Armata Chinei va colabora mai strâns cu cea a Rusiei. Anunțul făcut de Ministerul Apărării de la Beijing
China intenţionează să intensifice colaborarea cu Rusia la nivel militar şi în cadrul unor "iniţiative de securitate globală", anunţă Ministerul Apărării de la Beijing, conform agenţiei The Associated Press. De-a lungul ultimilor ani, cele două state au făcut mai multe exerciții militare comune atât pe uscat, cât și pe mare. În plus, serviciile secrete americane au transmis faptul că eforturile de război ale rușilor au fost suținute și cu livrări de arme.
"Comunicarea strategică şi cooperarea practică între armatele Chinei şi Rusiei nu au încetat deloc să se îndrepte spre un nivel mai înalt", a declarat joi Tan Kefei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing. Preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin au stabilit "noi puncte de consens", care vor servi ca "model al viitoarelor relaţii", a precizat oficialul, referindu-se la recenta întâlnire a liderilor Chinei şi Rusiei.
Oficialul chinez a precizat că cele două ţări vor continua patrulele aeriene şi maritime comune şi exerciţiile de antrenament militar. "Vom acţiona în sensul implementării iniţiativelor de securitate globală şi pentru asigurarea corectitudinii internaţionale şi a justiţiei", a subliniat Tan Kefei. Administraţia de la Washington suspectează că Beijingul analizează posibilitatea de a furniza armament letal Rusiei pentru războiul din Ucraina.
Relația UE cu China depinde ce poziția Beijingului față de războiul din Ucraina
De la începutul invaziei, chinezii au încercat să se poziționeze ca o putere neutră, propunând în ultima lună chiar și un plan de pace între Moscova și Kiev, asta deși după cum avertizează oficialii occidentali, apropierea dintre China și Rusia tinde să fie tot mai evidentă pe pln politic și militar. Viitorul relaţiilor între Uniunea Europeană şi China va depinde în mare parte de atitudinea Beijingului faţă de "războiul lui Putin" în Ucraina, a avertizat joi Ursula von der Leyen, relatează AFP.
- Maia Sandu acuză Moscova că încearcă sa instaleze o guvernare obedientă în R. Moldova: "Nu vom permite...
- Jurnalist american, arestat în Rusia pentru "spionaj". Evan Gershkovich este corespondent al The Wall Street Journal
- Momentul în care mai mulţi parlamentari austrieci ies din sală în timpul discursului lui Zelenski: "Loc pentru...
"Trebuie să fim sinceri: maniera în care China va continua să reacţioneze faţă de războiul lui Putin va fi un factor determinant al relaţiilor între UE şi China", a declarat preşedinta Comisiei Europene, care urmează să se deplaseze la Beijing săptămâna viitoare împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
"Departe de a fi deranjat de invazia atroce şi ilegală a Ucrainei, preşedintele Xi menţine prietenia 'fără limite' cu Rusia lui Putin", a subliniat Ursula von der Leyen în faţa reprezentanţilor unor centre de reflecţie la Bruxelles.
"China are datoria de a juca un rol constructiv în încurajarea unei păci juste. Dar această pace nu poate fi justă decât dacă ea este fondată pe respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei", a adăugat ea. "Orice plan de pace care ar consacra anexările ruse pur şi simplu nu este viabil", a spus ea.
Evocând la modul mai amplu viitorul relaţiilor UE-China, Ursula von der Leyen a reafirmat că nu este "nici viabil, nici în interesul Europei" să "se distanţeze" de Beijing. "Relaţiile noastre nu sunt nici negre, nici albe, şi nici răspunsul nostru nu poate fi. De aceea trebuie să ne concentrăm asupra reducerii riscurilor şi nu asupra distanţării", a insistat ea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰