Antena Meniu Search
x

De ce atacă ucrainenii fără încetare în apropiere de Bahmut. Tehnica prin care vor să-i demoralizeze pe ruși înainte de "rasputiţa"

Război în Ucraina. Un general ucrainean de rang înalt a salutat luni recenta recucerire a două sate din estul ţării spunând că este un progres important, care a permis trupelor Kievului să străpungă liniile ruseşti din apropierea oraşului devastat Bahmut, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 18.09.2023, 22:43

militari ucraineni în zona Bahmut
De ce atacă ucrainenii fără încetare în apropere de Bahmut. Tehnica prin care vor să-i demoralizeze pe ruși înainte de "rasputiţa" - Profimedia Images

Însă generalul Oleksandr Sîrski, comandantul trupelor terestre ucrainene, a declarat că luptele rămân grele în jurul celor două sate, în timp ce Rusia încearcă să recupereze poziţiile pe care le-a pierdut. Moscova nu a recunoscut că a pierdut controlul asupra niciunuia dintre cele două sate.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat duminică recucerirea localităţii Klişciivka de pe flancul sudic al Bahmutului, la două zile după ce Kievul a declarat că forţele sale au recâştigat controlul asupra localităţii vecine Andriivka. Ambele sate se află pe un teren mai înalt decât Bahmutul.

"Aceste aşezări, la prima vedere mici, erau elemente importante în linia defensivă a inamicului, care se întinde de la Bahmut la Horlivka", a declarat Sîrski pe aplicaţia de mesagerie Telegram, referindu-se la oraşul aflat la aproximativ 40 km de Bahmut. "Ca urmare a acţiunilor de succes ale trupelor noastre, linia de apărare a inamicului - pe care acesta a încercat să o închidă prin aruncarea în luptă a tuturor rezervelor disponibile - a fost străpunsă", a anunţat generalul Sîrski, potrivit News.ro.

Purtătorul de cuvânt al armatei Ilia Evlaş a subliniat, la rândul său, importanţa tactică a satului Klişciivka, spunând la televiziune că recucerirea acestuia a expus flancul sudic al Bahmutului şi a fost "o trambulină favorabilă pentru a continua avansarea".

Pe acelaşi subiect

Rusia, care şi-a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, controlează în continuare întinderi vaste de teritoriu ucrainean în est şi sud. Ucraina a lansat o contraofensivă la începutul lunii iunie pentru a încerca să recupereze teritoriul pierdut şi a raportat progrese lente, dar constante împotriva poziţiilor ruseşti fortificate, recucerind o serie de sate, dar nicio aşezare majoră. Zelenski şi alţi oficiali au respins criticile occidentale potrivit cărora ofensiva este prea lentă şi este împiedicată de erori strategice.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, declarase luni că forţele ucrainene au recucerit 51 de km pătraţi în apropiere de Bahmut de la începutul contraofensivei. De asemenea, Ucraina a recâştigat peste 260 km pătraţi de teren în sud în timpul contraofensivei, a mai spus ea.

Maliar a fost unul dintre cei şase miniştri adjuncţi ai apărării a căror demitere a fost anunţată mai târziu, luni, ca parte a unei remanieri în ministerul care acum se află sub conducerea unui nou ministru, Rustem Umerov.

Miza luptelor din apropiere de Bahmut

Oraşul Bahmut, cucerit de mercenarii Wagner la 20 mai, a fost de atunci încercuit cu răbdare de armata ucraineană. Miza este atât simbolică - recucerirea ultimei victorii notabile ruseşti - cât şi tactică - avansarea pe un front dificil în cadrul contraofensivei.

Pentru Ucraina, obiectivul este, de asemenea, de a "bloca" armata rusă în jurul oraşului, cu alte cuvinte de a o forţa să lupte acolo şi să nu desfăşoare întăriri pe alte fronturi. "Ucrainenii avansează într-un ritm lent, dar constant în Bahmut", spune Thibault Fouillet, director ştiinţific al Institutului pentru Studii Strategice şi de Apărare (IESD) din Franţa, citat de Le Figaro. Pentru Kiev, provocarea este de a recuceri suficiente poziţii pentru a asedia oraşul, fără prea multe pierderi şi, prin urmare, evitând lupta urbană. "Pierderile sunt moderate în comparaţie cu alte fronturi, iar câştigurile sunt operaţionale. Provocarea pentru Ucraina nu este de a face un Bahmut în sens invers, recurgând la lupta urbană", adaugă Thibault Fouillet.

La fel ca la Herson anul trecut, Ucraina caută un "efect de antrenare"

Bombardând poziţiile inamice cu suficientă intensitate şi împiedicându-le să se regrupeze, scopul este de a demoraliza inamicul şi de a-l încuraja să se retragă fără a angaja prea multe rezerve. În iunie anul trecut, Ucraina a oprit ofensiva Wagner la periferia oraşului, chiar în momentul în care mercenarii încercau să ocupe Ceasiv Iar, un deal de pe care artileria ucraineană bombarda Bahmout. De atunci, i-a împins cu răbdare înapoi spre Klişciivka.

Acum, armata ucraineană speră să "recupereze poziţiile pierdute" şi se pregăteşte să reia atacurile mai la nord, în zona Kupiansk şi Lîman.

De partea ucraineană, contraofensiva nu se limitează la Bahmut. Mai la vest, la 28 august, forţele Kievului au străpuns liniile ruseşti la Robotîne, un sat la sud de Orihiv, în regiunea centrală Zaporojie. "Capturarea Robotîne este atât o nouă etapă, cât şi o continuare a dinamicii ucrainene. Ucraina a străpuns primele linii de apărare şi contează pe un efect de antrenare pentru a străpunge şi mai mult. Această străpungere va depinde în primul rând de capacitatea Rusiei de a-şi apăra a doua linie de apărare. Vom avea un indiciu în acest sens de îndată ce vor începe primele lupte", explică Thibault Fouillet.

Kievul, pe de altă parte, se confruntă cu două obstacole majore. De-a lungul iernii, Kremlinul a construit o lungă zonă de fortificaţii, cu până la cinci linii de apărare pe alocuri, de-a lungul liniei de contact de 1.000 de kilometri. Iar rasputiţa, perioada din an în care ploaia transformă pământul în noroi, va sosi în octombrie, ceea ce va îngreuna înaintarea blindatelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » De ce atacă ucrainenii fără încetare în apropiere de Bahmut. Tehnica prin care vor să-i demoralizeze pe ruși înainte de "rasputiţa"