Antena Meniu Search
x

Donald Trump, la forumul Economic Mondial de la Davos. Liderul SUA i-a ameninţat pe palestinieni

Donald Trump nu a avut niciun moment de odihnă în prima zi petrecută la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Vezi și

Donald Trump nu a avut niciun moment de odihnă în prima zi petrecută la Forumul Economic Mondial de la Davos. Preşedintele american s-a întâlnit cu premierii Israelului şi Marii Britanii şi a invitat la dineu liderii unor mari corporaţii europene. Nu au lipsit nici declaraţiile răsunătoare: Trump i-a ameninţat pe palestinieni cu tăierea ajutorului financiar dacă nu acceptă reluarea procesului de pace. Astăzi, preşedintele american rosteşte un discurs aşteptat cu nerăbdare de toţi cei prezenţi la Davos.

Din 2000, niciun preşedinte american nu a mai luat parte la Forumul de la Davos. Aşa că Donald Trump a fost primit ca un megastar. Dar nu de toată lumea. Membrii unui ONG elveţian au găsit o cale inedită de a protesta: au instalat un uriaş banner cu textul "Trump nu este binevenit" pe un munte, pentru ca acesta să-l poată vedea din elicopter.

Cea mai importantă întâlnire a fost, probabil, cea cu premierul Israelului, Benyamin Netanyahu, care a mulţumit pentru recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului evreu. Iar Trump i-a dat un nou motiv de satisfacţie: i-a somat pe palestinieni să revină la masa negocierilor. Palestinienii n-au întârziat să protesteze şi să afirme că demnitatea lor nu este de vânzare.

Ceva mai discretă, întrevederea cu premierul britanic a adus o veste bună: Donald Trump va merge, anul acesta, la Londra, chiar dacă va fi o vizită de lucru şi nu una oficială, de stat. Cei doi lideri s-au străduit să respingă zvonurile că ar avea neînţelegeri.

Preşedintele american s-a întâlnit, la dineu, şi cu conducătorii unor mari concerne europene, ca Nestlé, Adidas sau Nokia. El i-a chemat să investească în Statele Unite, profitând de reducerile de taxe decise în mandatul său. Iar, într-un interviu, Trump şi-a exprimat convingerea că moneda americană va fi tot mai puternică.

Donald Trump este urmărit, la Davos, şi de jurnaliştii mondeni, care caută explicaţii pentru absenţa primei doamne a Americii de la eveniment. Se speculează că motivul ar putea fi legat de dezvăluirea unei presupuse relaţii între Trump şi o vedetă porno, în 2006. Între timp, la Washington este în plină desfăşurare scandalul legat de o presupusă societate secretă ce ar complota împotriva preşedintelui. Societatea este menţionată în mesajele schimbate între doi agenţi FBI, dintre care unul implicat în ancheta Russiagate. Mesajele au dispărut în mod misterios dar acum au fost recuperate iar aliaţii lui Trump recunosc că aşa-zisul complot ar putea fi o simplă glumă. În orice caz, la Davos, Trump nu a părut deloc afectat de scandal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Donald Trump, la forumul Economic Mondial de la Davos. Liderul SUA i-a ameninţat pe palestinieni