Antena Meniu Search
x

Video S-a lămurit misterul vaccinurilor în cutii de pizza: "De sărbători nu a lucrat nicio fabrică de carton"

S-a lămurit misterul vaccinurilor în cutii de pizza. Ambalajul original de la Pfizer conţine 195 de flacoane. Însă pentru a livra cantităţi mai mici de atât, la spitale, dozele trebuie mutate în alt ambalaj.

de Redactia Observator

la 07.01.2021, 09:22

Vezi și
  • Încă un vaccin autorizat în Europa
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

De sărbători, Armata nu a mai găsit decât cutiile făcute pentru pizza, aşa că a improvizat. Unii medici spun că această găselniţă strică imaginea campaniei de vaccinare. Alţii zic, însă, că nu ambalajul contează, ci conţinutul.

Spiridon Dumitrescu, Spitalul TBC Călăraşi: Aşa arăta primul transport arata prima cutie in care au ajuns vaccinurile. Şi avem aici o cutie de pizza. Ieri a venit ambalajul ăsta cu pizza. Un gust real, cel mai bun ambalaj şi este italian. eh, vaccinul nu este chiar italian. Pe cutie a scris pizza intr-adevar, dar a stat la frig.

Nu mică a fost surprinderea medicilor de la Spitalul TBC din Călăraşi când au văzut că vaccinul a fost livrat ca şi cum ar fi comandat mâncare la domiciliu. Prima întrebare a fost dacă modalitatea inedită de ambalare nu a avut urmări asupra conţinutului. 

Reprezentant DSP Călărași: 30 de flacoane, au fost 150 de doze aduse de la Cantacuzino. S-a respectat lanţul frig, nu a fost nicio problemă doar că pe acea cutie scria pizza, este o cutie de carton.

Deşi pare greu de crezut, alegerea ambalajului a fost o chestiune militară. Decizia a fost luată la Institutul Cantacuzino, locul unde sunt depozitate vaccinurile şi de unde pleacă în ţară. 

Florin Oancea: Ne-am dus, le-am cumpărat pentru că de sărbători nu a lucrat nicio fabrică de carton să putem să le facem. Am confecţionat inclusiv suporţii din polistiren ca să putem să partiţionăm.

Oficialii spun că şi de acum încolo dozele vor fi ambalate tot în cartoane. 

Florin Oancea: E acelaşi lucru, să nu vă închipuiţi că e altceva. E doar aceeaşi cutie pe care nu mai scrie pizza. Este foarte safe ceea ce s-a întâmplat şi chiar suntem bucuroşi că am găsit o soluţie faţă de alte ţări. 

Nu la fel de încântaţi au fost alţi medici, care consideră că cea mai mare campanie de vaccinare din ţară nu are voie să se desfăşoare în acest fel. 

Radu Țincu, medic ATI: Această asociere dintre cutiile de pizza şi un vaccin nu este imaginea pe care ar trebui să o avem în această campanie. Nu a fost cea mai fericită asociere. Un vaccin care ajunge în România militarizat şi este transportat de către armată către distribuţia finală se realizează acest transport în cutiile acele de pizza. 

Imaginea cu dozele transportate în cartoane inscripţionate s-a viralizat rapid. Spitalele care au primit vaccinul ambalat corespunzător au făcut haz de necaz. 

Rareș Pop, director DSP Maramureş: Sunt niște cutii din carton care au deasupra un suport din polistiren sau din burete în care se atașează flacoane în funcție de solicitările de la fiecare centru de vaccinare.

A treia tranșă de vaccinuri anti-COVID, în România

Miercuri, în România au mai ajuns alte 150.000 de doze de vaccin. Aeronava din Germania a ajuns la prima oră a dimineţii pe aeroportul Otopeni din capitală. Este pentru a doua oară când dozele de vaccin ajung pe cale aeriană în ţară. 41 de cutii transprotate în gheaţă carbonică au fost descărcate și transportate în maşini speciale sub pază, de unde au fost trimise către centrele de vaccinare.

Şi aici au fost probleme. La Timişoara au ajuns doar două cutii din cele trei solicitate. 

Lt. col. farmacist, Oana Coman, coordonator Centrul de Stocare și Distribuire a Vaccinului Vest: Trebuia sa fie 11.700, adică 3 soft boxuri. Noi am receptionat doar 2. Urmează să ne auzim cu reprezentanţii Pfizer. Momentan nu îmi răspund la telefon. Urmează să vedem ce s-a întâmplat. 

La 10 zile de la startul campaniei de vaccinare, avem primul caz de infectare cu SARS-COV 2 după administrarea serului imunizant. Medicul Carmen Dorobăţ s-a vaccinat pe 27 decembrie, iar acum două zile a primit rezultatul testului - pozitiv. 

Carmen Dorobăț: Simptomele de debut au fost extrem de șterse, eu sunt o persoană vaccinată Numai faptul că aveam expertiză în această infecție m-a făcut să mă testez. A găsit un teren sigur, nu imunizat cum ar fi trebuit, dar în parte sper eu cu anticorpi care să se formeze.

Vaccinul Moderna, autorizat în Europa

În perioada următoare vom avea la dispoziţie un nou vaccin. Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat astăzi serul imunizant produs de Moderna

Vaccinul companiei americane utilizează tot tehnologia ARN mesager, ca şi cel de la Pfizer. Are o eficienţă aproape identică şi protejează în proporţie de 94,5%. Marele avantaj este legat de temperatura de stocare: poate fi transportat la doar -20 de grade şi depozitat într-un congelator obişnuit.

Se administrează tot în două doze, dar la distanţă de 28 de zile, faţă de trei săptămâni, ca în cazul vaccinului Pfizer. Preţul plătit de Uniunea Europeană ar urma să fie mai mare cu aproape 3 euro pentru o doză. Moderna va livra statelor UE în total 160 de milioane de flacoane cu vaccin. 

Probleme ar putea fi legate de faptul că Moderna nu produce serul în Europa, iar Donald Trump a semnat un ordin prezindenţial prin care le cere producătorilor să exporte doar după ce onorează contractele cu guvernul american. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Evenimente » S-a lămurit misterul vaccinurilor în cutii de pizza: "De sărbători nu a lucrat nicio fabrică de carton"