Primii 10 pacienţi cu COVID, în stare critică, transferaţi azi în Ungaria. Un bolnav a făcut stop cardiorespirator pe drum și a fost întors
Primii pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, aflaţi în stare critică, sunt transferaţi joi în Ungaria.
Este vorba despre 10 pacienţi, 8 dintre aceştia au fost internaţi în UPU din unităţi sanitare din Bucureşti şi 2 din Timişoara. Unul dintre bolnavii din Timișoara a făcut stop cardiorespirator pe drum. Medicii l-au resuscitat în ambulanță și a fost întors la UPU Timișoara pentru reevaluare și reechilibrare.
Pacienții necesită asistenţă medicală de specialitate într-o secţie de anestezie-terapie intensivă. Din cei 10 bolnavi cinci vor ajunge în Centrul universitar Szeged, iar ceilalţi cinci în Centrul universitar Debrecen.
"Mulţumim vecinilor noştri pentru colaborare şi sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Şi noi, la rândul nostru, am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienţi aflaţi în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged şi Debrecen", a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii.
Transferul pacienţilor din zona de graniţă se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienţilor din Bucureşti se efectuează atât pe cale terestră, cât şi pe cale aeriană.
- Exclusiv. O zi alături de medicii care îngrijesc pacienţii Covid, la ATI: "E iadul, e Apocalipsa, e înfiorător"
- Ungaria vine în ajutorul României și preia 50 de pacienţi COVID care au nevoie de terapie intensivă
- Rata de vaccinare a românilor care trăiesc în Italia depășește 80%, în timp ce în țară este de circa 30%
Pacienţii vor fi monitorizaţi pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe. De asemenea, personal din România a fost trimis în unităţile medicale din cele două centre universitare pentru a asigura sprijinul necesar acestor operaţiuni.
Un avion al Forţelor Aeriene Române va transporta primii cinci pacienţi cu COVID-19. Aceştia vor fi aduşi pe Aeroportul Oradea, de unde vor fi preluaţi de ambulanţe şi duşi la Debrecen, unde se află deja şi un medic român.
Un criteriu important de eligibilitate a pacienţilor, dincolo de cel medical, este consimţământul familiei. Deja familia unui pacient internat în UPU la Spitalul din Arad a refuzat transferul în Ungaria.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰