Antena Meniu Search
x

Semnificaţia COLIVEI la înmormântare! Preoţii se feresc să spună asta

Românii ortodocşi au numeroase tradiţii pe care le respectă cu sfinţenie. Totuşi, puţini ştiu şi ce semnifică ele cu adevărat.

Românii ortodocşi au numeroase tradiţii pe care le respectă cu sfinţenie. Totuşi, puţini ştiu şi ce semnifică ele cu adevărat.

Coliva este elementul principal, absolut necesar pentru pomenirea morților. La toate soroacele de pomenirea morților, creștinul se îngrijește să facă o colivă pe care s-o aducă la biserică împreună cu o sticlă cu vin, pentru a fi sfințite.

Puţini ştiu însă cum a ajuns coliva un simbol de nelipsit al credincioşilor. Aceasta a fost introdusă în practica Bisericii după minunea Sfântului Teodor Tiron, săvârșită la 50 de ani după moartea sfântului, în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363) care, dorind să-i batjocorească pe creștini, a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare.

Sfântul Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din piață, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva).

De asemenea, se mai spune despre coliva făcută din grau fiert, îndulcit cu miere sau zahăr, că închipuie însuşi trupul decedatului, deorece hrana principală a trupului omenesc este grâul.

La început, coliva a servit ca hrană, iar mai târziu la pomenirea morţilor, după modele şi tradiţii care existau deja în lumea păgână a timpului. Coliva făcută din grau fiert, închipuie însuşi trupul mortului, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul (din care se face pâinea).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Semnificaţia COLIVEI la înmormântare! Preoţii se feresc să spună asta