Antena Meniu Search
x

Sindicaliștii Europol spun că polițiștii nu sunt antrenați și nici echipați pentru intervenții precum cea de la Onești

Sindicaliștii Europol denunță lipsa dotărilor din Poliție și spun că polițiștii nu sunt pregătiți pentru intervenții precum cea de la Onești pentru că în MAI nu există instructori profesioniști care să îi antreneze și nici spații special amenajate pentru acest lucru.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 04.03.2021, 11:18

Sindicaliștii Europol spun că polițiștii nu sunt antrenați și nici echipați pentru intervenții precum cea de la Onești
Sindicaliștii Europol spun că polițiștii nu sunt antrenați și nici echipați pentru intervenții precum cea de la Onești - Facebook/Sindicatul Europol
  • Europol atrage atenția că este necesară o schimbare a modului în care polițiștii care acționează în stradă sunt pregătiți.

Europol atrage atenția, într-o postare făcută pe Facebook, că este necesară ”o schimbare a modului de pregătire a polițiștilor care acționează în stradă, o schimbare în ceea ce privește dotările logistice, o finanțare coerentă pe măsura nevoilor instituției”.

”În timp ce polițiștii acționează rudimentar, în timp ce spațiile de pregătire lipsesc, Guvernul României a alocat 20% din bugetul MApN, aproximativ 4,4 miliarde lei, pentru achiziționarea de echipamente militare, de parcă ne pregătim de Războiul Stelelor. Cum poți să te lauzi ca ministru de interne că ai bani la buget de te enervezi, când mii de polițiști sunt slab echipați”, scrie Sindicatul Europol, pe Facebook.

”Ați văzut vreun șef din poliție să iasă pe vreun post de televiziune și să spună că polițiștii trag cu pistolul o dată sau de maxim două ori pe an, iar dacă se nimeresc să fie în concediu sau liber, vor trage cu pistolul o dată la doi ani. Sunt suficient  de pregătiți tactic polițiștii pentru a acționa în  astfel de situații? Nu, nu sunt, pentru că pregătirea tactică lipsește cu desăvârșire, pentru că în MAI nu există instructori care să asigure asemenea tip de pregătire, pentru că nu există nicăieri spații, terenuri sau săli de sport unde polițiștii să se poată antrena. (...) Vrem o poliție puternică, dar noi acționăm cu ”berbecii” de lemn împrumutați de la romanii care spărgeau porțile cetăților dacice”, se arată în mesaj.

De asemenea, Sindicatul Europol vorbește despre influența nefastă a clasei politice în Poliție, care își dorește ” o poliție slabă, subjugată, pentru a putea fi ușor manevrată în funcție de interesele de partid”.

Întrebările Europol despre cazul Onești

”Întrebările pe care și le adresează toată lumea zilele acestea sunt: Au acționat corect polițiștii în acest caz? A existat o coordonare eficientă, iar resursele folosite au fost adecvate? Ei bine, nu am văzut niciun șef din poliție care să iasă la rampă și să prezinte situația așa cum e ea, pentru că mâine dacă vom avea un caz similar, situația va fi la fel de catastrofală. Am văzut doar o reacție întârziată a ministrului afacerilor interne, abia la 3 zile după ”scripturi”, asta după ce în ședința de guvern de azi premierul Cîțu i-a transmis că vrea să identifice cu celeritate ”țapii ispășitori”.

După cazul Caracal din urmă cu aproximativ doi ani a văzut careva vreo schimbare în afară de câteva decapitări din funcție? A fost acela un punct de referință și s-au luat măsuri pentru evitarea unei alte tragedii? A avut vreun aport politicul în construirea unei poliții bine pregătite și bine dotată din punct de vedere logistic ? Nici pe departe de așa ceva în condițiile în care factorul politic dorește o poliție slabă, subjugată politic pentru a putea fi ușor manevrată în funcție de interesele de partid”, mai scriu sindicaliștii Europol.

Criminalul din Onești, filmat când vorbește cu polițiștii

Gheorghe Moroșan a fost filmat în timpul negocierilor pe care le-a purtat cu poliţiştii de un vecin dintr-un bloc de vizavi. Bărbatul amenința că îi va ucide pe cei doi muncitori, dacă oamenii legii nu îi aduc hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă prin care a fost evacuat din apartament.

Un vecin a filmat din blocul de vis-a-vis momentul în care agresorul, foarte nervos, poartă discuţii cu poliţiştii, aflat la intrea în scara blocului.

”Nu mă liniştesc deloc, ascultă-mă ce spun eu! Nu mă calmez deloc, eu de 10 ani de zile tot sunt calm. De nu-i vezi morţi aici, ascultă ce spun. De zece ani de zile tot fac la bandiţii din miliţie şi la bandiţii din justiţie. Nu mă abţin deloc. Nişte bandiţi şi un hoţ. Împreună cu comandantul vostru este un bandit şi cel de la Bacău, alt bandit. Un hoţ şi un nenorocit. Ascultă ce-ţi spun! Băi, băieţi! Du-te şi vezi-ţi de treaba ta. Nu stau de vorbă cu voi decât în baza hotărârii judecătoreşti”, le-a strigat el polițiștilor.

După mai multe ore de negocieri eșuate, Gheorghe Moroșan i-a ucis pe cei doi muncitori care renovau apartamentul din care fusese evacuat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Sindicaliștii Europol spun că polițiștii nu sunt antrenați și nici echipați pentru intervenții precum cea de la Onești