Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cine sunt politicienii implicaţi în scandalul pariurilor ilegale din UK. Şansele lui Sunak de a evita o înfrângere zdrobitoare au scăzut și mai mult

Şansele premierului britanic Rishi Sunak de a evita o înfrângere zdrobitoare au scăzut și mai mult după dezvăluirile că mai mulți dintre colaboratorii săi apropiați au pariat pe data alegerilor din Marea Britanie, relatează Bloomberg. 

de Redactia Observator

la 24.06.2024 , 12:04

Cine sunt politicienii implicaţi în scandalul pariurilor ilegale din UK. Şansele lui Sunak de a evita o înfrângere zdrobitoare au scăzut și mai mult
Cine sunt politicienii implicaţi în scandalul pariurilor ilegale din UK. Şansele lui Sunak de a evita o înfrângere zdrobitoare au scăzut și mai mult - Profimedia

Scandalul pariurilor ilegale pe data alegerilor ia amploare în Marea Britanue. The Sunday Times a dezvăluit pe 23 iunie că un alt înalt membru al Partidului Conservator, Nick Mason, a pariat de cel puţin 10 ori la casele de jocuri de noroc că Sunak va convoca alegerile legislative în luna iulie.

Mason a plecat în concediu după ce a fost informat că Comisia pentru jocuri de noroc din Marea Britanie investighează acuzațiile conform cărora a plasat zeci de pariuri pe data votului, înaintea anunţării sale oficiale, potrivit Sunday Times. El este al patrulea membru senior al Partidului Conservator implicat în anchetă şi bănuit că a pariat ilegal pe data alegerilor înainte ca aceasta să fie anunţată, pe 22 mai, de premierul Rishi Sunak.

Scandalul, denumit Gamble-gate în presa britanică, amenință să domine restul campaniei într-un moment în care conservatorii lui Sunak au mare nevoie de a recupera teren. Sondajele de opinie arată că Partidul Laburist al lui Keir Starmer este pe cale să obţină o victorie istorică la votul din 4 iulie, în timp ce sondajele interne ale conservatorilor sugerează că partidul de opoziție ar putea câștiga o majoritate parlamentară cu până la 200 de locuri, scrie Bloomberg.

Articolul continuă după reclamă

Politicienii sunt suspectați că s-au folosit de informaţii confidenţiale pentru câștiguri în valoare de mii de lire sterline. Pariurile politice de orice fel sunt permise în Marea Britanie, dar reprezintă o infracţiune pentru cei care pariază în timp ce deţin informaţii privilegiate. Potrivit legii privind jocurile de noroc din 2005 este o infracțiune să trișezi sau să ajuţi pe altcineva să trişeze la pariuri. Înainte de anunțul surprinzător al primului ministru Rishi Sunak privind alegerile anticipate din 4 iulie, a existat o creștere neobișnuită a numărului de pariuri pe un scrutin în iulie. 

Pe acelaşi subiect

Cine sunt politicienii implicaţi în Gamble-gate

Craig Williams, un candidat conservator și consilier al premierului, a fost primul suspect pus sub investigaţie pentru un pariu de 100 de lire sterline pe care se presupune că l-ar fi plasat cu privire la momentul alegerilor cu doar câteva zile înainte ca Sunak să anunțe data alegerilor. Tony Lee, directorul de campanie al partidului, și soția sa Laura Sanders, şi ea candidat conservator, sunt, de asemenea, investigați. Între timp, un ofițer din echipa de protecție a lui Sunak a fost arestat pentru rolul său în acest scandal.

Ministrul britanic al locuinţelor, Michael Gove, a comparat sâmbătă scandalul pariurilor frauduloase din rândul Partidului Conservator cu "Partygate", care s-a soldat cu demisia premierului Boris Johnson în 2022. Ministrul de Interne, James Cleverly, a reacţionat duminică spunând că scandalul implică doar un "număr mic de persoane" și a insistat că nu există niciun motiv pentru a crede că au făcut pariuri inclusiv miniştrii din guvern. 

"Am fost teribil de supărat (...) când am aflat de aceste acuzaţii", a declarat vineri prim-ministrul. "Dacă se dovedeşte că cineva a încălcat regulile, urmează nu doar să fie tras la răspundere în faţa justiţiei, ci şi să fie exclus din Partidul Conservator", a asigurat el.

Comisia pentru jocuri de noroc, care reglementează pariurile în Marea Britanie, a declarat duminică seara că "investighează eventuale infracțiuni referitoare la data alegerilor", dar a refuzat să spună câți oameni sunt cercetaţi sau să le dezvăluie identitățile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unui furt de date?
Observator » Stiri externe » Cine sunt politicienii implicaţi în scandalul pariurilor ilegale din UK. Şansele lui Sunak de a evita o înfrângere zdrobitoare au scăzut și mai mult