Video Corespondență Observator de la Londra: Măsuri extreme de securitate luate pentru ultimul drum al Reginei Elisabeta a II-a
În această zi istoria se scrie în direct. Sute de capete încoronate din întreaga lume, şefi de stat şi de guvern, demnitari, personalităţi şi peste un milion de britanici iau parte la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh britanic. Potrivit estimărilor, peste patru miliarde de oameni urmăresc televiziunile internaţionale, Facebook, Twitter, TikTok şi Instagram.
"S-a făcut linişte în centrul Londrei. Aşteptăm cu toţii să vedem începutul evenimentelor de aici, începutul ceremoniei funeraliilor de stat ale Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi a Irlandei de Nord. Este începutul unei noi ere a moharhiei britanice şi iată că foarte mulţi oameni asistă la acest eveniment în acest moment. Practic, istoria se scrie în direct. Este o oportunitate şi pentru oameni pentru că este pentru prima dată când oamenii pot privi de acasă acest eveniment, în direct, la televizor. Urmează ca sicriul regal să fie scos de la Westminster Hall şi să meargă în precesiune la Westminster Abbey. Îi vom vedea pe Membrii Familiei Regale, Regele Charles al III-lea împreună cu fii săi vor merge în spatele sicriului. Traseul va dura 8 minute, timp în care îi vom vedea pe Membrii Familiei Regale mergând pe jos, în spatele sicriului regal. Mai apoi, la ora 11, ora locală, va începe şi serviciul religios la Westminster Abbey, acolo unde sunt aşteptaţi mai bine de 2.000 de oameni. Din partea României îi veţi vedea pe Klaus Iohannis împreună cu familia sa, dar şi pe Membrii familieI Regale din România.", a transmis reporterul Observator, Mădălina Iacob.
Toate zonele de vizionare publică pentru procesiunea funerară a Reginei sunt pline
Toate zonele de vizionare publică pentru procesiunea funerară a Reginei sunt pline, a anunțat Primăria Londrei. Ceremonia de înmormântare va începe cu funeraliile de stat la Westminster Abbey, la care participă peste 2.000 de invitaţi. Printre aceștia se numără sute de demnitari străini şi capete încoronate.
Personalităţile prezente la funeralii
- Brăţări necesare pentru a asista la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, retrase de pe eBay după ce preţul...
- Prinţul George şi prinţesa Charlotte au mers în spatele sicriului la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a...
- Gestul Reginei Elisabeta a II-a la înmormântarea Prinţesei Diana cu care a recâştigat iubirea poporului: "A fost...
La funeralii sunt prezenţi preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel. Sunt prezenţi şi preşedinţii turci Recep Tayyip Erdogan şi brazilianul Jair Bolsonaro, împăratul japonez Naruhito pentru prima sa călătorie în străinătate de la urcarea pe tron în 2019 sau chiar prinţul saudit Mohammed ben Salmane, cunoscut sub numele de „MBS”.
Au fost invitate multe capete încoronate, precum Prinţul Albert de Monaco sau Regele Spaniei Felipe VI, precum şi tatăl său Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi acum trăieşte în exil în Emiratele Arabe Unite. Siria, Venezuela, Afganistanul, Myanmar, Rusia şi Belarus nu au fost invitate - în timp ce Iranului, Coreei de Nord şi celor din Nicaragua li s-a cerut să trimită doar un diplomat de rang înalt.
La funeralii este prezent şi preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Principele Consort Radu. Regina Elizabeta a II-a a murit în 8 septembrie, la 96 de ani, după 70 de domnie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰