Antena Meniu Search
x

Destin nu tocmai fericit pentru alți doi regi cu numele Charles: unul a fost executat, celălalt a fugit din țară

În momentul în care Regina Elisabeta a II-a a murit, tronul a trecut imediat şi fără ceremonie moştenitorului, Charles Philip Arthur George Windsor, în vârstă de 73 de ani. Fostul Prinţ de Wales îi succede mamei sale sub numele de Charles al III-lea, şi ar fi putut să-şi aleagă oricare dintre cele patru prenume, având în vedere că ceilalţi doi regi cu acelaşi nume nu au avut un destin fericit, relatează AFP, potrivit News.ro.

de Redactia Observator

la 09.09.2022, 14:21

Destin nu tocmai fericit pentru alți doi regi cu numele Charles: unul a fost executat, celălalt a murit la 54 de ani - Profimedia / Twitter

Ceilalţi doi regi care şi-au ales acest nume au trăit în secolul al XVII-lea. Unul dintre ei a fost executat, iar celălalt a fugit din regat, după care s-a întors şi a murit la vârsta de 54 de ani.

Charles I, executat pentru înaltă trădare

Charles I a avut o domnie marcată de un conflct cu Parlamentul şi un război civil care a condus la o revoluţie. Regele a fost executat, iar monarhia a fost abolită. 

Membru al dinastiei Stuart, el a urcat pe tron în 1625 şi a domnit în mod autoritarist în Anglia, Scoţia şi Irlanda. Parlamentul a încercat în mod constant să-i restrângă puterile, ceea ce a condus la un conflict cu monarhia, iar în 1642 la izbucnirea unui război civil. Charles a fost învins în 1645, însă a refuzat să cedeze şi să accepte o monarhie constituţională. El a fost judecat, condamnat şi executat pentru înaltă trădare, în 1649, scrie Le Parisien.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Monarhia a fost abolită atunci, iar Anglia a devenit o republică şi a fost condusă de către militarul şi politicianul Oliver Cromwell.

Charles al II-lea a murit la 54 de ani

În pofida abolirii monarhiei în Anglia, după execuţia lui Charles I, fiul acestuia, care a fugit din ţară, a fost proclamat rege în Scoţia, în ianuarie 1651. Acest rege libertin, care a avut numeroase amante, era ”spiritual şi bun, recunoscător, generos şi, în mare, simpatic”, scrie istoricul Antonia Fraser. În domnia sa, colonizarea şi comerţul cu India, Indiile Orientale şi America au cunoscut o ascensiune. El a înfruntat două crize profunde - ciumea neagră (”moartea neagră”) în 1665 şi marele incendiu de la Londra, un an mai târziu. Charles al II-lea a fost ţinta unui atentat la 2 februarie 1685 şi a murit la vârsta de 54 de ani, patru ani mai târziu, în pofida sau din cauza tratamentelor care i-au fost administrate - sângerare, purificare şi ventuze. A fost înmormântat în Westminster Abbey pe 14 februarie și a fost succedat de fratele său.

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, a anunțat Palatul Buckingham, după ce în cursul zilei de miercuri starea ei de sănătate s-a deteriorat. Regina s-a stins la Castelul Balmoral din Scoția. Fusese plasată sub supraveghere medicală, iar ultimele clipe le-a petrecut în liniște și seninătate, alături de familie. Fiul ei, Prințul Charles, va prelua tronul Regatului Unit și va deveni Regele Charles al III-lea. Ultima apariție publică a Reginei a fost pe 6 septembrie 2022, atunci când i-a cerut noului lider al Partidului Conservator, Liz Truss, să formeze un nou Guvern. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Destin nu tocmai fericit pentru alți doi regi cu numele Charles: unul a fost executat, celălalt a fugit din țară