Antena Meniu Search
x

Situaţie revoltătoare în cazul fetiţei de 13 ani din Sighetu Marmaţiei. Agresorul nu o să mai fie judecat pentru viol

Situaţie revoltătoare în cazul fetiţei de 13 ani din Sighetu Marmaţiei. Bărbatul la care au găsit-o poliţiştii nu o să mai fie judecat pentru viol, ci pentru act sexual cu un minor. Şi asta pentru că noua lege adoptată în iulie intră în vigoare abia de la anul. De asemenea, în lege se află mai multe lacune care pot favoriza abuzatorul. Vă avertizăm că urmează detalii cu un puternic impact emoţional.

de Redactia Observator

la 23.11.2023, 11:23

Anchetatorii au descoperit că fetiţa de 13 ani nu l-ar fi cunoscut dinainte pe bărbatul cu 21 de ani mai mare, ci s-ar fi întâlnit întâmplător pe stradă în ziua în care a dispărut de acasă. Bărbatul ademenit-o pe copilă în locuinţa lui unde a abuzat-o sexual. 

"Sancţionează mai grav, înt-adevăr, infracţiunea de viol. Actul sexual cu un minor sau cu o minoră dacă diferenţa este mai mare de 5 ani şi pedeapsa ar fi mult mai gravă. Discutăm de pedeapsă care poate urca până la 12 ani sau chiar 15 în anumite situaţii", spune Ionuț Pîrvu, avocat.

Individul riscă doar până la 9 ani de închisoare dacă va fi judecat după legea veche. 

"Şi acum, în contextul legii actuale, o faptă de acest tip poate fi încadrată ca viol. Definiţia dată de codul penal include şi varianta comiterii faptei prin constrângere morală, prin intimidare, prin dominare sau profitând de vulnerabilitatea socială, emoţională", a explicat George Roman, director la "Salvaţi Copiii România".

Pe acelaşi subiect

Fetița nu vrea să se întoarcă acasă

Fata este în continuare în grija statului şi nu vrea să se întoarcă acasă. Autorităţile nu exclud şi transferul la o altă şcoală, având în vedere că mama fetei este profesoară la şcoala în care este elevă în prezent. 

Psihologii sunt de părere că legea, chiar şi în forma care va intra în vigoare de la 1 ianuarie, nu protejează suficient minorii care trec printr-o astfel de situație. Iar în cazul în care ajutorul nu este unul de specialitate, victima poate suferi depresii sau când va deveni adult se poate transforma în abuzator.

"Pot să experimenteze o multime de stări emoționale, printre care se pot simți furioși, se pot simți confuzi, le este rușine, pot să dezvolte tot felul de tulburări psihice și emoționale, pot să somatizeze. De cele mai multe ori îi afectează pe termen lung", a explicat Cecilia Ardusătan, psiholog.

Noua lege va mai fi discutată în Senat până la intrarea în vigoare ca să nu existe lacune de care să profite abuzatorii. Pedepsele sunt încadrate între 8 şi 12 ani pentru actul sexual cu un minor, iar agresorul poate risca şi până la 15 ani dacă profită de o stare de neputinţă a victimei sau dacă o constrânge.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Situaţie revoltătoare în cazul fetiţei de 13 ani din Sighetu Marmaţiei. Agresorul nu o să mai fie judecat pentru viol