Antena Meniu Search
x

Video Joe Biden este convins că Putin a decis să invadeze Ucraina, în următoarele zile: "Credem că vor ataca oraşul Kiev"

Aseară, preşedintele american s-a declarat convins că omologul său rus Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina. "În acest moment, sunt convins că a luat decizia. Avem motive să credem asta", a declarat Joe Biden la Casa Albă, potrivit CNN. El a precizat, însă, că Rusia încă poate alege calea diplomaţiei.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 19.02.2022, 07:13

Joe Biden
Joe Biden este convins că Putin a decis să invadeze Ucraina, în următoarele zile: "Credem că vor ataca oraşul Kiev" - Profimedia

Președintele american Joe Biden a afirmat că noi informaţii arată că este o chestiune de zile până când Rusia ar putea ataca Ucraina.

"Avem motive să credem că forțele ruse plănuiesc și intenționează să atace Ucraina în următoarea săptămână, în următoarele zile", le-a spus Biden jurnaliştilor, întrebat dacă are indicii că preşedintele Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina.

Președintele american a avertizat, încă, că Rusia va plăti "un preţ extrem de mare" în cazul unui atac militar împotriva Ucrainei și a cerut Moscovei să revină la masa negocierilor.

"Am discutat cu liderii ţărilor aliate din cadrul NATO despre ceea ce urmează să se întâmple în Ucraina, cel mai probabil în următoarele zile, pentru a ne asigura că rămânem sincronizaţi în Uniunea Europeană şi NATO. În pofida eforturilor Rusiei de a ne diviza pe plan intern şi în străinătate, pot afirma că acest lucru nu s-a întâmplat. Mesajul central al conversaţiilor a fost unul al determinării şi unităţii", a declarat Joseph Biden după ce a după ce a discutat prin videoconferinţă cu liderii Canadei, Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Italiei, României, Poloniei, Uniunii Europene şi NATO.

Pe acelaşi subiect

Preşedintele SUA a denunţat numeroasele încălcări ale armistiţiului în estul Ucrainei, atribuindu-le "combatanţilor susţinuţi de Rusia", "care încearcă să provoace Ucraina"

Moscova că a creat un pretext pentru a invada Ucraina

"Spre exemplu, atacarea cu obuze a unei grădiniţe din Donbas, un incident pe care Rusia l-a atribuit în mod fals Ucrainei şi continuăm să observăm dezinformare, prezentată publicului rus, inclusiv afirmaţii ale separatiştilor proruşi care pretind că Ucraina vrea să lanseze un atac masiv în Donbas. Pur şi simplu, nu există dovezi în acest sens şi este sfidată logica de bază, afirmându-se că ucrainenii, în acest moment, cu peste 150.000 de militari la frontiere, ar amplifica un conflict care durează de mulţi ani. Presa de stat din Rusia continuă să difuzeze acuzaţii false privind un genocid fals în Donbas şi să insiste că Ucraina ar vrea să atace Rusia. Toate aceste lucruri se înscriu într-un model care a mai fost folosit de Rusia, având rolul de a crea o justificare falsă pentru a ataca Ucraina", a afirmat preşedintele SUA.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Avem motive să credem că Rusia intenţionează să atace Ucraina, în următoarea săptămână, în următoarele zile. Credem că vor ataca oraşul Kiev, capitala Ucrainei, un oraş cu 2,8 milioane de oameni nevinovaţi. Prezentăm în mod repetat planurile Rusiei, nu pentru că vrem noi un conflict, ci pentru că vrem să eliminăm toate motivele pe care Rusia le-ar putea invoca pentru a justifica o invazie în Ucraina şi pentru a împiedica acest lucru. Să nu aveţi nicio iluzie: în cazul în care Rusia urmează acest plan, va fi responsabilă de un război al opţiunii, catastrofal şi care nu este necesar. Statele Unite şi aliaţii sunt pregătiţi să apere fiecare centimetru de teritoriu al NATO de orice ameninţare la adresa securităţii noastre", a subliniat Biden, precizând că Washingtonul şi aliaţii nu vor trimite trupe combatante în Ucraina, dar vor continua să ofere asistenţă poporului ucrainean.

Joe Biden: Suntem pregătiţi să impunem sancţiuni severe asupra Rusiei dacă invadează din nou Ucraina

"Statele Unite şi aliaţii vor susţine poporul ucrainean şi vor trage la răspundere Rusia pentru acţiunile sale. Occidentul este unit şi determinat. Suntem pregătiţi să impunem sancţiuni severe asupra Rusiei dacă invadează din nou Ucraina. Dar o spun din nou: Rusia poate încă să opteze pentru diplomaţie. Nu este prea târziu să reducă tensiunile şi să revină la masa negocierilor", a continuat Joe Biden.

Liderul de la Casa Albă a avertizat că întâlnirea secretarului de Stat american, Antony Blinken, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, programată săptămâna viitoare, nu va mai avea loc dacă Rusia atacă Ucraina. 

"Ar însemna că Rusia a trântit uşa în faţa diplomaţiei, alegând un război, şi vor plăti un preţ extrem de mare pentru acest lucru. Nu va fi vorba doar despre sancţiunile pe care le vom impune Rusiei, ci va fi vorba de furia întregii lumi", a mai spus președintele american. 

Moscova a respins în mod repetat acuzațiile privind atacarea Ucrainei, susținând că prezența trupelor sale în apropierea graniței cu această țară, precum și o misiune de antrenament în Belarusul vecin, fac parte din exercițiile militare de rutină.

Macron va discuta sâmbătă cu Zelenski, iar duminică îl va suna pe Vladimir Putin

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va discuta sâmbătă, prin telefon, cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, iar duminică intenţionează să aibă o conversaţie cu preşedintele Rusiei, anunţă Palatul Elysée.

"Datoria noastră este să evităm ce este mai rău. Credem că încă avem posibilitatea să îl descurajăm pe preşedintele Putin să atace Ucraina", a comunicat vineri seară Preşedinţia Franţei.

Germania şi Franţa au cerut vineri seară Rusiei să îşi exercite "influenţa" pentru a-i convinge pe insurgenţii separatişti din estul Ucrainei să înceteze confruntările militare.

"Vrem ca Rusia să îşi exercite influenţa pentru a lansa apeluri la reţinere şi a contribui la reducerea tensiunilor. Multiplicarea cazurilor de încălcare a armistiţiului de-a lungul liniei de contact, în ultimele zile, este extrem de preocupantă. Condamnăm utilizarea armamentului greu în zonele civile", au afirmat, într-un comunicat comun, miniştrii de Externe din Germania şi Franţa, Annalena Baerbock şi Jean-Yves Le Drian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Joe Biden este convins că Putin a decis să invadeze Ucraina, în următoarele zile: "Credem că vor ataca oraşul Kiev"