Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Patronul staţiei GPL, Ionuţ Doldurea, şi asociatul său, Cosmin Stîngă, au fost reţinuţi. Primele măsuri după explozia din Crevedia

Explozia din Crevedia. Patronii staţiei GPL din Cevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, la zece zile de la exploziile în lanţ. Firma ”a funcţionat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale”, spun procurorii. Tot marţi a murit a cincea victimă a nenorocirii, un cetăţean nepalez venit în România în căutarea unei vieţi mai bune. 

de Redactia Observator

la 05.09.2023 , 20:51

Patronul staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea, şi asociatul său, Cosmin Stîngă, au fost reţinuţi Patronul staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea, şi asociatul său, Cosmin Stîngă, au fost reţinuţi

La 10 zile de la exploziile devastatoare din Crevedia, patronii staţiei GPL au ajuns în faţa anchetatorilor. La scurt timp după Ionuţ Doldurea, a fost adus la audieri şi asociatul său, Cosmin Stângă. Iar în scurt timp, procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a celor doi acţionari ai firmei care deţinea staţia GPL de la Crevedia, sub acuzaţia de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Firma ”a funcţionat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale”.

"În perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul său, ca urmare a politicii promovate de către factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpați menționați anterior, societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Șoseaua București-Târgoviște, în comuna Crevedia, județul Dâmbovița", se arată în comunicatul oficial. 

"Acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, în jurul orei 18.40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declanșator, ce a condus la decesul a 5 persoane până la acest moment (ultima decedând în cursul zilei de azi) și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile, precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora, consecințe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deși trebuiau și puteau să le prevadă", mai scrie în comunicat.

Articolul continuă după reclamă

"În cauză s-au efectuat patru percheziții (la sediile a două persoane juridice și domiciliile a două persoane fizice), în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale", potrivit sursei citate.

Pe acelaşi subiect

Anchetă după explozia din Crevedia

"Ştiaţi ce se întâmplă la staţia GPL? De ce aţi mai funcţionat dacă era ilegală staţia?", întreabă reporterii.

  • Florin Cojocaru, avocatul lui Ionuţ Doldurea: Nu am niciun mesaj acum, vă rog. 
  • Reporter: Au mustrări de conştiinţă clienţii dumneavoastră faţă de ce s-a întâmplat?
  • Florin Cojocaru, avocatul lui Ionuţ Doldurea: Lăsaţi-mă să merg, vă rog! 
  • Reporter: Încearcă să îi cumpere pe oamenii de la Crevedia?
  • Florin Cojocaru, avocatul lui Ionuţ Doldurea: La astfel de întrebări nu veţi găsi niciun răspuns. 
  • Reporter: Spuneţi-ne un mesaj din partea clienţilor.
  • Florin Cojocaru, avocatul lui Ionuţ Doldurea: Nu am niciun mesaj. Nu îmi puneţi întrebări din atea, vă rog!

Un angajat al staţiei GPL dezvăluie ce s-a întâmplat înainte de prima explozie

Ieri, unul dintre angajaţii soceităţii a declarat în exclusivitate pentru Observator că patronul ştia de nereguli: "Vorbiţi cu şefii. Nu e vina mea. Eu sunt un simplu angajat. Ce s-a întâmplat acolo... Şefii ştiu ce s-a întâmplat. Doldurea Ionuţ. Eu pe el îl ştiu de şef, atât".

Mezinul familiei Doldurea este acționar în şase companii, multe cu cifre de afaceri impresionante și sute de contracte cu administrații locale. Printre ele este şi Flagaz SRL, societatea de care aparţine depozitul morţii din Crevedia.

Ani în şir, staţia a funcţionat fără autorizaţie. Şi toţi au închis ochii, acuză Răzvan Mirea. Tânărul şi-a condus azi tatăl pe ultimul drum. "Am adus o parte din noi, din sufletul nostru, din familia noastră...  Aş fi preferat să rămân pe drumuri şi tata să fie în viaţă", spune Răzvan Mirea, fiul lui Marian.

Marian a murit după 5 zile de agonie, la Floreasca

Marian avea 64 de ani. Cu arsuri pe mai mult de 90% din suprafaţa corporală, a murit după cinci zile de agonie la Spitalul Floreasca. Şi după moarte, bărbatul pare să lupte pentru aflarea adevărului. Poza de înmormântare, făcută în urmă cu un an, arată că în depozitul închis în 2020 încă existau cisterne. 

"Acolo lucrau zi şi noapte, fie la încărcare, fie la descărcare! Tata a susţinut cu fermitate să nu existe acolo! Cum a spus: voi vreţi să murim aici? Şi aşa a fost!", povesteşte Răzvan Mirea, fiul lui Marian.

Încă o victimă a exploziei din Crevedia: nepalezul visa la o viaţă mai bună în România

Încă o victimă în urma exploziilor în lanţ, a cincea, a murit în această dimineaţă. Este unul din cei patru nepalezi angajaţi la firma lui Doldurea"Ei figurează ca și angajați ai societății respective, însă nu pe acel punct de lucru, ei fiind angajați ulterior închiderii punctului de lucru", spune Alex Florența, procuror general.

Nepalezul visase la o viaţă mai bună: împrumutase 4.300 euro de la bancă ca să poată ajunge să lucreze în România. "Bărbatul de 34 de ani avea mai multe traumatisme suferite în urma exploziei, dar şi arsuri pe 90% din suprafaţa corpului. Rănile îi erau deja colonizate cu mai multe bacterii, lucru care de altfel se întâmplă frecvent în cazul pacienţilor cu arsuri care stau mult timp în spital", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.

"Faptul că acele microorganisme sunt identificate, nu înseamnă că este şi semnul unei infecţii active care realmente să schimbe datele problemei. E important să avem un diagnostic care să fie pus la timp", explică Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase.

Bilanţul celor răniţi în explozii

În acest moment, mai sunt internaţi în Capitală 11 pacienţi cu arsuri. Alţi 12 pacienţi sunt îngrijiţi în spitale din străinătate. Doi dintre ei, aflaţi la Milano, au infecții asociate actului medical, primesc antibiotic şi răspund bine la tratament. 

În exclusivitate, primul pompier externat din străinătate a vorbit pentru Observator. "Eu urmează să fiu externat astăzi și colegul meu probabil săptămâna viitoare, nu pot să vă dau o dată exactă. Eu o să vin în România, colegul meu o să fie transferat pentru îngrijiri", spune Radu Socol, pompier tratat în Austria.

Proteste la Primăria din Crevedia 

Între timp, la Primăria din Crevedia, oamenii au protestat din nou. "Dânsul avea obligaţia să verifice firmele private din UuAT, din teritoriul Crevediei", spune un bărbat.

Primarul a fost plecat toată ziua pe teren. Iar angajaţii lui sunt preocupaţi că oamenii nu au autorizaţie pentru a protesta. Un consilier local chiar a chemat poliţia. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Patronul staţiei GPL, Ionuţ Doldurea, şi asociatul său, Cosmin Stîngă, au fost reţinuţi. Primele măsuri după explozia din Crevedia