Antena Meniu Search
x

Update Băiatul de 15 ani din Constanţa, arest la domiciliu pentru 30 de zile. Tânărul a mărturisit cum a incendiat blocul

Procurorii au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a tânărului de 15 ani, care a incendiat blocul din Constanţa şi a lăsat pe drumuri zeci de familii. Adolescentul riscă ani grei de închisoare, după ce la audieri un alt suspect, de 13 ani, a spus că cel mare a dat foc maşinilor.

de Redactia Observator

la 17.12.2021, 18:11

Propunere de arestare preventivă, pe numele băiatului de 15 ani din Constanţa. Tânărul a mărturisit cum a incendiat blocul
Propunere de arestare preventivă, pe numele băiatului de 15 ani din Constanţa. Tânărul a mărturisit cum a incendiat blocul

UPDATE 18:10. Tânărul de 15 ani a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile.

Ştire iniţială: Incendiul din Constanţa ar fi fost provocat de doi tineri, cu vârsta de 13 şi 15 ani. După ce la audieri cel mic a dat vina pe adolescentul de 15 ani pentru că a pornit focul, procurorul de caz a propus arestarea preventivă pentru 30 de zile, pentru distrugere.

"La data de 17.12.2021, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus  luarea măsurii arestării preventive pentru 30 zile, față de inculpatul: T.A.A, în vârstă de 15 ani, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracțiunii de distrugere, prev. şi ped. de art. 253 alin. 4 Cod penal cu aplic. art. 113 alin. 2 Cod penal", anunţă Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Conform probatoriului, tânărul de 15 ani ar fi cauzat incendiul ce a provocat distrugerea a 30 de maşini parcate la subsolul unui bloc "în jurul orei 01.00, prin folosirea de substanţe inflamabile şi focul aprins de la chibrituri".

Pe acelaşi subiect

"Cercetările vor fi efectuate în continuare de Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispusă o soluţie în cauză faţă de inculpatul T.A.A.  Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, și nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele supuse cercetărilor", se mai arată în comunicat.

Ce pedeapsă riscă minorul

Minorul de 15 ani a ajuns la Institutul de Medicină Legală pentru a fi supus unei expertize psihiatrice. Inițial la audieri, suspectul de 13 ani a dat vina pe cel de 15 ani şi a declarat că cel mare a dat foc maşinilor. Dacă se dovedește că adolescentul de 15 ani avea discernamant, statutul său va fi schimbat din suspect în inculpat.

Și asta pentru că în urma audierilor cei doi copii au recunoscut tot ce au făcut. Așadar în această după-amiază ar putea fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă și riscă, dacă va fi gasit vinovat până la 12 ani de închisoare. Pentru că este minor ar putea ajunge într-un centru de detenție pentru minori din țară.

​Specialiști de la Insemex au ajuns la blocul devastat de incendiu și ridică probe pe care le vor analiza în laboratoarele de la Petroșani. Ancheta va dura mai bine de o lună, având în vedere complexitatea faptelor. Locatarii au venit azi să ridice din obiectele personale rămase neafectate de incendiu. Mulți s-au stabilit pe la rude, câțiva dintre ei sunt cazați în apartamente puse la dispoziție de un dezvoltator, alții au mers la un campus modular iar o familie a ajuns la direcția de asistență socială. 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a anunţat, joi seară, că băiatul în vârstă de 15 ani a fost reţinut pentru 24 de ore în cazul incendiului izbucnit în parcarea unui bloc.  “În urma cercetărilor desfăşurate de poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, 2 minori, de 13 şi 15 ani, au fost identificaţi şi conduşi la sediul Poliţiei pentru audieri. În urma probatoriului administrat, minorul în vârstă de 15 ani a fost reţinut, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere prin incendiere şi vătămare corporală din culpă, urmând ca în cursul zilei de mâine, 17 decembrie a.c., să fie prezentat unei comisii în vederea efectuării unei expertize medico-legale psihiatrice, pentru stabilirea discernământului”, a transmis IPJ Constanţa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Băiatul de 15 ani din Constanţa, arest la domiciliu pentru 30 de zile. Tânărul a mărturisit cum a incendiat blocul