Donald Trump vrea să trimită primul echipaj uman pe Marte
La 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună, putem visa să păşim şi pe Marte. Este promisiunea lui Donald Trump, care vrea să trimită primul echipaj uman pe Planeta Roşie.
La 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună, putem visa să păşim şi pe Marte. Este promisiunea lui Donald Trump, care vrea să trimită primul echipaj uman pe Planeta Roşie. În timp ce Statele Unite se pregătesc să cucerească din nou cerul, ţara noastră pare să fi renunţat la visul cosmic.
"Este un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru umanitate". Sunt cuvintele prin care omenirea şi-a împlinit un vis. 650 de milioane de oameni au urmărit în direct, pe 20 iulie 1969, momentul în care Neil Armstrong a păşit pe Lună. Printre ei - şi Magda Stavinschi, cel mai cunoscut astronom român.
Un pas pe care l-au mai repetat de-a lungul anilor alţi 12 astronauţi. Ultimul, în 1972, când americanul Harrison Schmitt încheia misiunile Apollo.
America şi-a celebrat triumful printr-o întâlnire istorică: cei doi astronauţi care l-au însoţit pe Armstrong pe Lună, singurii supravieţuitori ai echipajului Apollo 11, au fost invitaţi la Casa Albă. Iar Donald Trump a promis să ducă visul şi mai departe.
La visul de a cuceri spaţiul s-a aliniat, în secolul trecut, şi România. La 12 ani de la prima aselenizare, Dumitru Prunariu devenea primul şi singurul român trimis vreodată în zborul cosmic.
Astăzi, Agenţia Spaţială Română este cea care ar trebui să continue tradiţia. E o misiune aproape imposibilă.
Subfinantarea sistemului din ultimii 10,15 ani dar si proiectele nu tocmai reusite ale Romaniei din acest domeniu ne fac pesimisti in momentul in care stam sa ne gandim daca am mai putea trimite un om la peste 380 de mii de kilometri distanta.
Bugetele agenţiei din ultimii trei ani nu lasă loc de cercetare. Iar scandalurile legate de mai multe proiecte irosite nu au fost puţine. În 2012, România trimitea în spaţiu primul satelit românesc.
Un cub cu o latură de 10 centimtri care trebuia să fotografieze Pământul. Proiectul a eşuat, după ce Agenţia nu a mai putut lua legătură cu satelitul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰