Antena Meniu Search
x

Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova: Igor Dodon a obţinut 52,4% din voturi, Maia Sandu - 47,6%, după centralizarea a 99,81% din procesele verbale

Socialistul Igor Dodon a obţinut 52,4% din voturile exprimate, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a reuşit să obţină 47,6% din sufragii, arată rezultatele parţiale anunţate luni dimineaţă, după centralizarea a 99,81% din procesele verbale.

Vezi și

Socialistul Igor Dodon a obţinut 52,4% din voturile exprimate, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a reuşit să obţină 47,6% din sufragii, arată rezultatele parţiale anunţate luni dimineaţă, după centralizarea a 99,81% din procesele verbale.

Conform Unimedia, au fost procesate rezultatele din 2.078 din totalul de 2.081 secţii de votare. La acest moment, Igor Dodon are 834.940 de voturi,iar Maia Sandu - 759.509 de voturi.

Peste 1,6 milioane de alegători moldoveni s-au prezentat la urne, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Un număr de 133.967 de cetăţeni moldoveni au votat în secţiile din străinătate, unde pe tot parcursul zilei au fost cozi uriaşe, iar cu câteva ore înainte de încheierea procesului electoral multe secţii de votare au epuizat buletinele de vot, sute de oameni nereuşind să voteze.

Moldovenii din diaspora au călătorit sute de kilometri pentru a vota în al doilea tur al scrutinului prezidenţial şi s-au mobilizat pe pagina ”Adoptă un vot”. Pe tot parcursul zilei de duminică, moldovenii au postat pe Facebook fotografii cu cozile uriaşe de la secţiile de votare.

Cu puţin timp înainte de închiderea urnelor, Maia Sandu a ameninţat că va face o plângere penală împotriva ministrului de Externe şi preşedintei Comisiei Electorale Centrale, care nu au livrat un număr suficient de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor.

Citeşte şi Cine este Igor Dodon, noul preşedinte al Republicii Moldova

Duminică seară, după anunţarea rezultatelor parţiale care îl indicau câştigător, Igor Dodon a susţinut o conferinţă de presă în care le-a transmis celor care au votat-o pe Maia Sandu că va fi şi preşedintele lor, cerându-le "să calmeze spiritele".

"Acum haideţi să calmăm spiritele, nu avem nevoie de ură în societate. Stimaţi concetăţeni care aţi votat-o pe Maia Sandu, o să iau în calcul toate dorinţele dumneavostră, o să ascult pe fiecare, dar haideţi să liniştim spiritele, să recunoaştem, diferenţa este destul de mare. Ieşiţi cu un mesaj foarte clar, eu sunt gata şi mâine pentru o întrevedere, dar nu trebuie divizată societatea", a declarat Dodon, care le-a transmis celor din diaspora că de astăzi este şi preşedintele lor.

Rolul preşedintelui este important în Republică Moldova, acesta având dreptul de a întoarce legi în Parlament, de a dizolva legislativul în unele condiţii şi de a numi premierul.

Preşedintele moldovean a fost ales, până în acest an, în mod indirect, adică prin votul parlamentarilor după alegerile legislative. Curtea Constituţională a decis însă în 4 martie reîntoarcerea la votul direct pentru desemnarea preşedintelui şi a declarat neconstituţională modificarea anterioară din 2000.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova: Igor Dodon a obţinut 52,4% din voturi, Maia Sandu - 47,6%, după centralizarea a 99,81% din procesele verbale