Antena Meniu Search
x

Video Medicul Sandra Alexiu îl critică pe Ciolacu, nemulţumit că românii îşi iau concediu medical pentru durere de spate şi raceală: Impactul asupra medicilor, foarte mare

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că, anul trecut, s-au acordat 187.000 de concedii medicale pentru strănutat, răceală. Prim-ministrul susţine că a descoperit nenumărate cazuri de angajaţi care au stat acasă în mod nejustificat şi au câştigat mai mult decât ar fi făcut-o dacă ar fi mers la muncă. Nu a menţionat dacă nu cumva aceştia erau preponderent bugetari, pentru că - la o companie privată - niciun salariat nu-şi permite acest risc. În orice caz, declaraţiile făcute de premier au deranjat foarte mult medicii. 

de Redactia Observator

la 15.02.2024, 18:25

Vezi și

Marius Pancu a discutat despre acest subiect cu Dr. Sandra Alexiu - preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov. 

Sandra Alexiu: Durere de spate este ceea ce numim în mod generic o durere care este în zona dorsală a spatelui şi care se întâmplă foarte frecvent la o mulţime de situaţii ocupaţionale în care pacienţii fie îşi păstrează aceeaşi poziţie în timp îndelungat, şi asta e valabil pentru cei care lucrează la calculator, care sunt şoferi sau cei care ridică frecvent greutăţi. Asta este o frecvenţă destul de mare şi este frecvent întâlnită denumirea de hernie de disc, şi uneori poate fi o urgenţă medico-chirurgicală, un disc care se rupe trebuie să ajungă foarte repede la neurochirurgie pentru un control, iar crizele dureroase ... e o durere clasificată printre cele mai greu de suportat dureri din patologia umană. Nu este degeaba pusă pe lista de urgenţe. Noi când alegem un diagnostic pentru un concediu putem să alegem un concediu pentru zile de urgenţă, pentru un număr scurt de 3-4 cât e nevoie ca să fie pacientul pus pe picioare şi din aceste urgenţe putem să apelăm la o listă de urgenţe care sunt în Monitorul Oficial, ele sunt reglementate legal.

Când consultăm un pacient, toate lucrurile sunt consemnate în fişa acestuia, documentul medico-legal care stă la baza deciziei medicale şi care arată ce s-a întâmplat cu acel pacient este fişa pacientului. Orice concediu poate fi verificat şi de altfel am şi fost controlaţi în ultima vreme pentru că amenzile de la concediile medicale sunt enorme, cu câte 4-5 cifre şi atunci de aici se obţin nişte sume serioase înapoi. Nu cred că îşi permite cineva să facă astfel de lucruri la care face referire premierul, insinuând că nu sunt corecte. 

Marius Pancu: Aceste cazuri de dureri de spate, dacă ne uităm la număr, am putea spune că este un fenomen chiar epidemic dacă avem chiar atât de multe persoane cu această afecţiune. 

Sandra Alexiu: Dacă sunt persoane care au această boală, ei pot să aibă de mai multe ori concediu medical, deci vorbim de mai puţini pacienţi, nu de 274.000 de pacienţi. Adică sunt oameni care îşi iau concediu de câteva ori pe an când fac aceste crize. Cu toate că medicii le recomandă schimbarea locului de muncă, asta nu este un lucru prea uşor de făcut în România. Înţeleg ironia dar cred că ar trebui să avem cifre corecte. 

Cifre corecte se găsesc la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate unde noi facem raportarea în fiecare lună a concediilor medicale, iar de acolo s-ar putea vedea exact care este un top al acestor tipuri de concedii, cine şi cum le prescrie.

Marius Pancu: Ce impact are această manieră a premierului de a face afirmaţii asupra sistemului de Sănătate?

Sandra Alexiu: Impactul nu ştiu dacă este asupra sistemului, nu cred că eu sunt cea care ar trebui să cuantifice acest efect, dar cu siguranţă impactul asupra medicilor este foarte mare, pentru că nu te aştepţi din partea primului ministru al unei ţări să facă astfel de declaraţii despre corpul medical... În momentul în care consideri că sunt probleme, verifici şi vii cu chestiuni reale. Există pacienţi care se îmbolnăvesc şi există riscul ca aceştia să transmită aceste boli mai departe. Şi sunt pacienţi care refuză să îşi ia concediu medical. Pentru că virusurile se transmit prin aer şi ei vor să meargă la serviciu pentru că nu-şi permit să piardă. Un om care se întoarce în activitate, dacă nu respectă nişte reguli... Suntem în epidemie de gripă, eu în fiecare zi testez şi găsesc câte 6-7 cazuri care vin cu febră şi cu frisoane. Nu e deloc de glumă şi nu e un moment în care să îi trimitem pe toţi la muncă pentru a face economie. 

Marius Pancu: A zădărnicit cumva această declaraţie a premierului ceea ce s-a construit în ultimii trei ani?

Sandra Alexiu: A transformat cumva în ridicol această chestiune care abia ne ajutase să educăm cumva populaţia la felul în care se transmit bolile şi felul în care ne putem proteja. Deja este ironic să vorbeşti despre mască, deşi este un mijloc bun să te protejezi. 

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marţi, că au fost date 274.000 de concedii medicale pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale pentru strănutat şi răceală şi s-a arătat nemulţumit că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit, dacă acest lucru va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Medicul Sandra Alexiu îl critică pe Ciolacu, nemulţumit că românii îşi iau concediu medical pentru durere de spate şi raceală: Impactul asupra medicilor, foarte mare