Update Reacție alergică puternică după rapel, la un centru de vaccinare din Timiș
Un cadru medical din Timiș a suferit o reacție alergică puternică și a avut nevoie de tratament specific după rapelul de vaccin anti-Covid de la Pfizer, administrat în cursul zilei de joi, la un centru de vaccinare din județul Timiș.
- O femeie, cadru medical, a suferit o reacție alergică de tip şoc anafilactic după rapelul de la Pfizer.
- Șocul s-a remis imediat după administrarea tratamentului specific.
UPDATE: Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, vineri, că persoana în cauză a efectuat rapelul în data de 04 februarie a.c., în urma căruia a avut o simptomatologie postvaccinală, de tip reacție alergică fără criterii de șoc anafilactic.
Potrivit noilor informații, simptomele respective s-au instalat pe parcursul monitorizării postvaccinale, respectiv la 10 minute de la administrarea dozei de rapel, însă acestea au cedat la scurt timp de la administrarea tratamentului specific în astfel de situații.
Femeia, în vârstă de 41 de ani, a părăsit, ulterior, centrul de vaccinare în stare bună de sănătate.
CNCAV face precizarea că persoana deține în istoricul medical multiple episoade alergice.
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Timiș, s-a administrat în total de 801 vaccinuri, din care 160 Moderna.
628 de vaccinuri erau la prima doză, iar 598 la a doua.
Peste 34.000 de vaccinuri administrate în Timiș
De la începutul campaniei de vaccinare, în județul Timiș s-au administrat 34.046 doze vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2, din care cele mai multe la Spitalul Municipal Lugoj - 2.359, la Spitalul L.Țurcanu Timișoara - 3.071, la Spitalul Orășenesc Deta - 2.268, la Spitalul CFR Timișoara - 4.314, la Spitalul Municipal Timișoara - 3.260, iar la Spitalul Județean Timișoara - 6.679, scrie Mediafax.
În total, au fost 89 reacții adverse, de intensitate scăzută spre moderată (ex: durere la locul administrării, mialgii, subfebrilități, cefalee, reacție urticariană remisă imediat, prurit, somnolență, salt tensional, febră 38.5, astenie,vertij și ușor edem al buzelor, greață, ageuzie și anosmie).
Joi a început administrarea vaccinului Moderna
De joi, în România a început administrarea vaccinului Moderna la nivel național.
Potrivit CNCAV, persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna și vor efectua rapelul la 28 de zile, în conformitate cu indicațiile producătorului acestui tip de vaccin.
Astfel, după realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei și tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).
„Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă recipisă pentru rapel și va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia”, a mai transmis CNCAV.
Cele două vaccinuri, BioNTech Pfizer și Moderna, utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul, susțin specialiștii CNCAV.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰