Video Stupefiantele identificate în apa reziduală din Bucureşti. Rezultatele îngrijorătoare arată ce droguri consumă cel mai des românii
Consumul masiv de droguri iese la analize. Un studiu al apelor reziduale din Bucureşti arată că depăşim de trei ori media europeană la consumul de ketamină. Valori mari au reieşit şi la ecstasy şi cocaină, potrivit unui raport obţinut în exclusivitate de Observator. Medicii propun ca astfel de teste să fie făcute şi în şcoli. Apele reziduale din alte 100 de oraşe europene au fost analizate pentru a afla ce fel de droguri consumă comunităţile.
Analiza apelor reziduale oferă imaginea dramatică a consumului de droguri din Capitală.
Specialiştii au luat probe de la staţia de epurare Glina în fiecare dimineaţă, la aceeaşi oră, timp de o săptămână. Apoi, mostrele au fost trimise şi prelucrate în Belgia, la Anvers. Metoda inedită seF bazeză pe faptul că, în urma obţinerii concentraţiei de drog din apele reziduale ce conţin substanţele eliminate prin urină, se poate estima cantitatea de stupefiante consumată de populaţie. Metoda este una alternativă pentru conturarea profilului consumatorului de droguri, cel puţin la nivel de capitală europeană.
Ce substanţe se consumă cel mai des în weekend şi în timpul săptămânii
Ramona Dabija, director ANA: Pe timpul weekendului s-au observat valori mai mari în ceea ce priveşte consumul de cocaină şi ecstazy ceea ce înseamnă că este folosit în scop recreaţional. Sunt droguri stimulante, metode care să îi facă să fie mai energici în weekend. Ketamina se observă un consum regulat în timpul săptămânii.
- "Drogul elevului", adus din Olanda în România prin firme de curierat. O doză costă 10 lei, iar efectele sunt...
- Oraş "interzis", transformat în paradis turistic în doar 26 de zile de noul guvernator. Hotelurile au acum un grad...
- Şofer din Sibiu, pozitiv la 4 droguri cu aparatul DrugTest, nevinovat. Rezultatele analizelor de laborator au ieşit...
Bianca Iacob, reporter Observator: La ketamină, analizele arată o valoare de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, conform Agenţiei Naţionale Antidrog. Ceea ce indică un consum regulat. În buletinul de analize, cea mai mare cantitate de reziduuri a ieşit la cocaină - 176 mg/zi/mia de locuitori. În top se află şi MDMA sau ecstasy.
Radu Ţincu, medic toxicolog: Atestă o realitate, este clar că avem un consum regulat de substanţe psihoactive de foarte multe ori regăsim ketamina în foarte multe produse. spre ex, au fost loturi de marijuana stropite cu ketamină sau era folosită alături de alte substanţe psihoactive pentru a potenţa efectul acestora
Vârsta consumatorilor este din ce în ce mai mică
În campania Observator, "Pericol naţional. Drogul bate viaţa" specialiştii au atras atenţia că vârsta consumatorilor e din ce în ce mai mică. În clinici de dezintoxicare ajung şi copii de 12 ani.
Din acest motiv, medicii spun că studiul ar putea fi extins.
Radu Ţincu, medic toxicolog: Cred că putem extinde şi la nivel de instituţii de învăţământ această propunere a realiza o analiză a apelor reziduale pentru a vedea dacă în interior se consumă astfel de substanţe.
Problema consumului de droguri fost discutată şi în CSAT, însă un pas esenţial în lupta cu acest fenomen este destructurarea reţelelor de trafic la nivel naţional. Unu din zece români a consumat cel puţin o dată în viaţă stupefiante.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰