Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Armata lui Putin, oprită la porțile orașelor Kiev și Harkov. Mariupol e infern: Oamenii nu mai au apă, mâncare sau medicamente

Un jurnalist american a fost ucis în apropiere de Kiev în timp ce documenta drama refugiaţilor ucraineni. Iar atacurile ruşilor devin tot mai agresive în tot mai multe oraşe. Singura rază de speranţă rămân declaraţiile promiţătoare din ambele tabere cum că Rusia şi Ucraina ar putea ajunge la un compromis, curând. O bază militară NATO aflată la 25 de km de graniţa cu Polonia a fost atacată în această dimineaţă. 35 de oameni au murit şi 134 au fost răniţi. 

de Redactia Observator

la 13.03.2022 , 19:21

De 18 zile, ofensiva rusă continuă şi se înteţeşte în Ucraina. În vestul Ucrainei, la 25 de km de graniţa cu Polonia, o bază militară găzduia înainte de invazia rusă exerciţii militare cu trupe NATO. Groapa adâncă de 10 metri este locul unde a lovit una din cele 30 de rachete lansate de ruşi. Vladimir Putin vrea să transmită Occidentului că niciun loc nu este sigur pe teritoriul Ucrainei. Baza militară găzduia şi instructori străini, dar identificarea victimelor este încă în desfăşurare. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Invadatorii ruşi nu ne pot cuceri. Nu au această forţă. Nu au atâta curaj. Cunosc doar violenţa. Teroarea.

Jurnalist american mort în apropiere de Kiev

Vezi și

Un jurnalist american este, însă, confirmat printre victimele unui raid în apropiere de Kiev. Reporter multipremiat, Brent Renaud avea 51 de ani şi a călătorit în cele mai fierbinţi zone de război din lume. A acoperit conflictele din Irak şi Afganistan, cutremurul din Haiti, a semnat documentare şi reportaje despre războiul drogurilor din Mexic şi protestele din Egipt. În Ucraina filma criza refugiaţilor.

Pe acelaşi subiect

Colegul jurnalistului ucis: Am trecut de un punct de control şi au început să tragă în noi. Şoferul a întors maşina, dar au continuat să tragă. Eram doi. Prietenul meu Brent Renaud a fost împuşcat şi l-am lăsat acolo. A fost împuşcat în gât.

Ofensiva rusă s-a concentrat până acum în sudul şi în estul ţării, dar Moscova pare că îşi schimbă strategia de atac. Regiuni din apropierea Poloniei şi Moldovei devin ţinte în ultimele zile. Aeroportul din Ivano-Frankivsk a fost, din nou, atacat, astăzi. Constantă rămâne determinarea lui Putin de a ocupa Kievul deja încercuit.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Doar dacă ne omoară pe toţi, ei vor putea pătrunde în Kiev. 

În Harkov, într-o discuţie prin radio interceptată de ucraineni, doi militari ruşi au mărturisit că li s-a dat ordin să tragă inclusiv în civili şi chiar în copii. A fost interceptată şi o convorbire dramatică între un tânăr soldat şi mama sa din Rusia. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Discuţia ar confirma că moralul trupelor este scăzut din cauza pierderilor suferite. Ruşii îşi completează efectivele cu luptători ceceni sau chiar sirieni. Preşedintele Zelenski a afirmat că, de la invadarea ţării, au fost ucişi 12.000 de militari ruşi, iar între 500 şi 600 au fost luaţi prizonieri. 

Şi în tabăra Ucrainei au murit 1.300 de soldaţi, dar voluntari din toată lumea le vin în sprijin

Oameni din 52 de ţări au solicitat să se alăture Legiunii Străine Ucrainene. 

Voluntar: Vreau să mă alătur Legiunii Străine. Vin de la New York, şi m-am înscris oficial în Legiunea Străină, dar îmi refuză intrarea. Serviciile secrete ucrainene m-au verificat, contrainformaţiile m-au verificat, toată lumea, altfel nu mă înscriam. Toată lumea mă ştie. Sunt cetăţean rus, da, surprinzător.

Mariupol, oraşul încercuit şi bombardat de aproape două săptămâni, este în pragul colapsului. Oamenii nu mai au apă, nici mâncare sau medicamente. Un spital a fost atacat cu rafale de arme automate chiar sub privirile unei echipe de la Associated Press. 

Totuşi, atât Ucraina cât şi Rusia cred că ar putea ajunge la un acord în câteva zile. Volodimir Zelensky şi Vladimir Putin sunt dispuşi să discute personal pe teren neutru, de exemplu la Ierusalim. Premierul israelian a făcut o propunere în acest sens după ce a vizitat Kremlinul, zilele trecute.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Armata lui Putin, oprită la porțile orașelor Kiev și Harkov. Mariupol e infern: Oamenii nu mai au apă, mâncare sau medicamente