Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zonele în care ciclonul Ashley ar putea produce o catastrofă. Primele măsuri luate de Guvern

Apropierea ciclonului Ashley îngrijorează autorităţile, care încearcă să se pregătească pentru viiturile ce se pot produce mai ales în zonele Olteniei și Munteniei. Toată ţara este sub alertă de ploi torenţiale de vineri seară până luni. Ministrul mediului, Mircea Fechet, a convocat astăzi un comitet pentru situaţii de urgenţă. În acest timp, în localităţile de pe malurile Dunării autorităţile se pregătesc să evite o catastrofă.

de Redactia Observator

la 27.09.2024 , 14:22

inundații Galați 2024 Pregătiri pentru ciclonul Ashley. În mai multe localități oamenii încearcă să evite o catastrofă. Primele măsuri luate de Guvern - Profimedia Images

În oraşele de pe malul Dunării, mii de saci cu nisip sunt pregătiţi să fie transformaţi în diguri. La sfârşitul săptămânii, debitul fluviului se va tripla, iar vremea rea se instalează în mare parte din țară.

Ciclonul Ashley va ajunge, așadar, şi în ţara noastră. Face deja prăpăd în Europa, plouă torenţial în zone din Franţa şi Spania, iar sâmbătă noaptea ciclonul va afecta cel mai probabil vestul României. Acolo sunt anunţate ploi torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Primele măsuri după ședința de la Ministerul Mediului. Pregătiri pentru inundații în România

Articolul continuă după reclamă

Autoritățile avertizează asupra unui risc crescut de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, cu viituri rapide pe râurile mici, care pot provoca inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri pe râurile din bazinele afectate. Printre acestea se numără Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Alb, Mureș, Timiș, Jiu, Olt, Călmățui, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prut și râurile din Dobrogea. Fenomenele hidrologice periculoase se pot manifesta în special pe afluenții de grad inferior ai acestor râuri.

Pe acelaşi subiect

Administrația Națională Apele Române (ANAR) a finalizat linia de apărare provizorie cu panouri de aluminiu în zona localității Islaz, la confluența râului Olt cu Dunărea, și continuă lucrările de consolidare pe digurile din sectoarele Stelnica-Bordușani, Ciocănești și Borcea.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a cerut ca Sistemele de Gospodărire a Apelor și Administrațiile Bazinale de Apă să fie pregătite pentru intervenții. În ceea ce privește debitul Dunării, hidrologii au confirmat că nu sunt anticipate probleme majore. Debitul maxim prognozat pentru 1 octombrie este de 7600 mc/s și se așteaptă să se mențină și pe 2 octombrie. Chiar și în cazul unor ploi abundente, debitul nu va depăși 9000 mc/s.

Recomandările pentru populație și autorități sunt clare: turiștii sunt sfătuiți să evite deplasările în zonele aflate sub avertizare, iar autoritățile locale trebuie să mențină legătura cu operatorii de apă-canal din zonele afectate, deoarece cantitățile mari de precipitații pot depăși capacitatea sistemelor de canalizare.

O atenție specială a fost cerută pentru zona Galați, unde albiile sunt colmatate. Ministrul a solicitat servicii de permanență și suplimentarea materialelor de intervenție pentru bazinele Siretului și Prut-Bârlad, unde au fost deja mobilizate echipamente precum buldozere și excavatoare pentru prevenirea problemelor.

Monitorizarea debitelor din teren și prevenirea riscurilor pentru localitățile situate în aval sunt esențiale, iar orice modificare a situației trebuie comunicată imediat autorităților.

Avertizare meteorologică de vreme severă, concomitent cu o avertizare hidrologică de inundații

Ședința de la Ministerul Mediului s-a încheiat, iar autoritățile au anunțat măsurile în vigoare din cauza condițiilor meteorologice severe. În prezent, este activ un cod portocaliu de inundații emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru aproape jumătate din țară, iar hidrologii au emis, de asemenea, un cod portocaliu pentru riscul de inundații. Primele măsuri luate includ avertizări și monitorizarea digurilor.

Cele mai afectate zone, cu cel mai mare risc de inundații, sunt Muntenia, estul Olteniei și Moldova. De asemenea, există riscul formării scurgerilor pe versanți, în funcție de cantitatea de precipitații care va cădea în aceste regiuni.

Mâine se așteaptă o actualizare a codurilor de avertizare, iar reprezentanții Ministerului Mediului nu exclud posibilitatea emiterii unui cod roșu. Totodată, un nou Comitet pentru Situații de Urgență va avea loc mâine în jurul orei 12:00, pentru a evalua situația. Duminică, ministrul Mediului va merge în teren pentru a vizita zonele afectate de inundații.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Zonele în care ciclonul Ashley ar putea produce o catastrofă. Primele măsuri luate de Guvern