Video "Preferam să mâncam pâine cu sare şi să fi trăit ea". Familia Alexandrei, tânăra gravidă care a murit cu zile în Maternitatea din Botoşani, cere despăgubiri record
Familia Alexandrei, gravida din Botoșani care a murit în spital după ce personalul medical a ignorat-o timp de șapte ore, cere despăgubiri de peste 7 milioane de euro. Avocații vor ca fiecare membru al familiei să aibă compensaţii materiale. Cele mai mari sume sunt pentru copiii Alexandrei, câte 1 milion de euro pentru fiecare. În cazul unei sentințe definitive, banii vor fi plătiți din polițele de asigurare ale medicilor responsabili de decesul tinerei și din cei ai Spitalului Județean Botoșani.
Alexandra Ivanov, tânăra de 26 de ani, a murit pe 18 august, în maternitatea din Spitalul Județean Mavromati din Botoșani, după ce a fost internată cu sarcină oprită din evoluție. Deși starea ei se agravase treptat, tânăra nu a primit ajutor din partea medicilor timp de șapte ore. Acum avocata familiei Alexandrei cere despăgubiri de peste 7 milioane de euro. Suma este solicitată spitalului și medicilor care au fost de gardă în noaptea în care a murit tânăra gravidă.
Gianina Poroșniuc, avocat: Daunele materiale au fost 50.000 de lei, daunele morale de peste 7 milioane de euro. Am solicitat penalităţi de întârziere şi dobânzi. Am solicitat ca cei găsiţi vinovaţi să răspundă cu parimoniul lor şi sigur vor răspunde asigratorul spitalului al doctorului şi asistentelor medicale. A celor care vor fi găsiţi vivovaţi în urma anchetei.
Fratele Alexandrei: Preferam să mâncam pâine cu sare în fiecare zi şi să fi trăit ea. Banii nu o mai aduc înapoi
Membrii familiei Alexandrei sunt încă măcinaţi de durere şi spun că banii nu o vor putea aduce înapoi pe tânără, dar îi vor ajuta la creşterea celor trei copii care au rămas fără bani.
- Amendă usturătoare pentru Spitalul Judeţean Botoşani după moartea Alexandrei, tânăra mămică care a murit...
- Alexandra, tânăra chinuită 9 ore în Maternitatea din Botoşani, ar fi împlinit azi 26 de ani. A lăsat în urmă...
- Medicul de la Maternitatea din Botoşani care era de gardă în noaptea în care Alexandra a murit după 7 ore de...
- Tatăl Alexandrei, gravida lăsată să moară într-un spital din Botoşani, răpus de durere. "Ce poţi să-i spui...
Tatăl Alexandrei: Poate să fie orice sumă, vă daţi seama. Viaţa unui om nu poate fi cuantificată într-o sumă de bani.
Fratele Alexandrei: Preferam să mâncam pâine cu sare în fiecare zi şi să fi trăit ea. Banii nu o mai aduc înapoi. Singurul lucru care pot să facă banii este să sprijine copii, să îi ajutăm pe aştia mici.
Familia a ridicat o troiţă pentru Alexandra.
Tatăl Alexandrei: Acum ca un adagiu o să fie o troiţă dedicată mămicilor şi copiilor şi Alexandrei.
În urma morţii Alexandrei, Casa de Asigurări de Sănătate a amendat Spitalul Judeţen din Botoşani cu 42.000 de lei pentru neacordarea sercivilor medicale. Spitalul însă va contesta sancţiunea.
Monica Adascalitei, director SJU Botoșani: Juriştii noştrii vor contesta această sancţiune. Sunt nişte puncte pe care le verifică în foaie de observaţie casa de asigurări şi au observat că nu ar fi scrise în foaie şi pe acest lucru s-a discutat.
Între timp la Spitalul Judeţen din Botoşani s-a pus la intrarea fiecărei uşi dintr-o secţie un citat prin care se condamnă şpaga în sistemul medical.
Tragedia Alexandrei
Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, a murit pe 18 august, la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns la spital pe 17 august, în jurul orei 23,30, după ce a acuzat dureri şi hemoragie. După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. A doua zi dimineaţă, starea ei de sănătate s-a înrăutăţit considerabil, decedând în Secţia de anestezie - terapie intensivă.
Tânăra de 25 de ani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani. Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu "sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare". Diagnosticul stabilit la internare a fost de "sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară".
Inspectorii sanitari au stabilit că, "de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35, nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire" pentru tânăra respectivă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰