Antena Meniu Search
x

Curs valutar

AstraZeneca revine asupra datelor și raportează o eficacitate mai scăzută a vaccinului său împotriva COVID-19

Vaccinul AstraZeneca - Oxford are o eficacitate de 76% împotriva infecţiilor simptomatice, arată un nou studiu clinic efectuat în Statele Unite, un nivel mai scăzut față de cel anunțat la începutul acestei săptămâni, într-un raport criticat pentru utilizarea unor "date depăşite”.

de Veronica Micu

la 25.03.2021 , 07:12

Eficacitatea vaccinului AstraZeneca este mai mică decât cea anunțată la începutul săptămânii AstraZeneca revine asupra datelor și raportează o eficacitate mai scăzută a vaccinului său împotriva COVID-19 - Getty Images
  • Rata de eficacitate actualizată a vaccinului AstraZeneca este de 76%.
  • Prin comparaţie, vaccinul Moderna are o eficacitate mai mare de 94%, iar Pfizer s-a dovedit a avea 95% eficienţă. 

Oficialii americani din domeniul sănătății au acuzat public producătorul de medicamente pentru că nu a folosit cele mai actualizate date, atunci când a publicat analiza potrivit căreia vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 79%.

"Îndemnăm compania să coopereze cu Data and Safety Monitoring Board (DSMB, Comitetul de monitorizare a studiului) în vederea unei evaluări a eficienţei datelor şi pentru a se asigura că datele cele mai precise, mai recente şi mai eficiente posibile sunt publicate cât mai rapid posibil", a transmis Institutul Naţional american al Alergiilor şi Bolilor Infecţioase (NIAID).

Cele mai recente date s-au bazat pe 190 de infecții la peste 32.400 de participanți din Statele Unite, Chile și Peru. Datele intermediare anterioare se bazau pe 141 de infecții, până pe 17 februarie.

Articolul continuă după reclamă

"Analiza principală este în concordanță cu cea anunţată anterior și confirmă faptul că vaccinul nostru COVID-19 este extrem de eficient la adulți", a declarat Mene Pangalos, vicepreședinte executiv al cercetării și dezvoltării BioPharmaceuticals la AstraZeneca, citat de Reuters.

Pe acelaşi subiect

Joi, AstraZeneca a reiterat că serul său, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, a avut 100% eficiență împotriva formelor severe sau critice ale bolii. De asemenea, a transmis că vaccinul a demonstrat o eficiență de 85% la adulții cu vârsta de 65 de ani și peste.

Mai multe state membre UE au recomandat ca vaccinul AstraZeneca - Oxford să nu fie administrat persoanelor în vârstă, din cauza lipsei unor date în acest sens în studii anterioare.

Vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 76%

Rata de eficacitate actualizată a vaccinului AstraZeneca este de 76%. Prin comparaţie, vaccinul Moderna are o eficacitate mai mare de 94% în prevenirea coronavirusului, iar vaccinul Pfizer-BioNTech s-a dovedit a avea 95% eficienţă. 

Cu toate acestea, vaccinul AstraZeneca este văzut ca fiind crucial în abordarea limitării răspândirii COVID-19 pe tot globul, fiind mai ușor și mai ieftin de transportat decât celelalte vaccinuri. 

Luna aceasta, mai multe state membre UE au suspendat utilizarea vaccinului, după ce rapoartele l-au legat de tulburări rare de coagulare a sângelui (tromboze), în unele cazuri mortale.

Deși Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că vaccinul AstraZeneca-Oxford este ”sigur şi eficient”, iar utilizarea vaccinului a fost reluată în unele dintre aceste state, europenii rămân în continuare sceptici cu privire la siguranța acestuia.

Franța investighează decesul unui student vaccinat cu AstraZeneca

Autoritățile franceze au anunțat că investighează moartea unui tânăr de 26 de ani, student la medicină, la câteva zile după ce fost vaccinat cu AstraZeneca.

Studentul a murit pe 18 martie în Nantes, la 10 zile după ce a fost vaccinat. Procurorul Pierre Sennes a declarat că autopsia a fost făcută la o zi după moartea tânărului, dar că „a fost necesar să se efectueze teste suplimentare pentru a determina cauzele și circumstanțele morții sale”.

Organul național de supraveghere a siguranței medicamentelor ANSM a declarat că a fost informat despre moartea bărbatului „ca parte a monitorizării în creștere a cazurilor de tromboză” și a spus pentru moment că nu există o legătură clară cu vaccinarea.

Veronica Micu Like

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri externe » AstraZeneca revine asupra datelor și raportează o eficacitate mai scăzută a vaccinului său împotriva COVID-19