Antena Meniu Search
x

Video Parchetul Militar a deschis dosar penal după tragedia din Constanța. Ancheta vizează intervenția pompierilor la incendiu

Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București a deschis dosar penal pentru neglijență în serviciu în legătură cu intervenția pompierilor la incendiul produs marți în Constanța, în urma căruia o femeie a murit după ce a căzut în gol de la etajul 6, în încercarea de a se salva din flăcări.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 17.02.2021, 14:41

Parchetul Militar a deschis dosar penal după tragedia din Constanța. Ancheta vizează intervenția pompierilor la incendiu

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar București, procurorii militari s-au sesizat din oficiu cu privire la circumstanțele în care a avut loc intervenția pompierilor din cadrul ISU Dobrogea la incendiul din municipiul Constanța.

Încadrarea este, potrivit actului de sesizare, de neglijență în serviciu.

"În cauză, procurorii militari efectuează acte de urmărire penală în raport de infracțiunea menționată în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt, urmând să fie oferite detalii suplimentare atunci când împrejurările o vor permite”, se arată în comunicat.

Şeful ISU Dobrogea: Credem că a fost o eroare la Detaşamentul Palas

Şeful ISU Dobrogea afirmă că în cazul incendiului din Constanţa au existat neconcordanţe între ceea ce a comunicat personalul din dispecerat şi cei din Detaşamentul Palas: Credem că a fost o eroare la Detaşamentul Palas.

Mihail-Cristian Amarandei a declarat că autoscara trebuia solicitată imediat după primirea apelului la 112 privind incendiul de la apartamentul situat la etajul şase într-un bloc de pe bulevardul Mamaia, precizând că există neconcordanţe între ceea ce comunică personalul de serviciu din dispecerat şi cei de la Detaşamentul Palas. 

El a afirmat că, după primele date, ar fi fost o eroare la Detaşamentul Palas.

"Verificăm punct cu punct, pas cu pas, cum s-au desfăşurat operaţiunile de alertare, alocare de resurse, organizarea şi desfăşurarea intervenţiei, să vedem acolo sunt acele disfuncţionalităţi care au condus la producerea unor neînţelegeri în ceea ce priveşte modul cum au ajuns la locul intervenţiei forţele alocate. (...) Din păcate, s-au strecurat nişte erori în ceea ce priveşte timpul în care a ajuns la locul intervenţiei autoscara, autoscara fiind o autospecială din cadrul altui detaşament, Detaşamentul Palas. Acesta se află la o distanţă de aproximativ 8-9 kilometri faţă de locul producerii incendiului. Din datele ulterioare s-a constatat că această autospecială a ajuns în jurul orei 9.41 şi nu cum s-a declarat iniţial, 9,27", a afirmat şeful ISU Dobrogea. 

Întrebat când a plecat autoscara din Detaşamentul Palas, Amarandei a declarat: "Din înregistrările pe care le avem, ora 9.30 este momentul în care autospeciala a plecat şi 9.39 momentul când a trecut prin faţa inspectoratului.(...) La intersecţia străzii Mircea cel Bătrân cu bulevardul Mamaia se crease un ambuteiaj şi autospeciala nu a avut pe unde să treacă. În acest sens a fost solicitat şi sprijinul unui echipaj de poliţie pentru a asigura defluirea".

De asemenea, întrebat dacă a fost solicitată autoscara după ce femeia a căzut de la etaj, Amarandei a afirmat: "Aceste aspecte le verificăm acum. În mod normal, autoscara trebuia solicitată după primirea apelului şi după ce erau alertate echipajele de la Detaşamentul Fripis. (...) Există o neconcordanţă între ceea ce comunică personalul de serviciu din dispecerat şi ceea ce ne comunică personalul de serviciu de la Detaşamentul Palas.

Momentul anunţării din dispecerat este ora 9 şi 17 minute, timpul până când echipajul a fost alertat nu este explicat de personalul de serviciu de la Detaşamentul Palas. Acum încă suntem în cercetare, atât comisia constituită la nivelul inspectoratului, cât şi comisia venită de la IGSU. (...) Credem că a fost o eroare la Detaşamentul Palas".

Reamintim că o femeie din Constanța a murit marți, după ce a căzut de la balconul apartamentului aflat la etajul 6, cuprins de un incendiu violent.

 Vă avertizăm că urmează informaţii care vă pot afecta emoţional!

Tragedia, sub ochii mai multor echipaje de pompieri

Sunt imaginile disperării și neputinței.

Captivă în propria casă, înconjurată din toate părţile de flăcări, femeia iese pe balcon şi face un gest extrem, în încercarea de a se salva.

Atârnă câteva secunde de zidul balconului, apoi cade în gol 15 metri. Totul sub privirile neputincioase ale pompierilor, care nu știau cum să o salveze. 

Tragedia a pornit de la o lumânare pe care femeia o aprinsese în memoria fiului său.

Ea a reuşit, iniţial, să se salveze din incendiu împreună cu soţul ei, dar s-a întors pentru a recupera laptopul, plin cu amintiri şi fotografii de la fiul ei.

Autoscara era singura șansă a femeii

O autoscară ar fi fost singura șansă a femeii, mai ales că în județul Constanța nu există nicio saltea pentru a-i salva pe cei aflaţi la înălţime. 

Anca Chiriţă, purtător cuvânt ISU Dobrogea: „Nu mai există saltea la nivelul judeţului Constanţa. Pentru utilitatea unei asemenea saltele, persoana care o utilizează, care urmează să facă acest gest trebuie să fie sfătuită cum să se arunce doarece există pericolul de accidentare în astfel de cazuri, uitilitatea ar fi fost zero”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Parchetul Militar a deschis dosar penal după tragedia din Constanța. Ancheta vizează intervenția pompierilor la incendiu