Antena Meniu Search
x

Ritualul spălării picioarelor în Joia Mare, respectat de catolicii din Alba Iulia. Ce simbolizează această tradiţie 

Catolicii din întreaga lume au sărbătorit, ieri, Joia Mare sau Joia Patimilor. La Alba, ceremoniile au început cu procesiuni, dar şi cu ritualul spălării picioarelor, un obicei cu o mare însemnătate pentru credincioşii catolici. Aşa cum era de aşteptat, pelerinii au venit şi anul acesta în număr mare. 

de Redactia Observator

la 29.03.2024, 09:53

Vezi și

Zeci de credincioşi s-au adunat la catedrala catolică Joia Sfântă din Alba Iulia, unde au asistat la Sfânta Liturghie din Joia Patimilor.

Aşa cum spune Evanghelia, în Joia Mare, chiar înainte de Cina cea de Taină, Mântuitorul Iisus Hristos le-a dat celor 12 apostoli o dovadă de modestie şi le-a spălat picioarele. Ritualul solemn a fost reprodus la catedrala catolică din Alba Iulia, unde episcopul a spălat picioarele celor 12 enoriaşi prezenţi la liturghie. "Liturghia este un pic cam tristă. Urmează Vinerea cea Sfântă şi ne gândim la Iisus răstignit care a murit şi a înviat pentru noi", a declarat episcopul auxiliar Lászlo Kerekes.

Momente pline de emoţie au fost şi în Capitală, unde în biserici şi catedrale, preoţii au ţinut ceremonii pentru Joia Patimilor. Şi aici, enoriaşii catolici au asistat la ritualul spălării picioarelor. Astăzi, credincioşii catolici sărbătoresc Vinerea Mare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Ritualul spălării picioarelor în Joia Mare, respectat de catolicii din Alba Iulia. Ce simbolizează această tradiţie