Antena Meniu Search
x

Video Peste 100.000 de români întorşi în ţară, în carantină. Poliţiştii au cerut ajutorul pompierilor pentru verificări

Peste o sută de mii de persoane care s-au întors în ţară în ultima perioadă sunt în carantină. Poliţiştii nu reuşesc să verifice dacă toată lumea respectă regulile, aşa că au cerut sprijinul pompierilor. De aici şi controversa: aceştia nu au dreptul nici să legitimeze şi nici nu pot da amenzi.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 26.12.2021, 20:16

Vezi și

Dimineaţa de Crăciun, undeva în judeţul Suceava. 

"De la ISU Suceava sunt. Te rog să nu părăseşti deloc locaţia, da?  Ştii până când trebuie să stai în carantină, da? Să ai o zi bună, sănătate!"

Când nu sting incendii, verifică persoanele carantinate. Sunt localităţi întregi în ţară unde doar pompierii merg la adrese. În altele fac echipă cu poliţiştii. 

Discuţie reporter-poliţist: S-au întors echipajele de la verificat? 

Pe acelaşi subiect

- Da.

- Când s-au întors? 

- La ora 12, v-am spus. 

- Au fost...

- Patrule mixte, poliţist şi pompier. 

- Şi asta fac în fiecare zi...până când? 

- Până la noi ordine! 

O anomalie în aceste zile

Cosmin Andreică, EUROPOL: Pompierii nu au astfel de atribuţii, nu au dreptul de a verifica persoanele legitimate, iar cei care refuză să se legitimeze în faţa pompierilor nu riscă niciun fel de contravenţie, vorbim de o anomalie în aceste zile.

Bianca Iacob, reporter Observator: Sunt secţii de poliţie, în Capitală, unde cei de la ordine publică au primit mesaje că în perioada următoare, până cel puţin pe 28 decembrie, vor face echipa mixtă cu pompierii. Adică, un poliţist şi un pompier vor merge pe teren, de la 9 la 12, la adresele celor carantinaţi pentru a-i verifica. 

Ionuţ a venit la mijlocul lui decembrie în România dintr-o ţară roşie. Cu test pcr negativ, dar fără vaccin a intrat în carantină 10 zile. 

Ionuţ, carantinat: A doua zi dimineaţa ne-au sunat cei de la DSP să confirmăm datele personale si adresa, iar poliţia ne-a verificat cam dupa 7-8 zile cam aşa ceva. În orice caz, mai aveam cam 2-3 zile de carantină şi în ultimele zile au venit şi ne-au verificat prin telefon şi ne-au pus să ieşim la geam, la balcon. 

Sindicatele poliţiştilor spun că pompierii au fost cooptaţi pentru că unii agenţi au refuzat să mai meargă în control dacă nu primesc majorarăile salariale primite. 

Cosmin Andreică, EUROPOL: E clar că refuzul vine din cauză că nu s a aplicat legea salarizării, au încercat să găsească o variantă. O variantă care, în momentul de faţă, la modul în care este prezentată, este ilegală. Pompierii nu au astfel de atribuţii, nu au dreptul de a verifica persoanele legitimate, iar cei care refuză să se legitimeze în faţa pompieirlor nu riscă niciun fel de contravenţie. 

Peste 100 de mii de persoane sunt în carantină la domiciliu şi aproape 9 mii sunt infectate. Inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă a refuzat să facă declaraţii despre implicarea pompierilor în verificarea celor aflaţi în carantină. Surse Observator din Ministerul de Interne spun că, de fapt, este perfect legal şi că se face asta de la începutul pandemiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Peste 100.000 de români întorşi în ţară, în carantină. Poliţiştii au cerut ajutorul pompierilor pentru verificări