Cât ar putea să coste reconstrucția podului din Baltimore. Reacția lui Biden: "Echipa mea va muta cerul și pământul"
Podul prăbușit Baltimore. Președintele american Joe Biden a promis că va „muta cerul și pământul” pentru a redeschide „unul dintre cele mai mari centre de transport maritim din SUA”, după ce o navă cargo a distrus podul din Baltimore. Experții spun că reconstruirea lui ar putea costa peste 600 de milioane de dolari.
Oficialii locali au declarat că portul Baltimore din Maryland, în care intră și ies peste un milion de containere de transport maritim în fiecare an, este închis „până la noi ordine”. Camionelor, însă, li se permite să mute mărfa în afara zonei, potrivit SkyNews.
Nevoia de a fi reconstruit cât mai rapid va crește costul cu cel puțin 10 ori față de prețul inițial din anii 1970, de aproximativ 60 de milioane de dolari, potrivit lui David MacKenzie, președintele companiei de consultanță în inginerie și arhitectură COWIfonden.
Biden spune că guvernul federal va plăti integral reconstruirea podului
Președintele Biden a promis că guvernul federal va plăti costul integral al reconstrucției podului și al redeschiderii portului, spunând că se așteaptă ca Congresul să-l sprijine.
- Podul prăbuşit în Baltimore: Șase persoane presupuse moarte. Blackout total la bordul navei înainte de impact
- Nava cargo care a prăbușit podul din Baltimore a mai fost implicată într-un incident similar în portul Anvers,...
- Reacţiile martorilor care au văzut cum o navă cargo loveşte podul din Baltimore: "Toţi oamenii de pe pod au...
„Portul Baltimore este unul dintre cele mai mari centre maritime ale națiunii și am fost acolo de mai multe ori în calitate de senator și vicepreședinte – a gestionat o cantitate record de mărfuri anul trecut. Este, de asemenea, cel mai important port din America, atât pentru importuri, cât și pentru exporturi de automobile și camioane ușoare - aproximativ 850.000 de vehicule trec prin acel port în fiecare an și îl vom pune în funcțiune cât mai curând posibil. 15.000 de locuri de muncă depind de acel port. Echipa mea va muta cerul și pământul pentru a redeschide portul și a reconstrui podul cât mai curând posibil”, a declarat Biden.
Președintele SUA a spus că „va dura ceva timp”, dar că „oamenii din Baltimore se pot baza pe noi” și „nu vom pleca până când această treabă nu este terminată”.
Baltimore este al 11-lea cel mai mare port din SUA în ceea ce privește manipularea containerelor, dar cel mai aglomerat port din SUA pentru exporturi de mașini, după ce prin el au trecut peste 750.000 de vehicule în 2023, potrivit Administrației Portului Maryland.
Incidentul din Baltimore
Din primele informaţii, cu aproximativ patru minute înaine de impactul devastator, echipajul a apucat să transmită un semnal SOS, prin care semnala că nava are probleme cu sistemul de electric. Autorităţile americane spun că cargobot-ul avea viteză foarte mare dar alerta i-a ajutat să încetinească fluxul de trafic pe pod şi au evitat astfel ca mai mai multe vehicule să cadă în apă. Imediat după ce podul s-a prăbuşit, şase persoane au fost date dispărute. Angajaţii de Paza de Coastă au pornit imediat în căutarea victimelor, în condiţii extreme.
Nava Dali, care naviga sub pavilion Singapore, are 289 de metri lungime şi 48 de metri lăţime. Construit în 2015, vasul de tip cargo putea să transporte peste 95.000 de tone. Podul de care s-a izbit avea o structură de oţel de 2,6 kilometri lungime, cu opt stâlpi principali de susţinere. Cel mai lung segment dintre piloni măsura 366 de metri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰