Antena Meniu Search
x

BBC, criticată că nu-i numeşte "terorişti" pe militanţii Hamas. Cum se apără în faţa presiunilor politice legate de modul în care acoperă războiul din Israel

Război Israel - Hamas. Postul public britanic BBC şi-a apărat miercuri modul în care acoperă mediatic conflictul israeliano-palestinian, în faţa politicienilor care i-au cerut să definească gruparea islamistă Hamas drept "terorişti", relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 17.10.2023, 16:38

BBC, criticată că nu-i numeşte "terorişti" pe militanţii Hamas. Cum se apără în faţa presiunilor politice legate de modul în care acoperă războiul din Israel
BBC, criticată că nu-i numeşte "terorişti" pe militanţii Hamas. Cum se apără în faţa presiunilor politice legate de modul în care acoperă războiul din Israel - Getty Images

Un purtător de cuvânt al BBC a semnalat că acest post lucrează pe baza manualului său stilistic şi a subliniat că ia "foarte în serios" limbajul folosit. "Oricine vede sau ascultă relatările noastre va auzi cuvântul terorist folosit de multe ori. Este atribuit celor care-l folosesc, de exemplu, guvernul Regatului Unit", a explicat reprezentantul postului.

"Aceasta este abordarea avută în vedere timp de decenii şi ea este în linie cu cea a altor posturi. BBC este un post independent editorial a cărui misiune este de a explica cu precizie ceea ce se întâmplă 'pe teren' pentru ca audienţa noastră să-şi poată forma propria opinie", a adăugat angajatul BBC.

BBC se apără în faţa presiunilor politice legate de modul în care acoperă războiul din Israel

Acest post a răspuns astfel comentariilor făcute de mai mulţi lideri conservatori şi de liderul laburist Keir Starmer, care au semnalat că Hamas este o organizaţie pe care statul britanic o consideră teroristă şi ea este interzisă în Regatul Unit. Veteranul corespondent extern al BBC, John Simpson, a amintit pe reţeaua socială X (ex-Twitter) că "politicienii britanici ştiu perfect de ce BBC evită cuvântul terorist şi, de-a lungul anilor, în discuţii private mulţi dintre ei au fost de acord cu asta".

Pe acelaşi subiect

"Etichetarea cuiva drept terorist înseamnă să manifeşti un parti-pris şi să nu mai tratezi situaţia cu imparţialitatea cuvenită. Rolul BBC este de a prezenta faptele în faţa audienţei şi să o laşi să decidă ce crede, în mod onest", explică acelaşi jurnalist.

Manualul stilistic al BBC menţionează că "termenul terorist în sine poate fi mai mult o barieră decât un ajutor pentru înţelegere". "Trebuie să transmitem audienţei noastre toate consecinţele actului prin descrierea faptelor. Trebuie să folosim cuvintele care descriu precis autorul, cum ar fi trăgător, atacator, bandit, răpitor, insurgent şi militant", se arată în document.

"Nu trebuie să adoptăm limbajul altor persoane ca limbaj propriu. Responsabilitatea noastră este să rămânem obiectivi şi să informăm într-o manieră care să permită audienţei noastre să-şi facă propriile evaluări despre cine ce face şi cui", subliniază manualul stilistic al BBC.

Hamas a negat că a ucis copii şi că a decapitat şi atacat civili

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a indicat miercuri la postul de radio privat LBC că BBC trebuie să-şi "regleze busola morală" şi să-şi revizuiască poziţia editorială. "Ceea ce Hamas a făcut, ca organizaţie teroristă interzisă - ceea ce înseamnă că este ilegală în Regatul Unit, este ilegal să-i sprijini - este că a masacrat persoane nevinovate, bebeluşi, oameni care participau la un festival, pensionari", a susţinut acelaşi ministru.

Vorbind tot la postul de radio LBC, liderul laburist Keir Starmer a spus că BBC trebuie să "explice" de ce nu îi califică drept "terorişti" pe membrii Hamas. "Eu am spus terorism şi terorist, pentru mine este evident că cu asta aveam de-a face", a mai spus liderul opoziţiei britanice.

Gruparea islamistă Hamas a negat miercuri că "a ucis copii" şi că "a decapitat şi atacat civili" în timpul ofensivei sale lansate sâmbătă asupra Israelului, într-un răspuns la ceea ce Hamas numeşte "acuzaţii inventate" ale soldaţilor israelieni cu privire la masacrele comise de aceşti militanţi într-un kibuţ din apropiere de Fâşia Gaza, transmite EFE.

"Afirmăm cu fermitate falsitatea acuzaţiilor inventate şi propagate de unele instituţii de presă occidentale care adoptă naraţiunea sionistă, inclusiv afirmaţia privind uciderea de copii, decapitarea şi atacarea civililor", a transmis Hamas într-un comunicat, în care a mai afirmat că militanţii grupării "au atacat doar aparatul militar şi de securitate (israelian), care este o ţintă legitimă"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » BBC, criticată că nu-i numeşte "terorişti" pe militanţii Hamas. Cum se apără în faţa presiunilor politice legate de modul în care acoperă războiul din Israel