Cel puțin 52 de pasageri depistați cu COVID-19, după o cursă aeriană Delhi - Hong Kong. Toți aveau test negativ
Cel puțin 52 de pasageri ai unei curse aeriene Delhi - Hong Kong, operată de compania indiană Vistara, au fost depistați la aterizare cu coronavirus, deși prezentaseră un test negativ înainte de îmbarcare. Incidentul a avut loc pe data de 4 aprilie a acestui an.
- Nu este clar cum s-a ajuns ca zeci de bolnavi să fie la bordul unei singure aeronave
- India este în criză din cauza numărului uriaș de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2
- Pacienții decedați au ajuns să fie incinerați în crematorii improvizate comune
- Cu spitalele în colaps şi o lipsă dramatică de oxigen şi de medicamente, ţara depinde acum de ajutorul venit din exterior
În aeronavă ar fi putut fi până la 118 pasageri, însă autoritățile din Hong Kong nu au dezvăluit cifra exactă. În mod ciudat, toți au prezentat un test negativ înainte de zbor, așa cum o cere legislația în vigoare pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2. Potrivit Daily Mail, experții în sănătate au insistat că sistemele de ventilație avansate ale aeronavei ar fi trebuit să reducă dramatic riscul de infectare, însă există câteva explicații pentru focarul de coronavirus de la bordul avionului.
În primul rând, aceștia ar fi putut să se infecteze imediat după efectuarea testului pentru COVID, necesar cu cel mult 72 de ore înainte de zbor. Nu este exclusă nici posibilitatea ca sistemul medical suprasolicitat din India să nu fi depistat cu acuratețe cazurile înainte de îmbarcarea pasagerilor, fiind luată în calcul inclusiv varianta fraudării certificatelor. O altă explicație este că pasagerii s-ar fi infectat în unul dintre hotelurile destinate carantinării din Hong Kong.
Metropola a raportat în ultimele zile mai puține cazuri de COVID-19 decât au fost depistate doar după aterizarea acestei aeronave. Hong Kong s-a confruntat cu un val de infecții în luna ianuarie, care între timp a fost adus sub control, dar restricțiile impuse vizitatorilor rămân printre cele mai dure din lume.
Criză COVID-19 în India. Pacienții morți incinerați în parcuri, cu lemne
Mai multe țări au trimis Indiei echipamente medicale de strictă necesitate în cursul zilei de marți, în ajutorul spitalelor ce se luptă cu o creștere uriașă a numărului de cazuri de COVID-19. Medicii se confruntă cu o lipsă acută a paturilor și a rezervelor de oxigen, fiind nevoiți să conecteze câte doi bolnavi la un singur tub. Între timp, armata indiană a fost chemată în ajutor, iar medicii rezerviști au intrat în lupta cu SARS-CoV-2.
În ultimele 24 de ore India a raportat 323,144 cazuri noi de coronavirus, puțin sub nivelul record de 352,991 înregistrat în cursul zilei de luni. Alte 2.771 de persoane au decedat din cauza infecției, bilanțul morților ajungând la 197,894.
România sare în ajutorul Indiei, unde pandemia a atins o gravitate fără precedent
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, marţi seară, acordarea unui ajutor umanitar Indiei, constând în butelii şi concentratoare de oxigen. De asemenea, CNSU a decis includerea Indiei pe lista cu ţările considerate cu risc epidemiologic.
"Art.1 - (1) Se aprobă acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru Republica India, constând în cantităţile de produse prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.
(2) Transportul cantităţilor de produse prevăzute la alin. (1) se asigură de către Ministerul Apărării Naţionale cu o aeronavă din dotare, pe ruta România-India, sub egida Mecanismului European de Protecţie Civilă şi cu recuperarea a 75% din costul acestuia.
Art.2 - (1) Se completează lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea aprobată prin Hotărârea nr. 23 din 22.04.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin introducerea Republicii India.
(2) Persoanelor care sosesc din Republica India nu le sunt aplicabile prevederile art. 4 din Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu excepţia celor prevăzute la alin. 2, lit. c), referitoare la persoanele vaccinate şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze.
Art.3 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora", se arată în decizie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰