Antena Meniu Search
x

Video Situația de la Spitalul Reșița, reclamată încă din august. Bolnavii au ajuns să se trateze acasă decât să se mai interneze aici

Am trecut de pragul de 500.000 de infectări de la începutul pandemiei, iar în spitale ajung din ce în ce mai mulţi oameni. Şi la Terapie Intensivă ne apropiem de limita paturilor disponibile. Dar, mai mult decât cifrele în creştere, ne sperie condiţiile de lagăr din spitale, condiţii pe care dumneavoastră le scoateţi la iveală în mailurile trimise la [email protected].

de Redactia Observator

la 04.12.2020, 20:19

Vezi și
  • Spitalul din Reşiţa a devenit imaginea unui sistem bolnav şi inuman.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Spitalul din Reşiţa a devenit imaginea unui sistem bolnav şi inuman. Şi ce e mai şocant, situaţia era cunoscută de toţi factorii de decizie: mai multe plângeri au ajuns pe masa autorităţilor încă din luna august. Iar Ministerul Sănătăţii a răspuns cu un control şi un verdict sec: totul este "corespunzător". 

Pacientă: "Efectiv am rugat DSP-ul să mă lase să plec acasă pentru că nu mai rezist! Pentru mine a fost un fel de iadul pe pământ!"

10 zile într-un salon mic, în urletele altor opt pacienţi în suferinţă. Din spitalul din Reşiţa, Mariana a crezut că nu mai scapă cu viaţă.

Mariana, pacientă: "Bătrânii zbierau, cereau ajutor, iar cadrele medicale ziceau că or să vină dimineaţa. Am fost în salon cu o doamnă şi cu băiatul dânsei de 30 şi ceva de ani care era în scaun cu rotile. I se făcea clismă de către mama lui în faţa noastră!"

Dezumanizarea şi mizeria din spital au adus-o în pragul disperării.

Mariana: "Cu un mop care nu se mai putea numi mop se spălau coridoarele, wc-urile, băile, tot, saloanele. Nu am văzut o dată să se dea cu mopul pe sub paturile în care stăteam noi, bolnavii".

După 10 zile de coşmar, Mariana a cedat. A ieşit din spital pe semnătură şi s-a autoizolat încă 14 zile acasă.

Roxana, pacientă: "Am refuzat să stau în salon, am stat pe hol 24 de ore".

Pentru Roxana, o singură zi de internare în spitalul din Reşiţa a fost prea mult.

Roxana: "Saltelele erau infecte! Erau lenjeriile astea de unică folosinţă transparente şi se vedea salteaua care era maro de mizerie, de vomă şi ce o mai fi fost. Pe pereţi era vomă! Saloanele erau comune, şi bărbaţi şi femei. Paturile erau la 20 cm unul de celălalt".

N-a vrut să lase lucrurile aşa. Din august, de când a trecut prin spital, a descris purgatoriul în mailuri, adrese şi petiţii trimise la toate autorităţile. Totul este conform, a fost răspunsul sec.

Roxana"Mi-a răspuns spitalul care mi-a zis că oarecum ştiu că asta e situaţia dar nu au ce să facă, nu sunt fonduri. Iar ministerul Sănătăţii mi-a răspuns după trei luni şi mi s-a zis că s-a făcut un control de la DSP şi că totul este în regulă. Şi că în momentul controlului era totul perfect acolo, nu e nimic din ce am scris eu".

Prin urmare, încă de astă-vară toată lumea ştia. De la conducerea spitalului până la Ministerul Sănătăţii care spunea negru pe alb, nu mai departe de luna noiembrie, că totul este perfect la Reşiţa. 

Chiar şi cei care lucrează în spital spun că totul e departe de a fi "corespunzător".

Verona Moldovan, asistentă Sp. Reşiţa: "Este un sistem bolnav! De 20 de ani lucrez aici şi în fiecare an ni se promite că se va face ceva în spitalul ăsta! De nouă luni, noi tratăm exclusiv bolnavi COVID. Pe secţia de contagioase au fost peste 550 de bolnavi şi pe secţia de pneumo 800 de bolnavi, cu un personal normal, la normele actuale".

Cadrele medicale spun că fac rapoarte săptămânal cu lipsurile din spital. În zadar. cg1 Comisiile, amenzile şi demisiile de formă nu schimbă însă cu nimic purgatoriul pacienţilor. cg 2 Neputinţa unui sistem condamnă în continuare semenii la suferinţă, umilinţă şi moarte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Situația de la Spitalul Reșița, reclamată încă din august. Bolnavii au ajuns să se trateze acasă decât să se mai interneze aici