Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Regulile de prevenţie din 15 mai provoacă dispută între stat şi biserică

Scandal între Biserică şi stat după stabilirea unor reguli noi începând cu 15 mai! Preoţii spun că linguriţa sfinţită folosită pentru împărtăşanie nu poate transmite boala şi nici nu poate fi înlocuită cu una de unică folosinţă. Mai marii Bisericii susţin că noile norme ar încălca libertatea credinţei garantată de Constituţie. Medicii sunt fermi: virusul invizibil trăieşte peste tot şi se transmite oriunde.

de Mădălina Iacob

la 10.05.2020 , 20:52

  • Preoţii se arată indignaţi de măsurile de distanţare în biserică.
  • Mulţi credincioşi, de asemenea, susţin opiniile preoţilor.

Specialiştii în sănătate publică şi oficialii din Ministerul de Interne recomandă înlocuirea linguriţelor şi potirelor folosite pentru împărtăţanie cu obiecte de unică folosinţă. Preoţii s-au revoltat. Susţin că se încalcă astfel tradiţii de mii de ani.

Preotul Ioan Istrati, paroh al Bisericii Sf. Nicolae din Constanţa: Lingurile de unică folosinţă sau de plastic trebuie aruncate. Pai cum facem? Aruncăm sfantul trup cu sfantul sange din lingurile respective? Este o blasfemie uriasa!

(Reporter): Atunci putem dezinfecta lingurita dupa fiecare credincios?

Vezi și

(Preot Ioan Istrati): Mi se pare o lipsă de credinţă, să bagi linguriţa în alcool de 80 de grade.

Preotul Ioan Istrati slujeşte în Constanţa. Spune că linguriţa de argint pe care a moştenit-o a împărăşit sute de mii de oameni timp de trei generaţii, în timpul tifosului, ciumei şi gripei spaniole şi că niciodată nu a transmis vreo boală.

Preotul Ioan Istrati, paroh al Bisericii Sf. Nicolae din Constanţa: La finalul fiecărei Sfinte Liturghii, preotul consumă toată sfânta împărtăşanie după cei 100 de oameni. Ar trebui să nu mai fie niciun preot în viaţă, ar trebui să fim toţi bolnavi. Linguriţa asta mi-a fost dăruită de tatăl meu care este preot şi a împărtăşit cu ea mii de oameni, fie la casele lor, fie la sfânta biserică. Bunicul, care era preot şi care era şi colonel în Armata Română, şi el a fost pe front, a fost la Stalingrad, Cotul Donului, a fost la Munţii Tatra. A împărtăşit câte o mie de oameni odată şi nimeni nu a murit!

Mesajul Bisericii Ortodoxe Române este la fel de dur: statul nu poate schimba regulile credinţei.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: Constituţia României garantează în articolul 29, alineatul 1, libertatea credinţelor religioase, iar la alineatul trei afirma libertatea cultelor religioase de a se organiza potrivit statutelor proprii in conditiile legii. Cei care nu au credinţă nu au dreptul sa îşi dea cu părerea despre lucruri din zona credinţei.

Medicii văd altfel situaţia: virusul se poate răspândi oriunde

(Reporter): Au legatură materialul si metalul din care e facuta lingurita?

(Adrian Marinescu, medic infecţionist): Nu, orice suprafata poate sa transmita. E vorba despre secretiile care provin din saliva si exista acest risc. Manevra sa fie precisa, sa nu vina in contact cu cavitatea bucala, dar dezindectarea nu imi dau seama cum s-ar putea face...

O altă nemulţumire a preoţilor este distanţarea pe care statul o impune enoriaşilor în biserică. 8 metri patrati.

Preot Mitu Pascal, paroh la Adâncata: Mi se pare absurd, daca un credincios vrea sa vina sa se reculeaga 10 minute, 15 minute, nu cred ca are nevoie de 8 metri. de ce n-ar avea nevoie de 10 metri, de 15 metri?!

Nici credincioşii nu sunt de acord cu noile reguli.

“Parerea e total diferita, ce am mostenit de la bunici si o ducem mai departe. S-a intamplat si in alte perioade grele, pandemii, retele, credinta nu s-a schimbat si o sa ramana aceeasi. De ce vor guvernantii nostri sa ne schimbe?", spune un credincios.

Oficialii mai cer credincioşilor să nu sărute icoane in pandemie şi să primească binecuvântarea de la un metru distanţă. Toate regulile sunt deocamdată în dezbatere publică şi vor fi aprobate săptămâna viitoare.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Regulile de prevenţie din 15 mai provoacă dispută între stat şi biserică