. Hotelierii anunță pierderi uriașe: "Dacă nu vor fi negocieri, vom organiza înmormântarea turismului românesc"

O industrie blocată înseamnă pierderi pe toată linia. Într-o singură lună, industria horeca şi sectoarele conexe pierd în jur de un miliard de euro. Procesatorii de carne, furnizorii de băuturi alcoolice şi răcoritoare precum şi cei de detergenţi n-au avut cui să livreze marfa. Hotelierii de la malul mării cer demisii şi ameninţă cu proteste.

Pe scurt, din diaspora

ItaliaRomân găsit mort într-o baracă din apropiere de centrul Romei

ItaliaRomân lovit cu toporul în cap de un vecin italian, după ce a aprins grătarul în fața blocului

AngliaUn tânăr întors din Anglia se plânge de condițiile de carantină de la Timișoara. ”E ca la pârnaie. Uite condiții!” (Video)

Prognoza meteo 13 mai 2020

Vremea va deveni în general frumoasã, dar şi vântoasã mai ales în zona de munte. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii, unde mai ales spre searã şi noaptea, pe arii restrânse, se vor semnala ploi de scurtã duratã, posibil însoţite şi de descãrcãri electrice, cu o probabilitate mai ridicatã în Maramureş şi în zonele de munte.

Vântul va prezenta intensificãri la munte, în special în zona înaltã, unde se vor atinge viteze de 60...70 km/h, iar în Carpaţii Meridionali, mai ales noaptea, va sufla tare, cu peste 80...90 km/h. Intensificãri ale vântului vor fi şi în regiunile estice, sud-estice şi vestice şi pe arii restrânse în rest, în general, cu viteze de 45...55 km/h.

Temperaturile maxime, semnificativ mai scãzute decât în ziua precedentã în sud-estul teritoriului, dar şi mai ridicate în vest, se vor încadra, în general, între 16 şi 26 de grade, iar cele minime, vor fi de la 3 grade în estul Transilvaniei, pânã la 18...19 grade în sudul Banatului.

Vremea în București

Temperatura maximã: 24...25 de grade. Minimã va fi de 10...12 grade.

Rămâi pe observatornews.ro toată ziua. La televizor ne vedem de 5 ori pe zi: de la 6:00 dimineața, la 12:00 la prânz, la 16:00 după-amiaza, la 19:00 pentru cele mai importante știri ale zile și la 22:30 pentru sinteza întregii zile. Oricând se întâmplă ceva important ne vedem la #observatorupdate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Observator Update, știrile zilei de 13 mai