Antena Meniu Search
x

Donald Trump cere pedeapsa cu moartea pentru teroristul uzbec care a ucis opt oameni, la New York

Suspectul îşi pregătea atacul de cel puţin două luni şi ar fi dorit să facă şi mai multe victime.

Vezi și

Suspectul îşi pregătea atacul de cel puţin două luni şi ar fi dorit să facă şi mai multe victime. Anchetatorii americani spun că individul a fost inspirat de Statul Islamic, al cărui drapel ar fi vrut să-l arboreze chiar în camera de spital unde este internat, după ce a fost împuşcat de un poliţist.

Sayfullo Saipov, uzbecul de 29 de ani care a pus la cale atentatul de la New York, riscă pedeapsa cu moartea. Casa Albă  ar putea decide să-l trateze ca pe un "combatant străin", asemenea islamiştilor capturaţi în Afganistan.

Preşedintele Donald Trump a evocat şi posibilitatea ca acesta să fie închis într-unul dintre cele mai dure centre de detenţie americane.

Donald Trump, preşedintele SUA: "Cu siguranţă voi lua acest lucru în considerare. Să îl trimit la Gitmo. Cu siguranţă voi lua acest lucru în considerare, da."

Saipov a emigrat în 2010 în Statele Unite, prin loteria vizelor. În telefon, anchetatorii i-au găsit zeci de filme şi mii de poze de propagandă ale grupării ISIS, mai ales cu prizonieri executaţi.

Saipov a recunoscut că a fost inspirat să comită atacul de înregistrările video ale ISIS, pe care le-a urmărit, şi că a plănuit acest atac timp de două luni. 

Atacul produs în Manhattan a fost cel mai sângeros din New York de la doborârea Turnurilor Gemene. Tânărul uzbec a intrat cu camioneta pe o pistă de biciclete şi a lovit zeci de oameni. O româncă s-ar fi putut afla printre victime.

Teroristul s-a oprit după aproape un kilometru şi jumătate, când a lovit un autobuz şcolar. A încercat să fugă, ameninţând cu o armă de paintball şi un pistol cu bile. Dar a fost oprit, cu un glonţ în abdomen, de un poliţist. 

Ryan Nash, poliţist: "Deşi consider că mi-am făcut doar datoria, la fel ca mii de alţi poliţişti în fiecare zi, înţeleg importanţa evenimentelor de ieri şi a rolului pe care l-am jucat şi mulţumesc pentru recunoaşterea de care am avut parte.'

Atacul a făcut opt victime: cinci argentinieni, un belgian şi doi americani, din care doar unul locuia în New York. Nouă răniţi sunt în continuare în stare critică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Donald Trump cere pedeapsa cu moartea pentru teroristul uzbec care a ucis opt oameni, la New York