Antena Meniu Search
x

Cât de eficiente sunt sancțiunile asupra oligarhilor ruși? Alisher Usmanov a renunțat la proprietățile de lux înainte de a fi sancționat

Miliardar rus Alisher Usmanov, sancționat de Marea Britanie, spune că nu mai deține multe dintre proprietățile sale, ceea ce înseamnă că acestea nu mai pot fi atinse de sancţiunile occidentale, relatează BBC.

de Redactia Observator

la 22.03.2022, 19:05

Alisher Usmanov a renunțat la proprietățile de lux înainte de a fi sancționat
Alisher Usmanov a renunțat la proprietățile de lux înainte de a fi sancționat - Profimedia

Vila din Londra și conacul istoric din Surrey ale fostului acționar de la Arsenal, Alisher Usmanov, au fost plasate în trusturi care au legături cu oligarhul rus.  Acest lucru ridică întrebări cu privire la cât de eficiente pot fi sancțiunile impuse oligarhilor ruşi de la invadarea Ucrainei. Guvernul Marii Britanii spune că Alisher Usmanov „nu-şi poate accesa bunurile”.

Pe 3 martie, la șapte zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Alisher Usmanov a fost adăugat pe lista oamenilor de afaceri ruși sancționați. Bunurile i-au fost înghețate, i s-a interzis să viziteze Marea Britanie, iar cetățenilor și companiilor britanice li s-a interzis să facă afaceri cu el. 

„Vom lovi oligarhii și indivizii cu legături strânse cu regimul Putin și războiul său barbar”, a spus atunci Ministrul de Externe Liz Truss. Guvernul britanic a dat asigurări că sancțiunile îi vor tăia accesul lui Alisher Usmanov la "bunuri importante din Marea Britanie, inclusiv conace de zeci de milioane”. Acest lucru este pus acum sub semnul îndoielii. Purtătorul de cuvânt al lui Alisher Usmanov a spus că oligarhul rus nu mai este proprietarul legal al multora dintre activele vizate de sancțiuni.

Cine este Alisher Usmanov. Averea oligarhului rus

Pe acelaşi subiect

Născut în Uzbekistan în URSS, Alisher Usmanov, în vârstă de 68 de ani, deține USM Holdings, un conglomerat imens implicat în minerit și telecomunicații, care deține a doua cea mai mare rețea de telefonie mobilă din Rusia, MegaFon.

Averea sa a fost estimată la 18,4 miliarde de dolari. ”Averea sa cuprinde Vila Beechwood din Highgate și o proprietate din secolul al XVI-lea Sutton Place în Surrey”, a spus guvernul britanic. O investigație BBC estimează că Vila Beechwood ar putea valora acum aproximativ 82 de milioane de lire sterline.

Cum şi-ar fi protejat miliardarul proprietățile

Cu toate astea, un purtător de cuvânt al lui Usmanov a spus că majoritatea proprietăților miliardarului din Marea Britanie, inclusiv iahtul său, au fost deja „transferate în trusturi irevocabile”. Acestea sunt trusturi care  nu pot fi modificate sau anulate după ce au fost create.

După ce activele au fost transferate, Usmanov nu le mai deține, a spus purtătorul de cuvânt al său. „Nu a mai putut să le gestioneze sau să se ocupe de vânzarea lor, ci le-a putut folosi doar pe bază de închiriere. Usmanov s-a retras din rândul beneficiarilor trusturilor, donând drepturile familiei sale”, a spus purtătorul de cuvânt. 

Dacă Usmanov nu este proprietarul efectiv al unei mari părți din aceste proprietăți, nu poate fi afectat de sancțiunile impuse de britanici. Același lucru ar putea fi valabil și pentru alți oligarhi.

„Este foarte comun ca persoanele cu averi nete mari să-și structureze atât companiile, cât și averile personale într-un mod care să le ofere eficiență fiscală maximă.Acest lucru are adesea ca rezultat structuri în care ei renunță la proprietate și control în schimbul unei eficiențe fiscale mai mari. Pentru ca o proprietate să facă obiectul sancțiunilor trebuie să fie deținută sau controlată de o persoană sancționată. Cu cât structurile de proprietate sunt mai opace și mai complexe, cu atât este mai dificil de stabilit legăturile” a explicat avocatul și expertului în sancțiuni Michael O’Kane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cât de eficiente sunt sancțiunile asupra oligarhilor ruși? Alisher Usmanov a renunțat la proprietățile de lux înainte de a fi sancționat