Antena Meniu Search
x

Video România renunță la bătrânele MiG-uri 21 LanceR, care apără spațiul aerian de aproape 60 de ani. Cu ce vor fi înlocuite

Bătrânele Mig 21 Lancer, care au apărat spaţiul aerian al României timp de 60 de ani, vor fi casate. Avioanele de luptă vor ieşi din dotarea Armatei române începând cu anul 2024 şi vor fi înlocuite cu cel puţin trei escadrile de F16. Iată cum va fi făcut întregul proces şi ce planuri au militarii pentru aeronavele de luptă.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 12.01.2022, 21:22

Vezi și

Migul 21 Lancer iese la pensie începând cu anul 2024. Decizia este clară şi bine argumentată. Avioanele nu mai au resursă de zbor, piesele deja nu se mai găsesc, iar costul unei ore de zbor, estimat la 8 mii de euro, este deja prea mare.

Primele Mig21 au intrat în dotarea Armatei Române în anii '60

Mig21 este o aeronavă de generaţia a treia, cu un singur motor. Poate zbura la un plafon de peste 18 mii de metri şi are capacităţi de luptă aer-aer şi aer-sol. Este dotat cu un tun de 23 de milimetri, bombe şi locuri pentru două rachete.

România a cumpărat iniţial peste 400 de astfel de aeronave. După anii '90, Migul a fost modernizat şi aşa a ajuns în varianta Mig21 Lancer.

Pe acelaşi subiect

Anii au trecut, aeronavele şi-au făcut şi îşi fac şi acum pe deplin treaba doar că tehnologia a avansat, iar piloţii au nevoie de avioane noi.

Până în 2024, România va avea trei escadrile operaționale de F16 

Trecerea va fi iniţial făcută de la Mig21 Lancer la F16. Până în anul 2024, trei escadrile de F16 trebuie să fie operaţionale.

Până acum, avem 17 avioane F16 cumpărate din Portugalia. Alte 32 vor veni din Norvegia.

2024 va fi anul în care bătrânele Mig 21 Lancer vor ateriza pentru ultima oară. O parte dintre avioane vor fi casate, iar alte câteva păstrate pentru diferite exerciţii militare interne ale militarilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » România renunță la bătrânele MiG-uri 21 LanceR, care apără spațiul aerian de aproape 60 de ani. Cu ce vor fi înlocuite