Antena Meniu Search
x

Video Sfatul specialiştilor în securitate, după jaful seifului de 200 kg din Iaşi. "Cu cât este mai ieftin, cu atât se poate sparge mai uşor"

Poveste incredibilă în cazul furtului seifului de 200 de kilograme, plin cu bani şi bijuterii, din vila... unor oameni de afaceri din judeţul Iaşi. Jaful a fost plănuit chiar de un vecin al păgubiţilor, ajutat de părinţi, iubită şi un prieten. Culmea, familia bărbatului are un business prosper... cu pietre funerare. Până să fie prinşi de poliţişti, suspecţii au cheltuit 40 de mii de euro din cei 130 de mii din caseta de valori. 

de Redactia Observator

la 06.02.2024, 09:18

Vezi și

Flancaţi de poliţişti, capii jafului din localiteatea ieşeană Hârlău au fost aduşi în faţa anchetatorilor. Bărbatul de 38 de ani şi iubita acestuia au fost ridicaţi de agenţi chiar când se întorceau dintr-o vacanţă din Bucovina. Nimeni nu ar fi bănuit că ei au pus la cale furtul seifului, pentru că, aparent, nu duceau lipsă de bani. Pe reţelele sociale, cei doi îşi arătau viaţa plină de lux pe care o duc. Şi mai greu de crezut e faptul că la infracţiune au luat parte şi părinţii bărbatului, care au, ca şi victimele, o afacere prosperă - realizează şi comercializează cruci din marmură şi cavouri. 

Reporter: Aţi căzut la mijloc în poveste? Să ne explicaţi puţin. 

Mamă: Noi nu ştim nimic. 

Familia locuieşte tot în Hârlău, la mai puţin de un kilometru de casa păgubiţilor

Pe acelaşi subiect

"Surse din anchetă spun că hoţii, după ce au reuşit să scape de autoturism, s-au întors şi, cu ajutorul uneltelor pe care le au la firma de realizat monumente funerare, ar fi reuşit să-l spargă şi să ia astfel banii şi bunurile din el", transmite Clara Mihociu, reporter Observator. 

Indivizii şi-au distrus chiar şi înregistrările de pe propriile camere de supraveghere ca să nu ajungă pe mâna poliţiştilor. Întreaga comunitate este şocată de poveste. 

Radu Sîrbu, viceprimar Hârlău: Sunt total surprins pentru că pe părinţi îi cunosc foarte bine. Îşi câştigau banii cinstit, prin muncă. Este inexplicabil. 

Localnic: Sunt oameni înstăriţi şi cunoscuţi. Pe plan local, judeţean, sunt nişte persoane foarte bine, la locul lor şi respectate.

Hoţii ştiau unde este poziţionat seiful plin de bani şi cum să iasă cu el fără să fie bănuiţi: ziua în amiaza mare, cu o dubă. Vecinii erau obişnuiţi să se întâmple acest lucru pentru că păgubiţii transportau fructe şi legume cu asemenea vehicule. 

Hoţii, identificaţi de poliţie după trei săptămâni 

Poliţiştii i-au identificat pe autorii jafului după trei săptămâni şi au reuşit să recupereze o mare parte din prejudiciu: peste 200 de mii de lei şi aproape 50 de mii de euro, din cei 130 de mii de euro care erau puşi la păstrare. Seiful încă este de negăsit.

"Anchetatorii bănuiesc că seiful ar putea fi ascuns chiar în cimitirul aflat vizavi de casa familiei implicate în acest jaf", transmite Clara Mihociu, reporter Observator. 

Principalul autor al jafului a fost implicat în ultimii ani în mai multe dosare: crimă organizată, spălare de bani şi evaziune fiscală, însă are o singură condamnare de un an şi jumătate cu suspendare pentru complicitate la favorizarea infractorului. Atât el, cât şi iubita şi prietenul său au fost arestaţi preventiv. Părinţii săi sunt în arest la domiciliu. 

Specialiştii în securitate spun că dacă vrem să ne punem bunurile într-un loc sigur, este important să alegem un seif certificat. 

"De cele mai multe ori, proprietarii de seifuri aleg să le pună direct pe unul dintre rafturile casei, fără să îl ancoreze, însă, în vreun fel. Indicat este să prindem seiful ori în perete, ori în podea, pentru ca hoții să nu poată să fugă cu el", transmite Bogdan Dinu, reporter Observator.

Cu cât este mai ieftin, cu atât se poate sparge mai uşor.

Virgil Ghindar, administrator magazin seifuri: La seifurile certificate pleacă undeva de la 1.500 până la zeci de mii de lei. Fiecare se deschide, fiecare se poate sparge, acum depinde de timpul hoțului pe care îl are la dispoziție.

În plus, ne putem instala şi camere de supraveghere performante, dar şi un sistem antiefracţie. Dacă suntem plecaţi în vacanţe, ar fi ideal să nu postăm fotografii, ca să nu ştie toată lumea cât de departe de casă suntem. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Sfatul specialiştilor în securitate, după jaful seifului de 200 kg din Iaşi. "Cu cât este mai ieftin, cu atât se poate sparge mai uşor"