Antena Meniu Search
x

Ce a obţinut Israelul după 4 luni de război: 70% din forța de luptă a Hamas este intactă. Şeful Mossad, dispus să-i lase pe liderii Hamas să plece din Gaza

Război Israel - Hamas în Gaza. Israelul ar fi propus grupării palestiniene Hamas o încetare a focului de două luni şi ar fi de acord ca înalți lideri ai Hamas să părăsească Gaza ca parte a unei înţelegeri pentru eliberarea ostaticilor aflaţi încă în captivitate. Informaţiile vin în contextul în care armata israeliană confirmă că 21 de soldați au murit ieri în urma unui atac Hamas. Se aflau în două clădiri minate, ce urmau să fie demolate, în momentul în care teroriștii au distrus un tanc de lângă acestea, declanșând explozia minelor.

de Redactia Observator

la 23.01.2024, 11:48

Ce a obţinut Israelul după 4 luni de război: 70% din forța de luptă a Hamas este intactă. Şeful Mossad, dispus să-i lase pe liderii Hamas să plece din Gaza
Ce a obţinut Israelul după 4 luni de război: 70% din forța de luptă a Hamas este intactă. Şeful Mossad, dispus să-i lase pe liderii Hamas să plece din Gaza - Profimedia

Israelul a propus ca liderii de rang înalt ai Hamas să părăsească Gaza ca parte a unui acord mai amplu de încetare a focului, au declarat pentru CNN doi oficiali aflaţi la curent cu discuţiile. Totodată, potrivit Axios, Israelul a oferit Hamas o încetare a focului de două luni ca parte a unui posibil acord privind ostaticii. Informaţiile vin după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelul Hamas de a pune capăt războiului în schimbul eliberării ostaticilor deținuți în Gaza. 

70% din forța de luptă a Hamas este intactă

Propunerile vin în condiţiile în care Israelul a avut dificultăţi în a-şi atinge obiectivul declarat de a distruge complet Hamas, comentează CNN. În ciuda războiului de aproape patru luni din Gaza, Israelul nu a reuşit să captureze sau să ucidă niciunul dintre cei mai importanţi lideri ai Hamas aflaţi Gaza şi a lăsat intactă aproximativ 70% din forţa de luptă a Hamas, potrivit estimărilor israeliene, citate de CNN. 

Plecarea în siguranţă din Gaza a liderilor de vârf ai Hamas care au orchestrat atacul din 7 octombrie ar putea slăbi influenţa Hamas în Fâşie, permiţând totodată Israelului să continue să urmărească ţinte valoroase ale grupării în străinătate. Se ştie că înalţi oficiali Hamas locuiesc în Doha, Qatar şi în capitala libaneză Beirut, în afara teritoriilor palestiniene. O lovitură aeriană israeliană a ucis la începutul acestei luni un comandant de top al Hamas în Beirut.

Pe acelaşi subiect

Este puţin probabil ca liderii Hamas să accepte o plecare din Gaza

Sugestia Israelului ca liderii Hamas să părăsească Gaza, deşi este puţin probabil să fie acceptată de Hamas, a fost discutată de cel puţin două ori în ultimele săptămâni ca parte a unor negocieri mai largi de încetare a focului. O dată luna trecută la Varşovia de către şeful serviciilor de informaţii israeliene, directorul Mossad, David Barnea, şi apoi din nou luna aceasta la Doha cu secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit unui oficial familiarizat cu discuţiile.

De asemenea, aceasta are loc pe fondul unei intense activităţi diplomatice pentru a încerca să obţină o pauză prelungită în timpul luptelor şi să elibereze ostaticii despre care se crede că sunt încă în viaţă în Gaza. Oficiali americani şi internaţionali aflaţi la curent cu negocierile au declarat că angajamentul recent al Israelului şi al Hamas în discuţii este încurajator, dar că un acord nu pare a fi iminent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Ce a obţinut Israelul după 4 luni de război: 70% din forța de luptă a Hamas este intactă. Şeful Mossad, dispus să-i lase pe liderii Hamas să plece din Gaza