Antena Meniu Search
x

Toader Bârsan, sculptorul "porţilor cerului" şi ambasador al turismului maramureşean, a murit la 78 de ani

Meşterul popular Toader Bârsan, ambasador al turismului maramureşean, a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 78 de ani. Anunţul a fost făcut de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului.

de Redactia Observator

la 04.01.2022, 16:20

Toader Bârsan, tâmplarul de porţi şi ambasador al turismului maramureşean, a murit la 78 de ani
Toader Bârsan, tâmplarul de porţi şi ambasador al turismului maramureşean, a murit la 78 de ani - Facebook Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

Toader Bârsan era recunoscut pentru lucrările sale, care ajungeau să coste şi 100.000 de euro. Iar anul trecut, cei de la Euronews au făcut un reportaj despre el şi porţile tradiţionale maramureşene. Meşterul tâmplar a umblat peste tot în lume, dar de fiecare dată s-a întors acasă, la Bârsana.  

Toader Bârsan, meșter: Toată lumea o cunosc, dar o ţărişoară cum avem noi românii nu are nimeni în lumea asta, vă spun. Sunt ţări mai bogate faţă de noi, dar dau de una nu au alta, dau de alta nu au alta, noi românii începând de la agricultură, pomicultură, minerit, săruri, ape, dealuri, munţi de tot felul.

Comunicatul Episcopiei despre moartea tâmplarului

Domnul Toader Bârsan, sculptorul „porților cerului Maramureșului”, a trecut la cele veșnice

Pe acelaşi subiect

Cu multă întristare sufletească, vă aducem la cunoștință faptul că domnul Toader Bârsan, meșterul popular cioplitor în lemn din localitatea Bârsana și ambasador al turismului maramureșean, a trecut la Domnul, astăzi, marți, 04 ianuarie, la vârsta de 78 de ani. Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, împreună cu preoții și monahii care l-au cunoscut, transmit un mesaj de condoleanțe, mângâiere și alinare sufletească familiei îndoliate, soției Anuța, celor doi fii, părintele Teodor - slujitor la Mănăstirea Bârsana și domnului Ion Bârsan - care, împreună, duc cu multă dragoste mai departe, arta sculpturii în lemn și construirea de biserici de lemn.

Amintim faptul că domnul Toader Bârsan a construit la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, poarta de intrare lângă mormântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian (în anul 1988) precum și troița din fața cimitirului lăcașului monahal.Toader Bârsan este meșterul care a făcut cunoscut numele Maramureșului până la Muzeul Smithsonian din Washington, pentru care a sculptat acolo o poartă maramureșeană. Prin această poartă a trecut însuși Bill Clinton, președintele Statelor Unite ale Americii, din vremea respectivă.

„O adevărată poartă maramureşană nu poate să nu aibă arborele vieţii. De el aparţine funia, colacul înseamnă bogăţie, rozeta - soarele. Aici avem fagurele de miere, aici peştele, simbolul curăţeniei, aşa să fie omul de curat la suflet cum e peştele pe dinafară, că el numai în apă trăieşte”, mărturisea artistul, în anul 2014. În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, meșterul a primit în urmă cu câțiva ani, de la Consiliul Județean Maramureș, titlul onorific de „Ambasador al Turismului Maramureșean”. Vom reveni în scurt timp cu detalii cu legate de Slujba înmormântării. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească cu drepții întru Împărăția Sa! Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Toader Bârsan, sculptorul "porţilor cerului" şi ambasador al turismului maramureşean, a murit la 78 de ani